Foto: F64
Šī nedēļas nogale jāpavada īstā svētku garā, jo, lai gan pirmais sniegs tā īsti milzīgas kupenas nav sanesis, sācies adventes laiks, kad mājās smaržo mandarīni, ielās parādās skaistās lampiņas un cilvēki visā pasaulē sāk skaitīt dienas līdz gada gaidītākajam laikam – Ziemassvētkiem.

Jau sestdien vairākās pilsētās svinīgi tiks atklātas svētku egles, kas ir pirmais vēstnesis par svētkiem, kas strauji tuvojas. Sezonālus gardumus, skaistus dūraiņus un rotas pašmāju amatnieki piedāvās tradicionālajos Ziemassvētku gadatirdziņos, kas priecēs ļaudis līdz pat janvāra sākumam.

Baznīcās tiks ieskandināti pirmie svētku meldiņi un visiem zināmas dziesmas, kas liek dungot līdzi, aizdomāties par saviem mīļajiem un atvērt sirdi mīlestības pilnajam svētku garam.

Aktīvākajiem Ziemassvētku gaidītājiem pirms gadatirdziņu apskatīšanas un pirmo dāvanu iepirkšanas, vēl jāpaspēj izvēlēties gardāko vīnus, dabas mīļiem jāizbrīvē pēcpusdiena, lai dotos aplūkot lapsas, savvaļas zirgus, gotiņas un citus zvērus Ķemeru nacionālā parka Dunduru pļavās. Bet ceļotāja dvēseles svētkus var nosvinēt arī ārpus robežām, piemēram, Tallinā, kur svētku gadatirdziņi un krāšņa galvenā egle priecē pilsētniekus jau kopš 12. novembra.

Ziemassvētku egles iedegšana dažādās pilsētās

Foto: Publicitātes foto

Nemanot pienācis jau svētku laiks, kad gaidām pirmās kupenas, veidojam adventes vainagu un baudām rotājumus un uguntiņas, kas izgaismo visu pilsētu. Kā svētkus sagaidīs dažādās Latvijas pusēs?

Sestdien, 28. novembrī, pulksten 17 Ventspils Rātslaukumā kopā ar Jūrmalas teātra aktieriem tiks dots starts Ziemassvētku Sajūtu maratonam "Lapzeme – Ventspils 2015" un tiks iedegta Ventspils pilsētas galvenā Ziemassvētku egle.

Ikvienam apmeklētājam līdzi jāņem savu Ziemassvētku zvaniņu, lai pievienoties kopīgā Ziemassvētku gaidīšanas laika iezvanīšanā. Ziemassvētku Sajūtas būs pārņēmušas visu Ventspils Rātslaukumu, jo pasākuma laikā būs iespēja izgatavot savu svētku gardumu, nobaudīt siltu tēju un iegādāties Ziemassvētku vafeles un piparkūkas.

Svētdien, 29.novembrī, pulksten 15 gan lieli, gan mazi aicināti pulcēties Tukuma Brīvības laukumā, kur radošajās darbnīcās katrs no dažādiem materiāliem varēs izgatavot savu Ziemassvētku rotājumu un izdekorēt piparkūkas. Pulksten 16 uz Tukuma lielās egles iedegšanas pasākumu ieradīsies arī smurfs Gudrītis un Smurfete, kuri palīdzēs atrast maģisko pogu, lai Ziemassvētku egle varētu iedegties.

Foto: DELFI Reporter

Sākoties adventes laikam, 29. novembrī, pulksten 17 lielie un mazie jelgavnieki un pilsētas viesi satiksies Hercoga Jēkaba laukumā, lai kopā ar dziesmām un rotaļām svinīgi iedegtu svētku eglīti.

Pilsētas galveno egli veido 45 mazās eglītes, kas iestiprinātas dzelzs konstrukcijā. Ziemassvētku egle rotāta, izmantojot pagājušā gada dekorus, virteņu bumbas un jaunas spuldzīšu virtenes.

Pēc galvenās egles iedegšanas pilsētā ieslēgs arī pārējos uzstādītos Ziemassvētku dekorus. Ar gaismas tīkliem ir izrotāti koki Raiņa un Stacijas parkos, izdekorētas rotaļu mājiņas Pasta salas dienvidu galā.

Svētku rotājumu izstāde Botāniskajā dārzā

Foto: F64

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā no 27. novembra līdz 20. decembrim skatāma izstāde "Botāniķa Ziemassvētki". Izstādē eksponēti floristu Līgas Poles, Kristīnes Taupmanes un Guntas Kokinas veidotie svētku rotājumi. To radīšanai izmantotas dažādas sēklas, lapas, čiekuri, augļi, zari un mizas, pākstis un čaumalas. Augu valsts neizsmeļamā formu un toņu bagātība pārtapusi brīnišķīgos adventes vainagos, eglīšu rotājumos un telpu dekoros.

Izstādes apmeklētājiem būs iespēja vienviet skatīt vairāk nekā 80 dažādu augu izmantojumu svētku rotājumam. Neparastas sēklas, dažādu toņu lapas, eksotiski augļi un čiekuri, zari, mizas, pākstis un čaumalas – it viss dārzā sastopamais un savdabīgais iedvesmojis radīt dabīgi krāšņus rotājumus.

Dārzā vāktie materiāli floristu Līgas Poles, Kristīnes Taupmanes un Guntas Kokinas prasmīgajās rokās ir pārtapuši gan izsmalcinātos, gan askētiskos un arī mazliet nenopietnos eglīšu rotājumos, adventes vainagos un telpu dekoros. Apmeklētāji var gūt idejas, kā arī iekārotos eksponātus izstādes noslēgumā iegādāties.

Izstādi var apskatīt no pulksten 10 līdz 16.30.
Ieejas maksa: skolēniem 1 eiro, pensionāriem un studentiem – 2 eiro, pieaugušajiem – 3 eiro.

Svētku egles iedegšana Doma laukumā

Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 29. novembrī, Rīgas iedzīvotāji un viesi pulcēsies Doma laukumā, kur pulksten 17 svētku egli iedegs Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Klātesošos ar koncertprogrammu priecēs bērnu vokālās studijas "Knīpas un Knauķi" dziedātāji, tubu kvartets "Magic 4", solisti Kristīne Zadovska, Ieva Sutugova, Aija Vītoliņa un Andris Ērglis, izdziedot popūriju no Jāņa Lūsēna un Ineses Zanderes mūzikla "Sniega karaliene".

Bērni varēs baudīt ne tikai Ziemassvētku egles iedegšanu Doma laukumā, bet arī brīvdabas "Rūķu gājienu", kas notiks pie Kultūras centra "Iļģuciems", būs arī radošās darbnīcas un rotaļas, sākums pulksten 17.

Pirmie svētku koncerti Rīgā

Foto: F64

Svētdien svētku noskaņa būs jūtama arī kultūras centros un dievnamos.

Pētera baznīcā ieskandināts tiks pirmais adventes koncerts. Sākums pulksten 18, pasākumā piedalīsies orķestris "Rīga", Rīgas kamerkoris "Ave Sol", Kristīne Gailīte, Mihails Čuļpajevs un diriģents Valdis Butānas.

Kultūras centrā "Imanta", pulksten 16.00 skanēs vairāku koru sniegums koncertā "Mūsu balsis".

Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" skatītājus gaidīs koncertā "Lai lustīga dzīvošana…", sākums pulksten 18.30, uzstāsies Latvijas Universitātes deju kolektīvs "Dancītis".

Šajā dienā sāksies arī koncertcikls "Adventa mūzikas svētki Rīgā", kurā pulksten 12 Rīgas Jēzus baznīcā muzicēs dziesminieks Goran Gora, bet pulksten 14 Rīgas Lutera baznīcā, gan muzicējot pie dievnama ērģelēm, gan spēlējot ģitāru, uzstāsies Haralds Sīmanis.

Labo domu egle Esplanādē

Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 29.novembrī, dienā, kad Latvijā sākas adventes un Ziemassvētku gaidīšanas laiks, Esplanādes laukumā pulksten 19 tiks iedegta labdarības iniciatīvas ''LabieDarbi.lv'' sagādātā Labo domu egle, kuru greznos tikai pašdarinātas rotas un novēlējumi.

Jau no pulksten 17 ikviens varēs piedalīties egles rotāšanā – vai nu līdzi ņemot savu pašdarināto rotājumu, vai arī to izgatavojot uz vietas šim nolūkam speciāli izveidotā darbnīcā. Ikvienam pašdarinātajam rotājumam tiks pievienota kartiņa ar novēlējumu, kas piedalīsies konkursā, kurā viens no dalībniekiem varēs laimēt dāvanu - jauniešu elka Mārtiņa Ruska koncertu savā mācību iestādē.

Pasākumu vadīs mūziķis, stilists un multimākslinieks Kašers (Kaspars Blūms Blūmanis). Jau otro gadu pēc kārtas ikvienam ziemas prieku baudītājam būs iespēja izmēģināt arī sešus metrus augsto un Latvijā lielāko sniegavīru-slidkalniņu, kurš sagādāts īpaši šiem svētkiem, kā arī visiem būs iespēja apskatīt Trušu karalisti.

Pasākuma dienā Esplanādes laukumā pulksten 17 tiks atklāts arī tradicionālais Ziemassvētku tirdziņš, ko pavadīs dažādas radošās aktivitātes, tostarp folkloras kopas ''Dandari'' un citu amatiermākslinieku uzstāšanās.

Ziemas sagaidīšana Ķemeru 'Meža mājā'

Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 28. novembrī, Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības centrā "Meža māja" Ķemeros notiks atvērto durvju diena "Gatavojamies ziemai", pastāstīja pārvaldes pārstāve Inese Pabērza.

Apmeklētāji varēs uzzināt, kā dabā ziemai gatavojas dažādi dzīvnieki, kā arī par to, kā mēs varam palīdzēt ziemojošajiem putniem. Tāpat interesentiem būs iespēja iemēģināt roku adventes vainagu gatavošanā no neparastiem dabas materiāliem, lai sagādātu prieku sev un citiem, un tādā veidā sagatavotos gada tumšākajam laikam, turklāt to izdarīt, nekaitējot dabai.

Dabas izglītības centra "Meža mājas" darba laiks sestdien, 28. novembrī, būs no pulksten 15 līdz 19.Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Rīgas Ziemassvētku tirdziņi

Foto: aculiecinieks

'Riga Wine & Champagne' festivāls

Foto: F64, Lauris Vīksne

Arī laba vīna pudele ir lieliska ideja Ziemassvētku dāvanai, par kurām jādomā jau laikus, bet ko darīt, ja neko vairāk par gaišā un sarkanā vīna atšķirībām nezina? Jādodas nobaudīt atzītākie vīni, iegūt zināšanas par to atšķirībām un pavadīt pēcpusdienu smalkā sabiedrībā.

Laikā no 26. līdz 29. novembrim Rīgā, resotrānā Bibliotēka No1 notiks Baltijas valstīs lielākā un gardēžu aprindās visvairāk gaidītā festivāla "Riga Wine & Champagne" rudens sesija. Festivāls vīnmīļus priecēs ar vadošo Eiropas vīndaru meistarklasēm, vakariņām, kā arī "Čempionu parādi" jeb konkursa "Gada vīns 2015" Top 100 vīnu degustāciju, kurā ikvienam vīnmīlim 100 labākos Latvijā pieejamos importētos vīnus būs iespējams nobaudīt kopā ar šefpavāra Māra Jansona gardumiem.

"Čempionu parāde" ir festivāla ''Riga Wine & Champagne'' rudens sesijas pamanāmākais un apmeklētākais notikums. Šogad "Čempionu parāde" notiks jau otro reizi un tajā būs iespējams vienuviet nobaudīt konkursa "Latvijas Gada vīns 2015" uzvarētājus.

Konkursa "Gada vīns" mērķis ir demonstrēt Latvijā pieejamo pasaules vīnu daudzveidību, atvieglot vīnmīļu dzīvi, viešot skaidrību plašajā vīnu klāstā.

Labāko vīnu degustācija notiks festivālam jau ierastajā degustāciju formātā, kas ikvienam apmeklētājam dod iespēju, sevis brīvi izvēlētā secībā, nodegustēt pilnīgi visus "parādes" dalībniekus, vienlaikus uzdodot jautājumus un uzklausot Latvijas labāko vīnziņu padomus.

Pasākums notiks divās sesijās – no pulksten 11 līdz 15 un 17 līdz 21.
Biļetes iespējams iegādāties www.ekase.lv un www.rigawinechampagne.lv

Lapsas, savvaļas zirgi, vilks un citi zvēri Ķemeru nacionālajā parkā

Foto: Publicitātes attēli

Ja pilsētas svētku gars šķiet pārāk agrs un sirds vēlas mieru, jādodas pie dabas. Šo laiku var ieskandināt arī elpojot svaigo ziemas gaisu, baudot Latvijas skaistās āres un priecājoties par dzīvniekiem Ķemeru nacionālajā parkā, kur jau vairāk nekā 10 gadus Dunduru pļavas notiek ganības, kurās zirgi, govis un Latvijas savvaļas plēsēji saticīgi dzīvo savā vaļā.

Aplokos apskatāmi ne tikai savvaļas zirgi un govis, bet arī Latvijas savvaļas dzīvnieki, kas ir daļēji zāles, daļēji krūmu ēdāji un kas dzīvo mežā – stirnas, staltbrieži un aļņi, arī mežacūkas. Vērīgākais var pamanīt arī vilku, kādu lapsēnu, jenotsuņus vai caunas.

Dunduru pļavas no trim aploka pusēm ieskauj ceļš. Gar nožogojumu var staigāt un braukt ar mašīnu, vērojot skaistos dzīvniekus un to ikdienu. Cītīgākie zvēru mīļi var uzkāpt skatu tornī, kurā no putna lidojuma pārredzama plašāka teritorija.

Pirmā advente ārpus Latvijas robežām

Iesākt svētku laiku var arī ārpus Latvijas robežām, lai nobaudītu kaimiņvalstu našķus, novērtētu viņu Ziemassvētku tradīcijas un kādu pārsteigumu atvestu arī uz mājām.

Tallinas rātslaukumā 20. novembrī atklāts Ziemassvētku tirdziņš. Tas darbosies katru dienu līdz pat 8. janvārim. Tur sastopams Ziemassvētku vecītis ar ziemeļbriežiem, kā arī apskatāma īsta lauku sēta ar zaķiem, kazlēniem, jēriņiem un citiem lauku dzīvniekiem.

Protams, kā jau tirdziņā, tur atradīsiet arī amatnieku darinātas dāvanas un varēsiet baudīt tradicionālus igauņu ēdienus un siltus ziemas sezonas dzērienus, bet nedēļas nogalēs tirdziņā būšot arī plaša kultūras programma.

Igaunijas galvaspilsēta un tās Ziemassvētku tirdziņš jau vairākus gadus novērtēts kā viens no labākajiem Eiropā, jo to īpašu padara viduslaiku pilsētas atmosfēra un tradīcijas. Vairāk par svētku laiku Tallinā, var uzzināt šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!