Foto: Shutterstock

Gada gaišāko svētku svinēšanā liela nozīme ir paaudzēs lolotām tradīcijām – gan ģimenes kopā sanākšanai, gan dāvanām, gan klasiskai svētku maltītei, tā par savām ģimenes svētku tradīcijām dalījās māksliniece Gundega Dūduma, Rīgas Tūrisma attīstības biroja valdes locekle Vita Jermoloviča un aktieris Andris Bulis.

Mākslinieces Gundegas Dūdumas ģimenē sena gadu mijas tradīcija ir karpas galerta gatavošana. "Tā darīja mana mamma, tā darīja mana vecmāmiņa, domāju to iemācīt arī savām meitām," atzīst māksliniece. Viņa ievērojusi, ka tajos gados, kad tuviniekiem un draugiem sadāvinātas zvīņas, cilvēkiem patiesi uzlabojusies finanšu situācija.

Mazie speķa rausīši, pašu darināts karstvīns, krāsnī cepti kartupeļi, šķovēti kāposti ar medu un ķimenēm, cepetis, rasols, kuram noteikti pievienoti āboli, un kā punktiņš uz ''i'' ir deserts – brūkleņu ķīselis ar putukrējumu. Tik bagātīgi klātu galdu Ziemassvētkos sarūpē Vita Jermoloviča. "Tās ir mūsu ģimenes tradīcijas un mēs tās nevēlamies mainīt. Ir ļoti, ļoti svarīgi uzturēt piederību ģimenei un tās tradīcijām. Mūsu mājās tās ir gan klasisks Ziemassvētku galds, gan apdāvināšanās, gan kopīgs gājiens uz baznīcu," saka Jermoloviča.

Savukārt aktieris Andris Bulis min, ka reizi gadā, proti, Ziemassvētku vakarā ir vēlēšanās ēst pelēkos zirņus ar speķi. "Tas ir tāpat kā vasarā ar auksto zupu – ideāli piemērots ēdiens īstajam brīdim. Pelēkie zirņi nav manu iecienītāko ēdienu vidū, taču Ziemassvētkos tie ir ārpus jebkuras konkurences," nosmej aktieris.

Ziemassvētkiem piestāv bagātīgi klāts galds, jo pēc ticējumiem tas uzlūkots arī kā labklājības un turīguma simbols, atzīst Andrejsalas restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot dažas idejas svētku mielastam.

Ziemassvētku mielasta galdā ceļot pat tādus tradicionālus ēdienus kā rasolu vai cūkas cepeti, ir vieta kulināriem eksperimentiem un mazāk tradicionālām garšām. Tā, piemēram, iecienītais rasols jeb olivjē salāti iegūs bagātīgu garšu, ja pagatavos ar liellopu mēli un tītara krūtiņu, tiem pievienojot anšovus, kaperus, kornišonus, iesaka šefpavārs.

Svētku mielastam var izvēlēties ne tikai tradicionālo ziemas ēdienu - cūkgaļas cepeti, bet arī garšvielās un baltvīnā sutinātu truša gaļu. Pirms sutināšanas truša gabaliņus var apcept, tad sautējamā katlā uzkarsē eļļu, tai pievieno garšvielas, vīnu un sautē, līdz gaļa kļūst mīksta.

Silto galdu var papildināt ar sutinātiem sarkanajiem kāpostiem, marinētām rudens saknēm – bietēm, burkāniem, pastinakiem, selerijām.

Iedvesmojoties no britu tradīcijām mājās var pagatavot arī augļu kēksa variāciju, proti, šā našķa garšu var bagātināt ar apelsīnu liķieri, bumbieriem, āboliem, īpašām garšvielām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!