Foto: Shutterstock

Ziemassvētku eglīte ir neatņemama svētku sastāvdaļa, taču, lai tā sagādātu prieku mums, vispirms pret to ir pienācīgi jāizturas. Ja esi nolēmis eglīti iegādāties, tad ir vērts ņemt vērā pāris padomus, kas palīdzēs atšķirt svaigu no ne tik svaigas egles, kā vispareizāk to transportēt, un pēc tam uzglabāt mājas apstākļos.

Pārbaudi egles svaigumu

Vairums svētku eglīšu tirdzniecības vietās diemžēl vai par laimi nav no mūsu pašu mežiem, tāpēc ir divtik grūti noteikt, cik ilgi egle saglabāsies svaiga. Protams, par egles svaigumu var jautāt pārdevējiem, bet ne vienmēr no tiem var sagaidīt godīgu atbildi, tāpēc šādos gadījumos ir jālūdz atļauja egli kārtīgi izpētīt no visām pusēm. Ja aplūkosi tikai egles vienu pusi, tas nenozīmē, ka aizmugurē tai nevar būt kāds defekts. Apskati egli no visām pusēm un pārbaudi zaru kuplumu, kā arī skuju noturību. Satverot zaru un viegli pavelkot to uz savu pusi, var pārbaudīt, cik sen egle ir cirsta. Ja skujas sāk birt, tā ir samērā sen cirsta, bet, ja skujas stingri turas, tad egle ir svaiga. Pirms dodies mājās ar izvēlēto egli, palūdz pārdevējam nocirst daļu no stumbra, lai to varētu ievietot statīvā un māja nebūtu jāpiebirdina ar skujām, zāģējot vai cērtot to pašam.

Transportēšana

Egļu iegādes vieta vienmēr nodrošina tai ērtu transportēšanu, tāpēc nenes egli prom, pirms tā nav ietīta speciālā materiālā, kas neļaus nobirdināt skujas, saskrāpēties un piegružot automašīnu. Transportējot egli uz mājām, noteikti nevajadzētu to novietot uz automašīnas jumta, jo stiprā vēja dēļ, egle zaudē ievērojamu daudzumu mitrumu, kas vēlāk pietrūks, novietojot to iekštelpās. Ja eglītes iegādes dienā temperatūras stabiņš ir vairākus grādus zem nulles, nevajadzētu egli strauji pārvietot siltā telpā. Lai egle pamazām pielāgotos, pāris dienas paturi to vēsākā un sausākā vietā, piemēram, kāpņu telpā, pagrabā, garāžā vai uz balkona. Ja iegādes vietā stumbra garums tika samazināts, tad to vairs nav nepieciešams veikt, bet ja nē, tad tas ir jāizdara, pirms novieto egli statīvā.

Uzglabāšana

Egles uzglabāšanai jāizvēlas stabils statīvs, kuru ir iespējams papildināt ar ūdeni. Ik pārdienas jāpārbauda ūdens daudzums, un vēlams, egli arī katru dienu apsmidzināt ar ūdeni, tad tā ilgāk saglabās savu zaļo krāsu. Egli novieto mājokļa vēsākajā vietā, kur tuvumā nav apsildes objekti, bet, tai noteikti nevajadzētu būt arī vējainai vietai.

Derīgi zināt!
Ja pēc svētku egles vēlies doties uz mežu pats, tad ņem vērā - katrs Latvijas iedzīvotājs valsts mežos drīkst personiskām vajadzībām nocirst vienu egli, kuras stumbra apkārtmērs nepārsniedz 12 centimetrus, kas visbiežāk atbilst 2-3 metru augstumam.

Septiņi padomi Latvijā audzētas eglītes uzturēšanai un izvietošanai:

  1. Nenesiet eglīti uzreiz siltā telpā, jo straujas temperatūras maiņas dēļ skujas sāks birt daudz straujāk. Vispirms pāris stundas paturiet eglīti kāpņu telpā vai koridorā, kur nav tik silts kā istabā.
  2. Nocirstā eglīte pirms likšanas spainī apmēram 8-10 cm no stumbra apakšdaļas jāatbrīvo no mizas un jāapstrādā ar asu nazi, lai atvērtu svaigas poras.
  3. Kad izvēlies eglītes atrašanās vietu telpā, pārliecinies, lai tuvumā neatrastos radiatori vai citas sildierīces.
  4. Lai eglīte ilgāk saglabātu savu skaistumu, tā jāuzstāda spainī ar mitrām un tīrām smiltīm. Pirms iebērt smiltis, spainī ielejiet aptuveni litru ūdens ar nelielu glicerīna vai želatīna daudzumu, var pievienot arī aspirīna tableti un divas karotes cukura. Egle jāuzstāda aptuveni 20 cm dziļumā un periodiski jāaplaista.
  5. Ja nav pieejamas smiltis, eglīti var uzstādīt ūdens traukā, ūdenim pievienojot nedaudz citronskābes un krīta.
  6. Vispierastākais variants ir eglītes uzstādīšana speciālā statīvā (krusta veida), bet tādā gadījumā ieteicams pie egles kāta pielikt mitru lupatiņu, kuru katru dienu jāmitrina ar ūdeni, lai stumbrs neizkaltu.
  7. Egles zarus var laiku pa laikam apsmidzināt ar ūdeni, tas palīdzēs kokam ilgāk saglabāt svaigumu.

Eksperta padoms lieti noderēs arī tad, ja izlemsiet iegādāties eglīti podiņā un turpināt to audzēt tālāk: "Latvijā audzētas egles ir piemērotas arī tālākai audzēšanai mūsu klimatā. Pirmkārt, ja egle jau Latvijā ir izaudzēta līdz 1 – 1.5 metru garumam, tad tas ir rādītājs, ka eglīte mūsu klimatu ir atzinusi par labvēlīgu. Ja tiek pirkta egle podiņā ar nolūku pavasarī iestādīt, tad noteikti nedrīkst istabā turēt ilgāk par trīs nedēļām, jo tiek izjaukts koka bioloģiskais ritms, kas savukārt nozīmē to, ka paliek daudz mazāka iespēja, ka tā pavasarī uzplauks," stāsta "Latvijas valsts meži" struktūrvienības "LVM Sēklas un Stādi" direktors Guntis Grandāns.

Latvijā katru gadu tiek iestādīti aptuveni 20-23 miljonu egļu stādu un uz vienu Latvijas iedzīvotāju "Latvijas valsts meži" katru gadu izaudzē aptuveni 10 eglītes. Kā stāsta ''Latvijas valsts meži'' pārstāvis Guntis, "Latvijas mežos dabiski sastopamas pavisam 4 skuju koku pamatsugas – parastā egle, parastā priede, parastais kadiķis un parastā īve, no kurām Latvijas parastā egle ir vienīgā egles suga, bet tai ir aptuveni 140 dekoratīvas formas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!