Foto: Shutterstock

Neraugoties uz faktu, ka decembri dēvējam par gada sirsnīgāko un šķietami mierīgāko laiku, gatavošanās Ziemassvētkiem, gada nogalē paveicamie darbi un rindas lielveikalos viennozīmīgi rada papildus stresu un nereti arī aizkaitinājumu. Lai nepatīkamās sajūtas aiztaupītu, iepazīsties ar mūsu ieteiktajiem, kā arī portāla Skillsyouneed.com apkopotajiem ieteikumiem, kā neļauties dāvanu iegādes drudža un svētku laika radītajam neprātam!

Panākumu atslēga – plānošana

Lai Ziemassvētku vakars nepārsteigtu nesagatavotu, sāc visus līdz svētkiem paveicamos uzdevumus plānot laikus. Kādus ēdienus celsi galdā, ar kādām dāvanām iepriecināsi tuviniekus, vai mājoklim būs nepieciešamas dekorācijas, kad dosies pēc eglītes, kā to rotāsi, kādi ir sīkumi, kas svētku gatavošanās dunā var piemirsties? Velti vienu vakaru, lai izplānotu, kā atlikušās nedēļas laikā visus svarīgākos darbus paveikt savlaicīgi un pakāpeniski, tā aiztaupot sev tik apnicīgo drūzmēšanos rindās un cilvēku pūļos.

Pievērs uzmanību prioritātēm

Produktīvas laika izmantošanas noslēpums ir pagalam vienkāršs – spēja noteikt prioritātes un svarīgākos uzdevumus. Izvērtē, kam varēsi enerģiju veltīt vēlāk, un kādi ir uzdevumi, ko vajadzētu veikt pēc iespējas ātrāk. Bieži vien, piemēram, gatavojot cienastu, piemirstam, ka kādai kūkai vai sacepumam nepieciešams ilgāks nostāvēšanās laiks, tā pēdējā brīdī mainot kulināros plānus un steidzot uz veikalu tam nepiemērotākajā brīdī.

Komandas darbs

Gluži tāpat kā karjerā, arī privātajā dzīvē krietni vieglāk ar dažādiem izaicinājumiem tiekam galā tad, ja novērtējam komandas darba spēku. Vienojies ar ģimenes locekļiem par to, ko katrs varētu paveikt, nevis centies uzņemties svētku organizēšanu vien uz saviem pleciem. Tādējādi paveiksi krietni vairāk un vieglāk nekā gadījumā, ja rūpes par svētku sajūtas radīšanu uzņemtos vienatnē.

Iepērcies internetā

Protams, Ziemassvētku tirdziņiem piemīt neatkārtojams šarms, taču līdz ar to mums nākas sastapties arī ar cilvēku pūļiem, steigu un ne vienmēr patīkamām izjūtām. Lai tās aiztaupītu, izmanto iespēju iepirkties internetā – arvien vairāk lielveikalu nu piedāvā šo iespēju, gluži tāpat kā dažādas tiešās pirkšanas vietnes, kas piedāvā sezonālus produktus no zemnieku saimniecībām.

Parūpējies par svētku sveicieniem

Ja vēlies, lai Ziemassvētku kartītes sasniegtu savus adresātus vēl šogad, šis ir pēdējais laiks, kad tās nosūtīt. Savukārt, ja apzinies, ka tomēr esi nokavējusi ar roku rakstītu kartīšu izsūtīšanu, vari izlīdzēties ar mūsdienu tehnoloģiju pielietojumu un sev tuvus cilvēkus pārsteigt sociālajos tīklos vai e-pastā.

Pareizais laiks

Ja vien iespējams, iepirkties dodies nevis "pīķa stundās", piemēram, pēc darba vai svētdienu vakaros, bet citā laikā, kad veikalos varētu būt mazāk pircēju, attiecīgi neveidojoties tik lielai drūzmai. Tāpat apsver iespēju doties uz veikaliem, kuros varētu būt mazāks cilvēku skaits, ja zini, ka tieši garās rindas tevi kaitina visvairāk.

Plāno darba pienākumus

Nav noslēpums, ka tieši nebeidzamā darbu jūra visbiežāk traucē svētkus izbaudīt pilnībā, tāpēc jau laikus paveic lielāko daļu darba pienākumu, ja apzinies, ka pirmssvētku dienās viss, ko vēlēsies darīt, būs vien mandarīnu un karstvīna baudīšana.

Atbrīvojies no stresa ar elpošanas vingrojumiem

Ja zini, ka tevi viegli spēj satraukt izmaiņas plānos un negaidīti situāciju pavērsieni, kas svētku laikā ir teju neizbēgamas brīvdienu gaidīšanas sastāvdaļas, ievies jaunu paradumu – pareizu elpošanu. Veic dziļas ieelpas un izelpas, apzināti koncentrējoties vien uz gaisa ieplūšanu un izplūšanu no tavām plaušām, tā palīdzot sev nomierināties un neļauties pārmērīgam stresam.

Plāns "B"

Ja apzinies, ka svinību organizēšana tev rada vairāk raižu, negāciju, stresa un nepatīkamu emociju kopumā, neuzņemies namamātes pienākumus, bet tā vietā dodies pie kāda viesos. Tieši tik vienkārši!

Izbaudi notiekošo

Atceries, ka Ziemassvētki patiešām ir svētki, nevis vien nogurdinoša plānošana, ēst gatavošana, mājas dekorēšana un neskaitāmi citi pienākumi. Netiecies pēc nevainojama rezultāta un ļauj šos svētkus sev patiešām izbaudīt, pie viena arī atpūšoties! Tā nebūt nav mūsdienu cilvēka ekstra!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!