Kas gan ir svētki bez dāvanām? Bet mīļas dāvanas un tādas, kas darinātas ar izdomu un no sirds, iepriecina vēl vairāk. Tuvojas Ziemassvētku un gadu mijas laiks, kad katrai saimniecei būs darba pilnas rokas. Tāpēc par dāvanām vērts padomāt jau laikus, lai tās nav jāgatavo pēdējā brīdī. Un ne tikai par dāvanām, bet arī par to iepakojumu, iesaka laikraksts "Latvijas Avīze".

Spīdīgie papīri, krāsainā iepakojuma turzas un maisiņi, kas pirms gadiem divdesmit šķita īsta greznība, tagad (neslēpsim) nereti mēdz ceļot arī no mājas uz māju un ir gana bezpersoniski un visiem apnikuši. “Atliksim tos malā, jo ir daudz vienkāršu iespēju, kā dāvanas saviem mīļajiem sagatavot ne mazāk krāšņas, bet ar sirsnību,” aicina dizainere Helēna Proskūreina. “Iepakojumu veidošanai var izmantot gandrīz visu, kas pie rokas: auduma un interesanta papīra pārpalikumus, salvetes, stikla burkas, lentes, pogas, rotaļlietas un citus dekoratīvus niekus.”

Bez turzām un maisiņiem

Gandrīz jebkuru dāvanu iespējams iepakot audumā, papildinot ar krāsainu lenti, pogu vai aizdari. Šim nolūkam labi noderēs auduma pārpalikumi, apnikuši spilvenu pārvalki, mežģīnes, arī maisa drēbe. Interesanti izskatās vairāku audumu kombinācija.

Iesaiņojumam der jebkurš papīrs

Ne sliktāk par dārgu papīru kalpos žurnālu, nošu lapas vai avīžu papīrs, īpaši, ja iespējams piemeklēt dāvanas saņēmēja interesēm vai nodarbošanās veidam atbilstošu tematiku. Vienkāršākas faktūras papīru iespējams kombinēt ar greznākas faktūras papīra strēmelēm un dekoriem.

Kastīšu vietā

Dāvanu, kas iepakota parastajā ietinamajā papīrā, var aplīmēt ar maziem skuju gabaliņiem, sauso ziedu kompozīcijām, lentītēm, pogām utt., iegūstot ļoti dekoratīvu sainīti, kārbiņu. Var izmantot arī vienkrāsainas metāla kārbas, ko papildina ar svētku tematikas uzlīmēm. Ēdamas dāvanas – pašdarinātas konfektes, pašcepti cepumi, piparkūkas un citi gardumi labi izskatās, iepildīti parastās dažāda izmēra stikla burkās. Tās var papildināt ar krāsainām lentēm, dekoratīviem vāciņiem un svētku uzlīmēm.

Oriģināli dekori

Rūpnieciski ražotie svētku dekoriņi, ar ko iespējams papildināt dāvanas iepakojumu un ko piedāvā dāvanu saiņošanas vietās un svētku aksesuāru salonos, ir samērā dārgi. Dažreiz iznāk, ka dekors izmaksātu vairāk par pašu dāvaniņu, īpaši, ja vēlamies kādam sagādāt prieku ar mazu nieciņu. Laba alternatīva ir savu laiku nokalpojušas bižutērijas izmantošana šim nolūkam – nelieli krellīšu posmi, auskari, ķēdītes u. c. knibulīši iegūs otru dzīvi, turklāt vēl iepriecinot mums mīļus cilvēkus. Līdzīgi iespējams izmantot arī sīciņas bērnu rotaļlietas, dažādus piekariņus, pogas u. tml.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!