Foto: Shutterstock

Šogad ceturtās Adventes sagaidīšana ir īpaša, jo tā sakrīt ar ziemas saulgriežu svinēšanu, tāpēc kultūras pasākumu šonedēļ nudien netrūkst. Taču ko bez kultūras baudīšanas ieteicams paveikt pēdējā Adventē, un kā godam sagaidīt Ziemassvētkus, kas teju jau klauvē pie durvīm?

Kristietības rituāli

Tā kā ar ceturtās sveces aizdegšanu Adventes vainaga izstarotā gaisma kļūst visgaišākā, kas simbolizē Kristus tuvošanos, arī cilvēku domas un lūgšanas iegūst visgaišāko nokrāsu. Šī arī ir diena, kad tiek gatavots teksts 24. decembra dievkalpojumam, kas saistīts ar Kristus piedzimšanu un Dieva solījumu pildīšanu, tāpēc šai dienai piemīt izteikts pārdomu laiks. Ikviens kristietis šo dienu velta lūgšanām, atturībai, grēksūdzei un žēlsirdības darbu veikšanai, tāpēc skaļi pasākumi tiek aizstāti ar klusuma meklēšanu, jo tieši tā vislabāk var saklausīt Dieva balsi. Ja neesi tik kristīgu tradīciju ievērotājs, svētdienas svinīgā dievkalpojuma apmeklējums var būt notikums, kas šo svētdienu padarītu īpašu.

Tā kā kristietībā tiek piekopts arī gavēnis Adventes laikā, kad notiek ēšanas paradumu maiņa, atteikšanās no baumošanas, sliktām domām un sliktiem darbiem, ir vērts aizdomāties arī par mūsu ikdienas paradumiem. Pat tad, ja neesi ievērojis nekāda veida gavēni Adventes laikā, šī var būt diena, kad atsakāmies kaut ko no sava viedtālruņa lietošanas un interneta izmantošanai, un aizstāt to ar laika veltīšanu ģimenei.

Latviski rituāli

Tiem, kas piekopj latviskus rituālus, ir lieliska diena Adventes un šo tradīciju apvienošanai. Ar sveču aizdegšanu, ugunskura kurināšanu, bluķa vilkšanu, sklandu raušu cepšanu, ķekatu rituāliem, puzura veidošanu, zīlēšanu un tradicionālu ēdienu gatavošanu iesakām atzīmēt šos latviskos svētkus, kas arī noskaņos Ziemassvētku vakara atzīmēšanai. Tā kā Rīgā un visā Latvijā norisinās dažādi kultūras pasākumi par godu saulgriežiem, ir iespēja būt daļai no rituālu un tradīciju baudīšanas.

Pēc eglītes

Ja tavā mājoklī vēl nav eglītes klātbūtne, ir īstais laiks to labot, un doties uz mežu (Ziemassvētku eglīšu karte) pēc svaiga gaisa un svētku egles. Došanās pēc egles ir brīnišķīgs process, kurā iesaistīt visu ģimeni, tāpēc pēdējā pirmssvētku svētdiena ir kā radīta gājienam pa mežu un pēc tam kopīgai egles dekorēšanai. Tā kā šajā svētdienā tiek atzīmēti arī ziemas saulgrieži, kas ir īpaši maģiska diena, līdz ar egles atnešanu, mājās var ienest īpaši spēcīgu un brīnumainu enerģētiku, kas smelta dabā.

Muzikāls baudījums

Ceturtās Adventes sagaidīšana ir arī vairums svētku pasākumu atklāšanas diena, tāpēc dievnamos, koncertzālēs, kultūras namos un dažos pilsētas laukumos noris svētku noskaņas koncerti, deju uzvedumi un citi muzikāli priekšnesumi visā Latvijā, ko vērts apmeklēt šajā dienā. Jāatzīst, ka muzikālu pasākumu baudīšana nav tikai mūsdienīga tendence, arī pirms daudziem gadiem Adventes laika svētdienās ļaudis devās klausīties kora un mūziķu sniegumus dievnamos un citās iestādēs, vai ari muzicēja paši savās mājās. Visiem zināms, ka latvieši ir dziedātāju tauta, varbūt šī īstā diena balss saišu atjaunošanai un kādu tautas dziesmu kopīgai izdziedāšanai, piemēram, pie egles rotāšanas?

Pēdējie rūķa pienākumi

Tā kā šī ir pēdējā brīvdiena pirms Ziemassvētku vakara, pēdējo darbu dunā var piemirst paveikt kādus rūķa pienākumus, tāpēc parūpējies par visu laikus, lai negadās attapties pēdējā brīdī par kādām neizdarītām lietām. Dāvanu saiņošana, galda un mājas dekoru sagatavošana, egles izpušķošana, svētku galda maltītei nepieciešamā sagatavošana un citi mazie pienākumi, kas prasa kaut nedaudz laika ziedošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!