Foto: Shutterstock

Mandarīni ir citrusaugļi, kas jau gadiem ir neatņemama Ziemassvētku sastāvdaļa un svētku vakarā tiek likti galdā teju ikkatrā mājā. Tāpēc, lai uzzinātu vairāk par oranžo citrusaugli, Tasty.lv konsultējās ar SIA "Augļu serviss" vadītāju Baibu Muzikanti un Mandarīni.lv.

Aromātiskais auglis ir pasakaini smaržīgs, gards un ļoti veselīgs. Mandarīni ir bagātīgs C vitamīna avots – pietiek ar vienu glāzi mandarīnu sulas, lai uzņemtu 28 % rekomendētās dienas devas šī vitamīna pieaugušam cilvēkam. C vitamīns ir ļoti spēcīgs antioksidants, kas organismā neitralizē brīvos radikāļus un palīdz stiprināt imunitāti ziemas periodā.

"Meklējot vēsturiskas atkāpes, noskaidrojām, ka pirmie mandarīnu kokus sāka audzēt Āzijas valstu iedzīvotāji. Tieši tur tika atklāts šis sulīgais citrusauglis. Šodien šis tropiskais auglis galvenokārt tiek audzēts tropu un subtropu joslā, jo tiem ir nepieciešama saule un siltums, lai iegūtu savas aromātiskās garšas un nokrāsas," stāsta Muzikante.

Svarīgākais par mandarīnu vērtību uzturā

Foto: Shutterstock

Kad laikapstākļi mūs nelutina, ir svarīgi organismam piedāvāt papildus vitamīnu devu, un tieši mandarīni ir viens no produktiem, kas spēj nodrošināt gan papildus vitamīnus, gan uzlabot vielmaiņas procesus, rosinot apetīti. Īpaši veselīga ir mandarīnu sula, kas spēcina organismu un veicina gremošanas sistēmas darbību. Sulai, pateicoties mandarīnos esošajām augu antibiotiskajām vielām, piemīt arī antibakteriāla iedarbība.

Pierasts uzskatīt, ka mandarīni ir tradicionāls C vitamīna avots, taču tie satur arī B grupas vitamīnus, tai skaitā, organismam ļoti nepieciešamo B1 un B2 vitamīnu, P, K, D un A vitamīnus. Mandarīnu sula satur tādas minerālvielas kā kalcijs, kālijs un magnijs.

Uzturvērtība (100g):

  • Kkal – 40
  • Ūdens – 88,5 %
  • Tauki – 0,3 g
  • Olbaltumi – 0,8 g
  • Ogļhidrāti – 8,1 g
  • Vitamīni – B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, P, K, D, A

Mandarīnu izvēle un uzglabāšana

Foto: Shutterstock

Katram no mums, izvēloties mandarīnus, ir savi principi, pēc kuriem vadīties. Pastāv uzskats, ka visgaršīgākie ir augļi, kas liekas smagāki par saviem izmēriem, savukārt vidēja lieluma, mazliet saplacināti augļi ir visskābākie. Izvēloties lielus mandarīnus ar biezu mizu, tos būs vieglāk nomizot, bet jārēķinās, ka šiem augļiem nav tik izteiktas garšas.

Kā pareizi izvēlēties mandarīnus?

Padomju laikos galvenais Ziemassvētku simbols bija mandarīni. Visi mandarīni bija no Gruzijas, pēc izskata un šķirnes garšas tie maz ar ko viens no otra atšķīrās. Tagad šo citrusaugļu izvēle ir ļoti plaša, un ir svarīgi zināt, kā pareizi izvēlēties mandarīnus.

Spāņu mandarīni ir saldi, vidēja izmēra, spilgti oranžā krāsā, ar biezu miziņu. Mizojas ļoti viegli. Ļoti bieži šīs šķirnes citrusaugos ir sastopami kauliņi, bet ir dažas šķirnes bez kauliņiem. Istabas temperatūra var uzglabāt ap 4-5 dienām, bet ledusskapī - līdz 10 dienām.

Turku mandarīni ir lētāki, tajos nav kauliņu, miziņa mēdz būt gaiši oranžā vai dzeltenā krāsā. Šīs šķirnes mandarīni ir saldi, reti var sastapt skābus. Istabas temperatūra var uzglabāt ap 4-5 dienām, bet ledusskapī - līdz 10 dienām.

Marokas mandarīni ir saldi, sulīgi, ar plānu spilgti oranžu vai sarkanīgu miziņu, neliela izmēra. Bez kauliņiem. Šos šķirnes mandarīnus var uzglabāt līdz pat 15 dienām, kas labi noder, izvēloties Ziemassvētku dāvanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!