Foto: F64
Šajā nedēļas nogalē Latvijas pilsētās un novados ar dažādiem svētku pasākumiem tiks atzīmēta Pirmā advente, kuras laikā daudzviet vainagā tiks iedegta pirmā svece, kā arī iemirdzēsies krāšņās svētku egles, bet smeķīgus gardumus aicinās baudīt kārdinošie Ziemassvētku tirdziņi.

Ja arī tavā pilsētā vai novadā gaidāms kāds svētku pasākums, tad pastāsti par to portālam "Delfi", rakstot uz e-pastu redakcija@delfi.lv.

Krāšņo Ziemassvētku egļu iedegšana pilsētās

Foto: LETA

Svētku laika ieskandināšana novados

Foto: LETA
Uz skaistiem Adventes laika ieskaņas pasākumiem un koncertiem aicina arī Latvijas novadi, kas ir sarūpējuši svētku programmu un dažādas aktivitātes gan lieliem, gan maziem.

Skultē darinās Latvijā lielāko adventes vainagu; aicina piedalīties ikvienu

Foto: Privātais arhīvs

Jau piekto gadu pēc kārtas pie Skultes baznīcas tiks darināts Latvijā lielākais Adventes vainags, savā "Facebook" kontā stāsta mācītājs Ivo Pavlovičs, aicinot sestdien pulksten 11 vainaga darināšanā piedalīties ikvienu interesentu.

"Tiek aicināts piedalīties ikviens – ar savu darbu un klātbūtni," saka mācītājs. Viņš atzīmē, ka ir paveikti priekšdarbi, lai sestdien šis vainags varētu tikt pabeigts.

Pavlovičs norāda, ka būs kafija tēja un talkas zupa. "Darināsim šo vainagu Dievam par godu un cilvēkiem par svētību," skubina garīdznieks.

Jau vēstīts, ka milzu adventes vainaga darināšana pie Skultes baznīcas Pirmās adventes priekšvakarā jau kļuvusi par tradīciju.

Vainaga veidošana aizsākās pēc Saulkrastu (Pēterupes) un Skultes draudzes mācītāja Pavloviča iniciatīvas, lai tādā veidā vēstītu par gaismu, kas pasaulē nākusi līdz ar Jēzu Kristu, un darītu tās gaidīšanas laiku priecīgāku.

Iepriekš Skultē darināti vainagi, kuru diametrs bijis 21 metrs.

Kā iepriekš atzīmēts, vainaga centrā atrodas krustu krusts jeb, kā vēl to mēdz dēvēt, Māras krusts. Krustu krusts ir pasaules evaņģelizācijas simbols. Četri krusti simbolizē četrus evaņģēlijus un labo vēsti, kura tiek sludināta visā pasaulē – uz visām debess pusēm.

Jau vēstīts, ka par būtisku adventes sastāvdaļu kopš 16. gadsimta ir kļuvis adventes vainags. Arī tam ir dziļa simboliska nozīme. Aplis simbolizē mūžību un vienotību. Vainagu veido no mūžzaļiem koku zariem – egļu, priežu, citās zemēs izmanto arī citus mūžzaļus augus. Arī tie simbolizē mūžību, kas mūs sagaida. Starp zaļajiem zariem var iepīt kādu violetu elementu – lentu, dziju, rotājumu, kas atgādina par noskaņu, kuru liturģijā simbolizē violetā krāsa.

Adventes vainagā izmanto četras vai piecas sveces. Tās simbolizē Kristus gaismu, kuru gaidām līdz ar Viņa ierašanos pasaulē. Ar katru svētdienu vainags paliek gaišāks, atgādinot, ka Kristus tuvojas. Piektā svece (ja to izmanto) tiek novietota vainaga vidū. Tā parasti ir lielāka par pārējām un baltā krāsā. Šo sveci aizdedzina Ziemassvētkos, un tā simbolizē jaundzimušo Kristu.

Radošajā nodarbībā Jelgavā darinās adventes vainagus

Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 26. novembrī, pulksten 12 Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornī norisināsies izzinoši – radošā nodarbība "Ziemassvētkus gaidot". Nodarbības laikā varēs iemācīties veidot adventes vainagu un iepazīt Ziemassvētku gaidīšanas laika tradīcijas.

Četras svētdienas pirms Ziemassvētkiem tiek atzīmēta Pirmā advente, kad adventes vainagā tiek iedegta pirmā svecīte, iezīmējot svētku gaidīšanas laiku. Adventes vainags ir kristiešu svētku simbols, kas ar savu spēju izgaismot un saīsināt tumšāko ziemas laiku, ir atradis vietu katrā mājā. Daudziem adventes vainaga veidošana ģimenes lokā ir kā jauka tradīcija, bet citiem būs iespēja savu vainagu darināt radošajā nodarbībā.

Tās laikā varēs uzzināt par Ziemassvētku gaidīšanas laika tradīcijām un iemācīties veidot adventes vainagu. Nodarbībā varēs izgatavot vainaga pamatni no priežu zariem, dekorējumam izmantojot gan dabas materiālus, piemēram, čiekurus, dekoratīvus zarus, mētru zarus un kastaņus, gan arī citus rotājumus – pērlītes, lentītes un spožumus. Sveces un sveču stiprinājumus dalībnieki var ņemt līdzi uz nodarbību vai iestiprināt vainagā mājās.

Dalības maksa nodarbībā 5,00 eiro, pirmskolas vecuma bērniem 2,00 eiro. Materiāli vainagu darināšanai tiks nodrošināti, dalībniekiem pašiem jāparūpējas par svecēm un sveču stiprinājumiem. Informācija un pieteikšanās nodarbībai pa tālruni 63005445 vai e-pastu tic@tornis.jelgava.lv.

Mūzikas skolas audzēkņu koncerti Valkas pusē

Foto: Publicitātes attēls
Šoruden baltās sniega pūkas ļoti laicīgi radīja īstu ziemas noskaņu, aicinot sagatavoties gada nogales koncertu maratonam. Novembra pēdējā nedēļā Jāņa Cimzes Valkas mūzikas skolas audzēkņi sākot no Pirmās adventes, trīs nedēļas skolotāji ar saviem audzēkņiem koncertēs Valkas apkaimēe.
Foto: Ieva Benefelde

Adventes laika mūzika "Gabriela vēsts" Latvijas dievnamos

Foto: F64

Ik gadu Ziemassvētku noskaņu lēnām un rūpīgi nostiprina adventes laiks un adventes laika mūzika, kuras skaņās ietērpts šo svētku miers un gaišums. Rīgas Tehniskās universitātes jauktais koris "Vivere" aicina ikvienu apmeklēt kādu no saviem trim koncertiem "Gabriela vēsts". Tie, sākot ar 27. novembri, norisināsies Latvijas dievnamos līdz ar dievkalpojumu.

Programmā iekļauti dažāda rakstura, valodu un noskaņu skaņdarbi. "Adventes laikā cilvēks meklē kaut ko ārpus ierastā un ikdienišķā. Tāpēc mūsu programma veidota tā, lai saklausītu skaistumu gan caur atzītu kormūzikas komponistu, kā Alfred Schnittke un Eric Whitacre, garīgi piesātināto mūziku, gan arī caur popmūzikas spektru," atklāj diriģente Sintija Šmite.

Pirmajā adventē – 27. novembrī plkst. 11:00, kora dalībnieki aicina uz koncertu Baltezera baznīcā Ģimeņu dievkalpojuma laikā. Kora skanējumu papildinās ērģelniece Dace Akmentiņa.

Otrajā adventē – 4. decembrī plkst. 10:00, koris priecēs klausītājus Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā, kur ērģeļu skaņās koncertu ievīs Edīte Alpa.

Visbeidzot, 17. decembrī plkst. 18:00 un 18.decembrī plkst. 15:00 koris ar savu skanējumu papildinās Ceturtajai adventei veltītos pasākumus Bruknas muižas Svētku zālē, kur apmeklētājiem būs iespēja arī piedalīties dažādās aktivitātēs – veidot māla priekšmetus, zīmēt, cept piparkūkas un citādi radoši izpausties. Svētdienas koncertā piedalīsies arī komponists Toms Juhņēvičs, ar kuru korim izveidojusies sadarbība labdarības fonda "RH3" sniegtajos koncertos.

Kori "Vivere" vada mākslinieciskais vadītājs un diriģents Gints Ceplenieks un diriģente Sintija Šmite.

Koncerti ir bez maksas, tomēr koris "Vivere" aicina ziedot Baltezera baznīcas ērģelēm, Dubultu baznīcai un Bruknas baznīcas celtniecībai.

Dažādus smeķīgus un kārdinošus gardumus, kā arī oriģinālas dāvanas svētkiem varēs atrast Ziemassvētku tirdziņos Rīgā, bet muzikālus priekšnesumus varēs baudīt svētku ieskaņas koncertos.

Pirmās adventes pasākumi un svētku tirdziņi Rīgā

Foto: F64

Visigaunijas Ziemassvētku vecīšu konference un svētku pasākumi Valgā

Foto: AFP/Scanpix

26. un 27. novembrī Valgas ielās varēs dzirdēt tik pazīstamo "ho ho ho", jo Valgā norisināsies 16. Visigaunijas Ziemassvētku vecīšu konference.

26. novembrī pulksten 11:38 ar vilcienu Valgas stacijā ieradīsies Ziemassvētku vecīši un dosies uz preses konferenci turpat stacijas ēkā. Pulksten 12:45 visi interesenti aicināti uz Ziemassvētku vecīšu un večiņu, un rūķīšu parādi – gājienu no Valgas stacijas līdz Kesk ielai.

Jau pulksten 13:00 pie Valgas kultūras un interešu centra ar apskāvieniem un sasveicināšanām, ar ziemassvētku gaismas svētīšanu, notiks 16. Visigaunijas Ziemassvētku vecīšu konferences atklāšana. Gan mazie, gan lielie aicināti skatīties, kā uzstājas kultūras centra deju pulciņu bērni, klausīties, kā skan Ziemassvētku vecīšu orķestris, dejot un dziedāt visiem kopā! Ziemassvētku vecīšu mobilais kantoris gaidīs vēstules no bērniem.

Savukārt pulksten 14:00 Ziemassvētku vecīši dosies uz robežpunktu (Rīgas un Raja ielu), kur aiznesīs Ziemassvētku gaismu un sveicienus Valkas pilsētas iedzīvotājiem. Plkst. 16:30 Ziemassvētku vecīši līksmosies ap Ziemassvētku eglīti Tsirgulīnā un vēlāk dosies uz slepeno apspriedi biezā mežā.

27. novembrī Ziemassvētku vecīši atgriezīsies Valgā, lai pulksten12:00 piedalītos Pirmās adventes ģimeņu dievkalpojumā Valgas Jāņa baznīcā un pulksten 13:15 iedegtu galveno Valgas pilsētas Ziemassvētku eglīti. Svinīgajā eglītes iedegšanas pasākumā spraigā solī uzstāsies sieviešu deju grupas "Sosarad", "Pilleriin" un jauktā grupa "Pilleriin". Līdz plksten 14:00 ikviens aicināts dancot un līksmot, jo ap šo laiku gaidāms konferences nobeigums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!