Foto: Shutterstock

Bez mielasta vēl viens nozīmīgs svētku galda aspekts ir paša galda izskats. Tas, kāds būs galdauts, trauki, glāzes un dekori, lielā mērā noteiks kopējo atmosfēru, kāda virmos gaisā, vakariņojot ģimenes vai tuvāko cilvēku lokā. Skaisti un pārdomāti saklāts, tas ne tikai radīs apbrīnu viesu vidū, bet arī patīkami uzmundrinās.

Kādas krāsas vislabāk izvēlēties galda klājumā? Vai pieturēties pie klasiski baltajiem traukiem? Kā ar trauciņu un glāžu palīdzību uztaisīt unikālus svečturus? Par to visu lasi tālāk!

Vienota krāsu gammu izvēle un pamanāmas detaļas

Foto: Shutterstock

Viens no skaistu galdu klājumu priekšnosacījumiem, ir ieturētu un svētkiem atbilstošu krāsu izvēle galda klājumā. Elegantu efektu var panākt, izvēloties baltus traukus, vienkāršu, bet tajā pašā laikā izsmalcinātu galdautu, un kontrastējošu toņu akcentu pielietošana. Uz pārāk raibiem un krāsainiem šķīvjiem pagatavotā maltīte var "pazust", tāpēc vērts pieturēties pie vienkrāsainiem šķīvjiem. Ja nu gribas krāsu dažādību, tad izvēlies, piemēram, pamatēdiena šķīvi baltu, salātu šķīvi pelēku, bet zupas bļodiņu atkal baltu.

Tāpēc nevajag baidīties izmantot baltus porcelāna šķīvjus, skaistas kristāla glāzes un to visu papildināt ar zaļām, sarkanām, zelta vai kādas citas krāsas salvetēm. Īpaši Ziemassvētkiem aktuāli ir iekļaut skuju zaļo toni galda klājumā, papildinot to ar pašdarinātiem koka paliktņiem, kas gatavoti, koka stumbru sagriežot plānās ripās, un pēc tam noslīpējot, idejas piedāvā Jennycollier.com. Pēc tam uz šāda koka pamata liek servējamos šķīvjus.

Atmosfēras uzburšana ar svecēm

Foto: Shutterstock

Arī sveces ir viena no tām lietām, kas Ziemassvētku vakariņu galdu vai Vecgada svinību galdu padara siltu, omulīgu un tā vien aicina apsēsties. Tāpēc svečturu izvēle var būt visdažādākā – uz galda var likt greznus un žuburainus, vienkāršus svečturus ar garajām svecēm, vai mazajām tējas svecītēm paredzētos.

Pēdējā laikā visai populārs galda klāšanas akcents ir apgāztu glāžu izmantošana par svečturiem. Šādu interesantu glāžu pielietojumu iesaka arī restorāna "De Commerce Gastro Pub 1871" bārmenis Roberts Zvejnieks. Viņš iesaka ņemt vienkāršas dzirkstošā vīna vai sarkanvīna glāzes, apgāzt tās otrādi, zem glāzes kupola liekot dažādus dekorus – egļu zariņus, sārtas dzērvenes, mākslīgās odziņas un ko citu. Bet uz glāzes kājiņas pamatnes augšā liek tējas svecīti.

Vēl viens burvīgs variants, kā pašam radīt svečturus – vienādu, tīru stikla burciņu izmantošana. Burciņas var pārsiet ar lentīti, aptīt ar egļu zariem vai pievienot kādu mežģīni vai pušķīti, bet pašā traukā likt sveci. Vēl viens variants – sabērt burkā lielas dzērvenes, ieliet ūdeni, kurā iesēdina peldošo tējas sveci. Šādā veidā tiks radīts interesants dekors, kas izdaiļos galdu un piesaistīs viesu uzmanību.

Dabiski materiāli kā akcents

Foto: Shutterstock

Laiki, kad uz svētku galda tiek likti tikai izmeklēti galdauti, trauki, glāzes, galda piederumi un citi dekori, jau sen ir aiz muguras. Viena no aktuālākajām tendencēm, kuru var novērot ne vien restorānos vai kafejnīcās, bet arī viesībās, iedvesmojošos dzīvesstila blogos un citur, ir dabisko materiālu plaša izmantošana arī galdu klāšanā, norāda Housebeautiful.com.

Tieši tāpēc iesakām doties uz tuvāko mežu pēc svaigi smaržojošiem skuju koku zariem, sausiem egļu vai priežu čiekuriem, ogām un citiem akcentiem. Egļu, priežu vai kaut tūju zari kalpos kā iespaidīgs un īpašs centrālais galda dekors, ap kuru kārtot svečturus, galda kartes un citus viesību galda piederumus. Tāpat lielisks akcents būs arī kailie, smilšu un sālsūdens noslīpētie zari, kurus var atrast jūras krastā.

Sēdvietu norādes un garšīgi pārsteigumi

Foto: Shutterstock

Lai gan galda kartes mājas viesībām tuvu cilvēku lokā ne vienmēr ir nepieciešamas, arī Ziemassvētku vakaram ģimenes lokā tas var piešķirt īpašu svinīguma noskaņu. Tāpēc ir vērts padomāt par vienkāršām, bet tajā pašā laikā izsmalcinātām sēdvietu norādēm ar viesa vārdu, norāda Shelterness.com. Kartīti var likt gan uz galda, šķīvja augšpusē, gan uz paša šķīvja, skaisti apsienot ar lentīti ap galda piederumiem un salveti. Nevajag satraukties, ja tev nav kaligrāfa dotības – radošs juceklis burtos padarīs galda kartes īpašas, jo ciemiņš zinās, ka esi gatavojis tās pats.

Patīkams pārsteigums, sēžoties pie vakariņu galda, būs kāds našķis, kas uzlikts virs salvetes uz šķīvja. Tā var būt piparkūka ar saņēmēja vārdu, kas uzrakstīta ar glazūras palīdzību, pašpagatavota šokolādes trifele caurspīdīgā konfekšu papīriņā vai, piemēram, saldais mandeļu miltu cepums makarūns. Galvenais - ļaut viesiem justies gaidītiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!