Foto: AP/Scanpix

Pašlaik, gaidot Ziemassvētkus, lielpilsētās svētku egles jau koši mirdz. Arī Rīgā izveidots vesels egļu ceļš. Tomēr daudzviet tās iedegtas, pieminot arī starptautiskos procesus - terora upurus un bēgļus. Lūk, kā izskatās 2015. gada svētku eglītes pasaules lielpilsētās!

Vīne

Foto: Reuters/Scanpix

Pieminot Parīzes neseno teroraktu upurus, galvenā Austrijas galvaspilsētas Ziemassvētku egle rātslaukumā izgaismota Francijas karoga zilbaltsarkanajās krāsās.
Foto: Reuters/Scanpix

Londona

Foto: Reuters/Scanpix

Trafalgara skvērā apskatāma tradicionālā norvēģu eglīte, ko Oslo iedzīvotāji ziedojuši Londonas iedzīvotājiem. To 3. decembrī iededzināja viņas augstība Norvēģijas princese Astrīda.

Esot Londonā Ziemassvētku laikā, vērts aiziet apskatīt kādu neparastu angļu pabu. Runa ir par "The Churchill Arms" Kensingtonā, kura fasādi vasarā rotā neskaitāmi puķu podi, bet tagad – milzumdaudz Ziemassvētku eglīšu, radot dzīva meža iespaidu pilsētā.

Vašingtona

Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama ar ģimeni 3. decembrī nospieda slēdzi, lai iedegtu Nacionālo Ziemassvētku eglīti pie Baltā nama. Pirmā Nacionālā Ziemassvētku eglīte šajā vietā iedegta jau tālajā 1923. gadā, un toreiz to izdarīja prezidents Kelvins Kūlidžs, kura laikā Baltajā namā dzīvojuši arī pieradināti jenoti.

Ņujorka

Foto: Reuters/Scanpix

Vai jau noskatījāties populāro filmiņu "Viens pats mājās 2"? Eglīte, ko gāja apskatīt mazais Kevins, ir pavisam reāla. Milzīgā egle, uzstājoties arī mūziķim Stingam, tradicionāli iedegta pie Rokfellera centra. Kā ik gadu tur ir arī milzīgs, no lampiņām veidots eņģelis un arī visa apkārtējā iela mirdz svētku ugunīs.

Brisele

Foto: AP/Scanpix

Pie Briseles Karaļpils ik gadu tiek iedegta Beļģijas galvenā egle.

Bētleme

Foto: AP/Scanpix

Vieta, kur sācies viss kristīgo Ziemassvētku stāsts, ir īsti piemērota šo svētku svinēšanai arī mūsdienās. Tradicionālā ceremonijā galvenā eglīte 5. decembrī tiek iedegta Rietumkrasta teritorijā, kur dzimis Jēzus.

Beirūta

Foto: AFP/Scanpix

Arī šajā Tuvo Austrumu pilsētā izgreznots milzīgs Ziemassvētku koks.

Foto: Reuters/Scanpix

Vatikāns

Foto: AFP/Scanpix

Protams, arī Romas pāvesta pastāvīgajā dzīvesvietā Vatikānā iedegta ikgadējā eglīte. Sanākušo ļaužu pūli šajā reizē no sava balkona svētīja pats pāvests Francisks.

Asīze

Foto: AP/Scanpix

Tā kā pāvesta darbība nebeidzas Romā, viņš sekojis arī simboliskajai eglītes iedegšanai Asīzes Franciska bazilikas priekšā Asīzē, skatoties to milzīgā ekrānā un tiešsaistē tikās ar sanākušajiem baznīcas laukumā. Pāvests šajā 6. decembra vakarā arī aizdedzis sveci, kas simbolizējusi līdzjūtību un cerību bēgļu sakarā, raksta The Telegraph.

Berlīne

Foto: AP/Scanpix

Vācijas Galvaspilsētā ir vairākas milzīgas egles. Viena no galvenajām atrodas pie Brandenburgas vārtiem, kur parasti daudzi pilsētnieki sagaida Jauno gadu, kā arī pie Reihstāga. Tās greznotas klasiski – ar bāli dzeltenīgām gaismiņām.

Foto: AP/Scanpix

Savukārt Potsdamas laukumā ir milzīga krāsaina egle, plašs Ziemassvētku tirdziņš un arī milzīgs slidkalniņš, kas darbosies vēl visu decembri.

Pekina

Foto: AP/Scanpix

Lai arī Pekina decembra sākumā tinas milzīgā smogā, eglītes pie tirdzniecības centriem un citur pilsētā ir uzstādītas un mirdz. Diemžēl cilvēkiem gaisa piesārņojuma dēļ ieteikts neiet uz ielas.

Prāga

Foto: AFP/Scanpix

Arī Čehijas romantiskajā vecpilsētā mirdz skaista egle, kas liek domāt par skaistiem bērnības Ziemassvētkiem.

Strasbūra

Foto: AFP/Scanpix

Strasbūras galvenā eglīte iededzināta, atklājot šī gada Ziemassvētku tirdziņu. Tas jau divus gadus atzītas par Eiropas labāko svētku tirdziņu un koka tirdzniecības namiņus tur rotā milzīgas sarkanbaltas sirdis, zvaigznes, eņģeļi un sniegpārsliņas.

Frankfurte

Foto: AP/Scanpix

Arī šī Vācijas lielpilsēta ik gadu pierāda, ka tur ļaudis māk svinēt Ziemassvētkus, un šajā laikā visa pilsēta pārvēršas milzīgā svētku valstībā, visi veikalu skatlogi mirdz koši un visur smaržo karstvīns un desiņas.

Lapasa

Foto: Reuters/Scanpix

Pasaules augstākajā galvaspilsētā Lapasā, Bolīvijā, gaida svētkus un eglīte jau spoži mirdz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!