Foto: Shutterstock
Nemanot atkal pienākusi gada mija un kā jau katru gadu, arī šogad mēs cerēsim uz vēl labāku, skaistāku un laimīgāku gadu, un, lai tas viss piepildītos, tiks lietas arī laimītes un lasīti tur paslēptie vēlējumi. Laimes liešanas procesā tik tiešām ir kaut kas maģisks, un to labprāt dara gan mazie, gan lielie svētku svinētāji, taču kā pareizi kausēt alvas formiņas, pēc tam tās izliet un galu galā - kā atpazīt izlietās formas nozīmi?

Laimes liešanas vēsture

Laimes liešanas process gan nav nekas jauns, tas savu pieprasījumu Latvijā saglabājis jau kopš Padomju gadiem, taču pasaulē tas aktualizējies pateicoties Senajai Grieķijai, kur aizsākās šis nākotnes zīlēšanas veids. Izrādās, pēc tradīcijas ieceļošanas Eiropā, tieši Ziemeļvalstis to pārņēmušas visspēcīgāk, tāpēc tā ir tik neatņemama sastāvdaļa arī pie mums, Latvijā.

Katram sava laime

Lai arī iegādājoties alvas figūriņas, nav ne mazākās nojausmas, kāds novēlējums tur ielikts, katrs vienmēr spēj šos vārdus pielāgot savai dzīvei, tāpēc arī katru gadu ar interesei lasām, kādu vēlējumu esam paši intuitīvi izvēlējušies sev nākamajam gadam. Ja kādreiz laimes liešanai varēja atrast vien savai horoskopa zīme atbilstošu formiņu, tad tagad tās ir papildinātas dažādos veiksmes un laimes simbolos. Laimītes pieejamas ne tikai horoskopu zīmēs, bet arī sirsniņu, zirga pakavu un citās formās, un katrai no tām ir sava simboliskā nozīme. Ja vēlies kādam uzdāvināt laimīti, bet nezini apdāvinātā dzimšanas gadu, tad labākā izvēle vienmēr būs nākamā gada zīme, tātad šogad meklē formiņas ar mērkaķiem.

Kā pareizi liet laimes?

Lai mājas apstākļos varētu izliet laimes, bez pašām alvas formiņām ir nepieciešama arī gāzes plīts ar degli (var izmantot arī sveci, bet tad kausēšanas process bus ilgāks), metāla kauss un dziļš spainis ar aukstu ūdeni. Tā kā alvas un svina sakausējuma laimītēm ir nepieciešama ļoti augsta temperatūra, lai tās varētu izkust, vajag atklātu uguni un elektriskā plīts noteikti nederēs. Alva pēc kušanas atstās nospiedumus kausā, tāpēc izmanto tādu, kas vairs nebūs nepieciešams ēst gatavošanai, vai arī iegādājies atsevišķu kausu tieši šim procesam, un katru gadu izmanto tikai to. Pirms laimes kausēšanas jāizņem tajā paslēptā laimes zīmīte, citādi kušanas brīdī tā sadegs.

Laimes lējējam pašam ir jāieliek sava formiņa kausā, jātur kauss virs atklātās uguns liesmas un jātur tik ilgi, līdz masa ir izkususi. Ik pa brīdim kausiņu vari pakustināt, lai formiņa vienmērīgi izkustu. Pirmās laimes lējējam šis process būs visilgākais, jo kauss vēl nebūs uzkarsis, taču tad, kad būs sasniegta nepieciešamā temperatūra, formiņa strauji sāks kust, un katrs nākamais laimes lējējs izkausēs alvu daudz ātrāk.

Kad forma ir izkususi un kausā nepeld neviens gabaliņš, ilgi negaidot, ielej karsto masu aukstajā spainī vai dziļā traukā ar ūdeni, turot kausu nelielu attālumu virs spaiņa. Nekādā gadījumā karstā masa nedrīkst pieskarties cilvēka ādai, un nevajag to liet ūdenī no pārāk liela attāluma, pretējā gadījumā sakausējums var sprakšķēt un radīt ievainojumus. Ievēro, lai laimes liešanas brīdī tuvumā neviens nestāv, bet bērniem noteikti palīdzi pareizi izliet laimītes, lai šis process notiktu bez starpgadījumiem. Sakarsēto metāla kausu noteikti nevar likt ūdens spainī, pēc laimes liešanas tam jāļauj atdzist drošā vietā.

Laimes tulkojums

Viens no laimes atpazīšanas veidiem ir izlietās formas aplūkošana sveces gaismā tā, lai uz sienas veidotos ēnas, pēc kurām tad arī var mēģināt uzminēt veidolu. Aplūkojot izlieto formu, vari uzzināt, cik daudz nauda gaidāma, kā arī, kādi notikumi un piedzīvojumi varētu tikt sastapti jaunajā gadā.

Ja izlietajai formai redzama burbuļaina virsma, zini, ka tā saistīta ar naudas daudzumu. Jo vairāk šādu burbuļu, jo vairāk naudas būs maciņā. Ja izlietā forma ir trausla, tas skaidro kādu neveiksmi. Bet, ja izlietā forma atgādina kuģi – tad ir gaidāms ceļojums, ja atslēgas – virzīšanos augšup pa karjeras kāpnēm, zirgu – jaunu automobili, pūķi – cerību piepildīšanos un bērna piedzimšanu, bet zvaigznes – veiksmi darbā un mācībās, un ziedi – precības vai jaunu pielūdzēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!