Foto: Shutterstock
Mēs paši sev svētku maltīti plānojam jau vairākas dienas pirms svētkiem, taču meža zvēriem nav ne jausmas, kas viņus sagaida rīt – kaut kas gards, vai pilnīgs bads, taču mums ir lieliski iespēja iepriecināt ne tikai vienam otru, bet arī izsalkušos meža zvērus ar kokos iekārtiem gardumiem. Aizvadītajos ziemas Saulgriežos ļāvāmies šādam piedzīvojumam, tāpēc šogad ierosinu to piedzīvot arī Jums.

Atļautie gardumi

Meža zvērus gan nebarosim ar piparkūkām un mandarīniem, tie lai paliek mūsu apetītes remdināšanai, taču meža zvēri ļoti priecāsies par sarūpētajām dārza veltēm – burkāniem, āboliem, kāpostiem, kāļiem, bietēm un kartupeļiem, taču tikpat labi tas var būt arī siens.

Kā pasniegt barību

Ja sarūpētos gardumus novietosi uz zemes, pastāv liela iespējamība, ka neviens meža zvērs tos tā arī neatradīs un neapēdīs, tāpēc viens no variantiem ir barotavas vai siles izveide, kur varēsi barību atnest ik pa laikam. Ja neesi drošs par regulāru meža zvēru apciemošanu, izmanto radošāko procesu – gardumu iesiešanu kokos, ko izmantojām arī mēs.

Tā kā mums tas bija spontāns piedzīvojums, izmantojām dāvanu lentītes, kuras pēc pāris dienām, apraugot notikuma vietu salasījām, tomēr vislabākā izvēle būs lina vai kāda cita dabīga materiāla diegs. Ar diega palīdzību iesien gardās veltes zaros, viegli aizsniedzamās vietās. Neaizraujies ar augstumu, lai dzīvnieks tiem var viegli piekļūt, kā arī iekarini barību, kas neatrodas nekāda veida iepakojumā (maisiņā vai papīrā).

Tā kā šobrīd laikapstākļi rūpējas par brāzmainiem vējiem, kas nerimst arī mežos, vēlams barību iekārt diezgan stingri, lai tā nenokristu un ieguldītais darbs nebūtu veltīgs. Drošības pēc iesien gardumus ar vairākiem mezgliem. Ābolu iesiešana ir vieglāka, jo apsienot ap kātiņiem, tie turēsies stingri, taču pie burkānu un citu dārzeņu piesiešanas būs jāpierod.

Piedzīvojuma turpinājums

Jāatzīst, ka šāds notikums ir liels piedzīvojums ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem, un tā vien gribas noraudzīties, kā meža zvēri gardām mutēm bauda izkārtos kārumus, taču diez vai pašu acīm to izdosies novērot. Taču piedzīvojumu turpinot, pēc pāris dienām var doties uz vietu atkārtoti, lai pārbaudītu, vai visi gardumi ir apēsti, kā to darījām mēs, un tad piedzīvojuma sajūta tik tiešām tiks paildzināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!