Ikvienam, kas meklē ieganstu, lai aizbrauktu uz Parīzi, Ziemassvētku iepirkšanās tur būs lielisks attaisnojums. Parīze svētku laikā ir vieta, kas paliks atmiņā uz mūžu – miljoniem gaismiņu, gadsimtiem ilgas tradīcijas, mūzika, atmosfēra un daudz interesantu lietu un tērpu, ko iegādāties. Protams, nevajag cerēt uz mieru, jo šajā laikā Francijas galvaspilsētā dzīvība kūsā vēl izteiktāk nekā parasti.

Populārākais Ziemassvētku skats ir gaismiņas Elizejas laukos, bet jāsaka, ka tās ir tikai neliels gabaliņš glazūras uz visas lielās svētku tortes, jo Parīzē šajā laikā ikviens veikala skatlogs un iela būs krāšņi izdekorēta, turklāt tajos atrodami arī speciāli un brīnumgaumīgi piedāvājumi. Kurš gan nezina slaveno franču modi un parfimēriju, kas pieejama luksus veikalos, bet pat, ja rocība neļauj tos iegādāties, vērts aiziet un papriecāties par to iekārtojumu un noskaņu.

Ziemassvētku tirdziņi Parīzē


Francijas galvaspilsēta piedāvā daudzus tradicionālos Ziemassvētku tirdziņus jeb Les Marchés de Noël, kuros iegādāties visplašāko mākslas darbu un amatnieku izstrādājumu klāstu, kā arī īpašos franču gardumus un gastronomiskas delikateses, ko celt svētku galdā – pastētes, tradicionālās Ziemassvētku pagales, marcipāna figūriņas, vafeles – tas viss un vēl daudz kas vairāk jau tagad ir tur atrodams.

Elizejas laukos Ziemassvētku ciems jau atklāts un svētku korāļu un ēdamo kastaņu smaržas ieskauts, darbosies līdz pat 2016. gada 3. janvārim. Tirdziņa darba laiks - no plkst. 12 līdz pat pusnaktij, piektdienās un sestdienās - līdz plkst. 1.

Arī Saint Germain des Prés (Latīņu kvartālā) no 1. decembra sāk darboties Santaklausa ciems. To ikviens varēs apmeklēt līdz 4. janvārim. Ziemassvētku tirdziņš notiek arī Abeses (Abbesses) laukumā, Monmartrā, kur jau no 27. novembra var iegādāties dažādus svētku labumus.

Šie ir tikai daži no tradicionālajiem tirdziņiem, Parīzē svētku laikā parasti notiek arī specializētie tirdziņi. Vairāk informācijas par svētku tirdziņiem Parīzē, meklē šeit.

Protams, visos tirdziņos un vēl daudz kur citur būs izveidoti arī Ziemassvētku silītes motīvi un citi svētku rotājumi, kas tik ļoti raksturīgi Francijai.

Šikas iepirkšanās vietas


Svētā Onorē iela jeb Rue St-Honoré un vēl smalkākais tās turpinājums Faubourg-St-Honoré iela ir viena no glamūrīgākajiem iepirkšanās vietām, kur gandrīz visi veikali ir slavenu zīmolu saloni. Šī būs īstā vieta, kurp doties iegādāties pašus jaunākos modes tērpus, tāpat, esot Parīzē, noteikti vērts tur pastaigāties un papriecēt acis ar krāšņo veikalu noformējumu pat tad, ja neko nedomā pirkt.

Tur atrodams gan Valentino veikals, kur mētelis maksā 9800 eiro, gan Chanel kurpju veikals (mājā ar numuru 380), kas liks straujāk pukstēt katras modes dāmas sirdij, gan Roberto Cavalli veikals 261. namā un vēl neskaitāmi citi pazīstami zīmoli.

Savukārt Santmārtina (St-Martin) kanāla apkaimē ir daudz oriģinālu veikaliņu un bāru, kuros jūtama bohēmiska atmosfēra. Ejot gar kanālu, var atrast krāsainus hipiju stila tērpus gan sievietēm, gan bērniem un košus rotājumus mājām, piemēram, ieejot veikalā "Antoine et Lili" (95 quai de Valmy), vai nopirkt dizaina fotogrāfijas un grāmatas Artazart veikalā (83 quai de Valmy), netālu ir arī veikaliņi, kuros pārdod visdažādākos filca un vilnas izstrādājumus, ko gatavojuši prasmīgi amatnieki. Vēl tur ir veikals "Centre Commercial" (2 rue de Marseille), kur par saprātīgām līdz pat visai augstām cenām iespējams iegādāties interesantus un sportiskus apģērbus gan dāmām, gan kungiem un arī bērniem.

Ja vēlaties atrast izdevīgus un interesantus piedāvājumus, jādodas uz Marseļas iela jeb Rue de Marseille, kas slavena ar saviem izpārdošanu veikaliem (stock shops) - "Maje", "Les Petites" un "Claudie Pierlot" - tur tirgo sezonas kolekcijas ar ievērojamām atlaidēm. Interesantus un stilīgus vintage stila tērpus var iegādāies arī pie "Chez Chiffons" (47 rue de Lancry).

Kad iepirkšanās jau nogurdinājusi, var iegriezties beķerejā, piemēram, "Du Pain et des Idées" (34 rue Yves Toudic) un iedzert kafiju ar kruasānu.

Ja nu nekas no minētā nešķiet atbilstoši vēlmēm un Parīzei, iespējams vērts nolīgt personīgo stilisti, kas palīdzēs izvēlēties īsti stilīgas un interesantas lietas. The Telegraph, piemēram, iesaka modes redaktori Kamillu Vinsentu (Camille Vincent), kuras nolīgšana uz pusi dienas izmaksās 255 eiro.

Tomēr, ja vēlaties iepirkties tiešām izdevīgi, ceļojums jāplāno nedaudz pēc Jaunā gada svinībām vai jāpaliek Parīzē līdz 6. janvārim, kad tur sāksies 2016. gada ziemas atlaižu laiks. Tas ilgs piecas nedēļas – līdz 16. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!