Foto: Shutterstock

Ziemassvētki tuvojas arvien straujāk un ar patīkamu satraukumu šodien aizdedzam vainagā jau trešo sveci, pārdomu un apceres laikā noskaņojoties svētkiem. Ko ieteicams paveikt trešajā Adventē un kā gatavoties Ziemassvētkiem?

Adventes laiks baznīcā

Adventes laiks baznīcā, kā zināms, ir simboliem bagāts četru nedēļu periods, kurā Kristum ticīgie ir aicināti sagatavoties Kristus piedzimšanas svētkiem un Dieva Dēla atnākšanai laiku beigās. Kristieši šajā laikā sagatavojas Kristus otrreizējai atnākšanai laiku beigās un Kristus piedzimšanas svētkiem. Tā kā Kristus atnākšana sagādā prieku, tad Advents ir ne tik daudz ir gandarīšanas, cik dievbijīgas un priecīgas gaidīšanas laiks.

Ja Adventa pirmajā posmā, līdz 16.decembrim, Svēto Rakstu tekstos un liturģiskajās lūgšanās baznīca lielāku uzmanību pievērš Kristus atnākšanai laiku beigās, tad pēdējā pēdējā nedēļā pirms 24.decembra dievkalpojumu dalībniekus teksti sagatavo tieši Kristus piedzimšanai, caur kuru Dievs piepilda visus apsolījumus, kurus ir devis vēsturē.

Lūkojoties trešajā iedegtajā Adventes vainaga svecē, aizdomājies par tā dziļi simbolisko nozīmi - mūžzaļo egļu zaru vainaga aplis simbolizē vienotību un mūžību, kas mūs sagaida. Adventes sveces simbolizē Kristus gaismu, kuru kristieši gaida līdz ar Jēzus ierašanos pasaulē. Ar katru svētdienu vainags paliek gaišāks, atgādinot, ka Kristus tuvojas. Adventes vainagā liekam četras sveces, bet nereti vainaga centrā tiek likta vēl piektā svece - tā parasti ir lielāka par pārējām un baltā krāsā. Šo sveci aizdedzināsim Ziemassvētkos, un tā simbolizē jaundzimušo Kristu.

Advents kristiešiem ir laiks, kuru pavadīt, vairāk laika veltot lūgšanai, atturībai, grēksūdzei un žēlsirdības darbu veikšanai. Šajās nedēļās līdz Kristus piedzimšanas svētkiem ticīgie ir aicināti atturēties no skaļiem izklaides pasākumiem, meklējot klusumu, kurā var labāk saklausīt Dieva balsi sirdsapziņā.

Senlatviešu tradīcijas

Lai arī mūsu senči svētku gaidīšanas laiku nedēvēja par Adventi, tomēr viņiem bija tradīcijas, kas tika ievērotas, svētkus gaidot. Bez mums zināmās mājas rotāšanas un egles pušķošanas tika gatavotas maskas ķekatām, spēlētas dažādas spēles, domātas un minētas mīklas, pārlasīti ticējumi. Čaklākās saimnieces jau savlaicīgi cepa rupjmaizes klaipus, vārīja cūkas galvu un auksto gaļu jeb galertu, meistaroja putraimu desas, žāvēja un kūpināja gaļu, un no pieliekamā sanesa gardākos konservējumus un ievārījumus.

Deviņu ēdienu plāns

Laimīgs cilvēks ir paēdis cilvēks, un svētki nav izņēmums, tāpēc šī svētdiena ir kā radīta, lai mierīgā atmosfērā apdomātu svētku ēdienkarti, galda klājumu un tam nepieciešamās lietas. Ja svētki tiks svinēti pēc pienācīgām tradīcijām, tad deviņu ēdienu pagatavošana nav joka lieta, un tam ir īpaši jāsagatavojas - kaut vai ar skaidru plānu, kas tiks likts galdā. Ja tie būs pelēkie zirņi, tad noteikti tos savlaicīgi iegādājies, jo mēdz gadīties, ka pēdējās dienās veikalā tie būs izpirkti. Ja ir iespēja, sagatavo un iegādājies visu, kas nebojājas, lai pēdējā nedēļā nebūtu lieka satraukuma.

Ziemassvētku ieskaņas pasākumi

Trešo Adventi sagaidot, visā Latvijā norisinās visdažādākie svētku pasākumi – koncerti, izstādes, meistardarbnīcas, atrakcijas un citas aktivitātes, kuras izbaudīt kopā ar ģimeni, draugiem un radiem. Ja masu pasākumi nav tavs aicinājums, dabas klātbūtnes baudīšana un apcerīgas pārdomas būs pareizākā izvēle šai nedēļas nogalei.

Piparkūku laiks

Piparkūku aromāts mājās ir viens no patīkamākajiem svētku sajūtas rosinātājiem, tāpēc ir īstais laiks pašiem pagatavot piparkūku mīklu. Pašu gatavotai piparkūku mīklai vislabāk ļaut vairākas dienas vai pat nedēļas ievilkties, un, ja pagatavosi to šajā nedēļas nogalē, Ziemassvētku dienās tā būs pašā labumā. Atrotiet piedurknes, uzlieciet priekšautus, sagatavojiet mīklas ruļļus, formiņas, un ļaujieties piparkūku burvībai.

Prāta kutināšana

Lai nevienam no mums nebūtu jāpiedzīvo situācija, kad pie dāvanu saņemšanas nākas attapties par skaitāmo pantiņu nezināšanu, ir laiks pakutināt prātu un iegaumēt pāris divrindes. Patiesībā dzejoļu iegaumēšana ir interesants process, jo visupirms seko izvēle, un līdz tai tiek iepazītas vairākas rindas ar skaistiem vārdu virknējumiem. Ja šis ir laiks, kad varam iemācīties ko jaunu un ar to vēlāk kādu pārsteigt, tad kādēļ gan to nedarīt?

Apsveikumu kartītes

Nekas tā nespēj pārsteigt pirmssvētku laikā, kā pa pastu saņemta apsveikuma kartīte. Lai arī pirms kāda laika šāda tendence bija pazudusi no apvāršņa, šobrīd tas kļūst arvien aktuālāk, un šī ir diena, kad vēl var paspēt sagatavot apsveikumus, salīmēt pastmarkas un nosūtīt tos tiem mīļajiem un tuvajiem, kurus vēlies pārsteigt. Arī tālās zemēs dzīvojoši draugi un radi būs priecīgi par šādu sūtījumu, tāpēc izmanto šo iespēju!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!