Foto: Publicitātes foto
Klāt gaidītākie un sirsnīgākie gada svētki. Ziemassvētkos galdā jāliek 9 ēdieni, jāizgrezno eglīte un jāpārsteidz savi mīļie ar kādu dāvanu. Viena no idejām, ko uzdāvināt saviem tuvajiem, varētu būt kopā būšanas prieks, piemēram, pēc kārtīgas svētku maltītes dodoties uz Jūrmalas svētku orientēšanās sacensībām vai, palutinot jaunākos ģimenes locekļus, pēcpusdienā izsmejoties leļļu teātrī, kas mazos skatītājus gaidīs Tukumā.

Sirdsmieram un dvēseles pacilātībai svētku laikā iesakām apmeklēt kādu no koncertiem Šajos svētkos pašmāju un viesmākslinieki rūpējas par svinīgām un patīkamām sajūtām. Klausītājus priecēs, piemēram, maestro Raimonds Pauls, Vestards Šimkus un citi iecienīti Latvijas mākslinieki.

Šajos Ziemassvētkos satiksies arī klavieru kvartets "Rix", kuri saviem klausītājiem velta divus koncertus gadā, tāpēc katra atkalredzēšanās ir patiesi nozīmīga.

Leļļu teātri un citas Ziemassvētku atrakcijas Tukumā

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ziemas sezonā Tukuma puse piedāvā apmeklēt gan tradicionālos apskates objektus kā vecpilsētu, pilis, muižas un muzejus, gan arī īpaši Ziemassvētku laikam veltītos pasākumus un radošās darbnīcas. Aktīvai atpūtai izstaigājamas dabas takas, kā arī tiek piedāvātas īpašas aktivitātes ziemas sezonā.

Svētdien, 27. decembrī, pulksten 13 notiks sākumskolas un pirmās klases skolēniem veltīts pasākums "Baltie Ziemassvētki" Durbes pilī.

Foto: DELFI

Karsto dzērienu un piparkūku smaržās tiks sagaidīts Rīgas Jauniešu leļļu teātris "I-ā" un Ziemassvētku rūķi, no parafīna tiks lietas laimes, varēs sacensties gudrībā un veiklībā, minēt mīklas un iet jautrās rotaļās un spēlēs. Ieeja ar muzeja biļeti: pirmsskolas vecuma bērniem bez maksas; skolēniem, studentiem, pensionāriem un invalīdiem 1,5 eiro; pieaugušajiem 2,5 eiro; ģimenes biļete 5 eiro.

Adrese: Mazā Parka iela 7, Tukums. Papildu informācija pa tālruni 63122633, www.tukumamuzejs.lv.

Vairāk par Ziemassvētkiem Tukuma pusē iespējams atrast šeit.

Ziemassvētku orientēšanās un mākslas baudīšana Jūrmalā

Arī Jūrmalā dažādās vietās tiks atzīmēti Ziemassvētki un aicināti cilvēki priecāties ne tikai ģimenes lokā, bet arī visiem kopā.

Jūrmalas pilsētas muzejā:

  • Eko rokdarbu izstāde "PaSaules pēdām". Izstādē skatāmi cilvēku ar dzirdes traucējumiem un dzirdīgo jūrmalnieku radītie darbi. Izstāde apskatāma līdz 3. janvārim.
  • Veronikas Simoņenkovas personālizstāde "Diāna"; apskatāma līdz 3. janvārim.
  • Jūrmalas mākslinieku ''Gada izstāde''; apskatāma līdz 10. janvārim.
  • Izstāde no Jūrmalas pilsētas muzeja mākslas krājuma "Ziema. Svētki"; apskatāma līdz 28. februārim.

Savukārt Jomas un Turaidas ielā, Dzintaru Mežaparkā, sestdien, 26. decembrī, no pulksten 9.30 līdz 16 notiks Ziemassvētku orientēšanās spēle "Iepazīsti Jūrmalu".

Ziemassvētku foto orientēšanās spēlē būs iespēja iepazīt Jūrmalas pilsētu no cita, neierasta, skatupunkta. Spēlē var piedalīties ikviens interesents, un tajā būs izstrādāti trīs dažādu garumu ekskursiju maršruti, piemēroti katram izturības līmenim. Dalībniekiem būs jāatrod noteikts skaits kontrolpunktu Jūrmalas pilsētā, jāapmeklē foto objekti, jārisina mīklas un jāizpilda kontrolpunktu uzdevumi, lai iegūtu noteiktu skaitu "čiekura punktu".

Pulksten 9.30 pulcēšanās, dalībnieku reģistrācija un numuru izsniegšana visiem maršrutiem.

Vairāk par Ziemassvētku orientēšanās pasākumu lasi šeit.

Svētku koncerti Rīgas kultūras centros un dievnamos

Foto: LETA

Ziemassvētkos rīdziniekiem būs iespējams smelties svētku sajūtu Rīgas Ziemassvētku koncertā Ķīpsalas hallē un svētku koncertos galvaspilsētas kultūras centros un dievnamos, kā arī apmeklēt svētku tirdziņus un vides objektu festivālu "Ziemassvētku egļu ceļš".

Rīgas Ziemassvētku koncertā Ķīpsalas hallē, kas notiks 25. un 26. decembrī, klausītājus priecēs pianists Vestards Šimkus, solisti Elīna Šimkus, Kalvis Kalniņš, dziedātāji Ieva Kerēvica un Marts Kristiāns Kalniņš, kā arī Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas koris un jauktais koris "Aura", diriģents Kaspars Ādamsons, Rīgas Doma zēnu kora solists Patriks Tabaks un Vidzemes kamerorķestris.

Koncertā skanēs pazīstamas operu ārijas un fragmenti no Karla Orfa iedvesmojošās kantātes Carmina burana, uzmirdzēs klaviermūzikas pērles, populāras kino melodijas, slavenu mūziklu un Džordža Gēršvina kompozīcijas.

No apcerīga klusuma caur mīlestības spēku līdz mūžīgajai gaismai vedīs Riharda Dubras opuss "Klusums, mīlestība un gaisma" (Silence, Love and Light), bet ar vieglu ironiju uz trako Ziemassvētku iepirkšanos palūkojies jaunais komponists Jēkabs Jančevskis savā darbā "Trakās dienas". Gaišu svētku noskaņu koncertā uzburs Raimonda Paula, Zigfrīda Muktupāvela un Aigara Voitišķa melodijas, kā arī neiztrūkstošās tradicionālās Ziemassvētku dziesmas.

23. un 25. decembrī Sv. Pestītāja Anglikāņu baznīcā notiks jau tradicionālie jauniešu kora "Balsis" Ziemassvētku koncerti, kurus šoreiz kuplinās Rīgas mūzikas skolu apvienotais simfoniskais orķestris, kā arī tenors Mārtiņš Zvīgulis, baritons Nauris Indzeris, soprāns Laima Lediņa un mecosoprāns Sabīne Krilova, diriģents Ints Teterovskis.

Svētvakaru 24. decembrī un svētkus 25. decembrī ieskandinās koncerts "Ziemassvētku noskaņa", kas notiks "Lielajā ģildē", piedaloties Rīgas kamerkorim "Ave Sol", Jāzepa Mediņa Rīgas 1, mūzikas skolas zēnu korim, instrumentālajai grupai Kristapa Krievkalna vadībā, diriģentiem Andrim Veismanim un Romānam Vanagam.

Koncertā klausītāji dzirdēs arī solistu Gintas Krievkalnas, Sniedzes Kaņepes un Mārtiņa Zvīguļa dziedājumu. Savukārt 26. un 27. decembrī "Lielajā ģildē" klausītājus gaidīs orķestra "Rīga" bigbends diriģenta Raita Ašmaņa vadībā, solisti Aminata Savadogo, Daumants Kalniņš, Ingus Pētersons, Mārtiņš Ruskis un Armands Siliņš koncertā "Tribute to Frank Sinatra".

26. decembrī Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā klausītāji gaidīti koncertā "Magnificat", kurā piedalīsies vairāki kori un solisti Annija Ādamsone, Maksims Ļaščenko, Lāsma Sondore, Vilhelms Georgs Vācietis un Anete Viļuma. 27. decembrī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā skanēs Johana Sebastiana Baha "Ziemassvētku oratorija". To atskaņos Vidzemes kamerorķestris, diriģents Andris Veismanis, Rīgas kamerkoris "Ave Sol", solisti Evija Mārtinsone, Laura Grecka, Mārtiņš Zvīgulis un Kalvis Kalniņš.

Svētku pasākumi notiks arī kultūras centros. Koncerts "Viss sākas ar mīlestību" būs dzirdams kultūras centrā "Imanta", bet kultūras centrā "Iļģuciems" gaidīti bērni uz izrādi "Sunītis un kaķīte svin Ziemassvētkus".

Līdztekus koncertiem, ikvienam iespējams apmeklēt un papildināt svētku sajūtu Ziemassvētku tirdziņos un vides objektu festivāla "Ziemassvētku egļu ceļš" apskates laikā. Šogad festivālā piedalās 43 mākslinieku, radošo industriju pārstāvju un Latvijas Mākslas akadēmijas studentu veidotas egles. Vides objekti visā to krāšņumā redzami laikā, kad iedegts pilsētas apgaismojums.

Raimonds Pauls un citi leģendāri mūziķi Dzintaru koncertzālē

Foto: Publicitātes foto

No 16. decembra līdz 7. janvārim atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē norisinās pirmais "Ziemassvētku festivāls", šonedēļ tas aicina klausītājus uz koncertiem ar izcilu Latvijas mākslinieku piedalīšanos – leģendāro latviešu maestro Raimondu Paulu, Latvijas Radio bigbendu, šarmanto akordeonisti Kseniju Sidorovu, Rīgas Doma zēnu kori, vijolnieku Raimondu Ozolu un citiem māksliniekiem.

Tieši Ziemassvētkos 25. decembrī pulksten 19.30 uz koncertu Mazā nakts mūzika aicinās Rīgas Doma Zēnu koris un vijolnieka Raimonda Ozola stīgu kvartets.

Zēnu balsu eņģeliskums un stīgu kvarteta siltums saplūst harmonijas skaistuma Olimpā jeb sešās Mocarta ''Noktirnēs''. Starp klasiķiem un populārām Ziemassvētku melodijām ieskanēsies arī latviska stīga – vitālā un sirsnīgā Valta Pūces mūzika. Tas viss gadīgajās diriģenta Mārtiņa Klišāna rokās, kam īpaši padodas repertuārs, kas uzbur svētku sajūtu. Koncertā piedalīsies Raimonda Ozola stīgu kvartets, Rīgas Doma Zēnu koris un Mārtiņš Klišāns – diriģents.

Sestdien, 26. decembrī, pulksten 19 notiks viens no gaidītākajiem "Ziemassvētku festivāla" koncertiem - Raimonda Paula un gruzīnu komponista Gijas Kančeli kino mūzika, ar paša maestro Raimonda Paula piedalīšanos.

Kino mūzikai piemīt nenovērtējams spēks un īpašs šarms: nereti tieši tā veido filmas panākumus un bieži kļūst tik pašpietiekama, ka turpina savu dzīvi arī pēc filmas aiziešanas aizmirstībā. Šī koncerta centrā – divi īsteni šī žanra lielmeistari, kuri līdzās Holivudas kino mūzikas grandiem radījuši savu ēru 20. gadsimta filmu mūzikas vēsturē – Raimonds Pauls un Gija Kančeli.

Foto: LETA

Abu meistaru kino mūzikas sastapšanos vienā koncertā skaidrot viegli: viņu radošā draudzība ilgst teju 60 gadus un, ja vēl zinām, ka 80. jubileju šogad svin Gija, bet nākamgad – mūsu Maestro. Koncertā piedalīsies Latvijas Radio bigbends un Sinfonietta Rīga stīgu grupa, bet pie klavierēm pats maestro Raimonds Pauls.

Savukārt svētdien, 27. decembrī, pulksten 17 koncertēs neparasts kolektīvs no Igaunijas – zvanu ansamblis ''Arsis''.

Kad igauņu diriģents, tagadējais Igaunijas Nacionālās operas direktors Aivars Mae Amerikā pirmo reizi izdzirdēja, kā skan zvanu ansambļa mūzika, viņam radās ideja izveidot ko līdzīgu Igaunijā. 1999. gadā tika dibināta ''Arsis'' zvanu skola un 2003. gadā 12 jaunu, talantīgu mūziķu sastāvā savu darbību sāka ''Arsis'' zvanu ansamblis.

Šobrīd kolektīvs jau uzstājies prestižās pasaules koncertzālēs un viņu repertuārā ir gan klasiskās mūzikas aranžējumi, gan orģinālmūzikā. Koncertā Dzintaru koncertzālē būs dzirdamas Hendeļa, Grīga, Šūberta, Čaikovska, Sibeliusa un citu komponistu skaņdarbu interpretācijas.

Dzintaru koncertzāles mazajā zālē pirmdien, 28. decembrī, pulksten 18 notiks koncerts pirmsskolas vecuma bērniem "Ziemassvētki pilī".

Biļetes var iegādāties "Biļešu paradīze" kasēs.

Klavieru kvarteta 'Rix' Ziemassvētku atkalredzēšanās

Foto: foto: Aigars Prūsis

Svētdien, 27. decembrī, Mazajā ģildē gaidāms festivāla "Eiropas Ziemassvētki" koncerts "Ziemassvētki sveču gaismā", kurā spēlēs klavieru kvartets "Rix".

"Klavieru kvartets "Rix" ir savdabīgs mūziķu ansamblis, kurā: vijolnieks ar dažādiem orķestriem ceļo pa pasauli, altiste ir Bergenas simfoniskā orķestra vadoša mūziķe Norvēģijā, čellists spēlē Tamperes filharmoniskajā orķestrī Somijā, bet pianists ir profesors Latvijas Mūzikas akadēmijā. Divas reizes gadā kvartets satiekas Latvijā, un šī tikšanās ikreiz ir prieka avots gan pašiem mūziķiem, gan klausītājiem," stāsta festivāla organizatori.

Kvarteta "Rix" veidotās programmas allaž piedāvā reti dzirdētu kamermūziku, dažkārt izgaismojot kādu mazāk zināmu pasaules mūzikas pērli.

Šī gada festivāla Eiropas Ziemassvētki koncertā "Ziemassvētki sveču gaismā" klavieru kvarteta "Rix" sniegumā izskanēs viens no Gabriela Forē agrīnajiem darbiem - Pirmais klavieru kvartets do minorā (op.15), kas, lai arī minora skaņkārtā rakstīts, ir franciska šarma un vieglas melanholijas pilns. Gruzīnu komponista Gijas Kančeli 80. jubilejas gada izskaņā būs iespēja iepazīt Kančeli filosofiski būvēto ideju par pasaules nepilnību kamermūzikas opusā "In l'Istesso Tempo", savukārt savu jaundarbu - pienesumu latviešu kamermūzikai dāvās komponiste Selga Mence.

Ziemas naktis Rīgas zoodārzā

Vēl nesen Zoodārzā koki rotājās ar dzeltenām un sārtām lapām, bet nu dārzs ietērpies Ziemassvētku noskaņās. Atkal klāt Ziemas naktis Zoodārzā, kad Mežaparka zvēru valstība pārtop īstā pasaku zemē. No 18. decembra līdz pat Jaunā gada 24. janvārim iespējams apmeklēt zooloģisko dārzu un vērot dzīvniekus arī vakaros.

Ziemas naktīs Zoodārzā izgaismots arī balto pūču voljērs. No 18. decembra līdz pat 24. janvārim zoodārza kases būs atvērtas līdz pat pulksten 19.00, savukārt zoodārzā vakara atmosfēru apmeklētāji varēs baudīt līdz pat pulksten 21.00. Ziemas naktis Zoodārzā nenotiks vienīgi 24. un 31. decembrī, jo kases šajās dienās strādās līdz plkst. 14.00, savukārt zoodārzs atvērts būs līdz plkst. 15.00.

1. janvārī gan ikviens var doties ciemos pie dzīvniekiem - zoodārzs strādās pilnu dienu.

Pērkot biļeti no pulksten 16.00 līdz 19.00, tā maksās tikai 2,00 eiro. Jāatgādina, ka bērniem, kas nav sasnieguši četru gadu vecumu, un senioriem, kam jau ir vismaz 70 gadi, ieeja joprojām ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!