Foto: Vida Press
Šodien, 30.novembrī, sākas Ziemassvētku gaidīšanas laiks - klāt Pirmā advente. Mēs katrs it kā apzināmies Adventes svinēšanu un tās simbolisko svecīšu aizdegšanu, bet ne visi esam aizdomājušies par šo četru nedēļu gaidīšanas nozīmi, tradīcijām un padomiem, ko varētu ņemt vērā, svētkus gaidot.

Ziemassvētki ir īpaši svētki mums katram, taču pavisam skaisti, ja arī šo svētku gaidīšanas laiku mēs izbaudītu un novērtētu pilnīgāk nekā citas reizes, un ja tavas domas pārņem šādi jautājumi - ko tradicionāli ierasts darīt, Pirmo adventi sagaidot? Kā nodarbināt ģimeni un kādas aktivitātes veidot?, tad mēs katru Adventi sagaidot, sniegsim atbildes un iedvesmosim jūs svētku sajūtas rosināšanai.

Četras nedēļas – četras svecītes

Ziemassvētku gaidīšanas laiks jeb Advente tradicionāli katru gadu sākas Svētā Andreja dienas (30. novembrī) tuvākajā svētdienā un noslēdzas Ziemassvētku vakarā, 24. decembrī. Kristiešiem šis gaidīšanas laiks saistīts ar gavēni, mieru, klusumu un pārdomām, ko, protams, var pārņemt ikviens no mums. Patiesībā Adventi raksturo divi vārdi – atnākšana un gaidīšana, ko itin labi var attiecināt uz svecītes aizdegšanu vainagā. Pirmajā Adventē aizdedzot svecīti, ir atnākusi Advente, bet ar skatieniem liesmiņā tiek gaidīti Baznīcas svētki – Jēzus Kristus dzimšana. Un tā, katras nedēļas pēdējā dienā, svētdienā, esam par vienu sveces liesmiņu tuvāk Ziemassvētkiem.

Domu laiks

Ne tikai katras Adventes svētdiena, bet arī pārējās nedēļas dienas balstītas uz katra paša apdomāšanos – ko darīt un ko nedarīt. Ziemassvētku laiks tiek uzskatīts par maģisku laiku, tāpēc domām ir milzīgs spēks, un tas, ko mēs šajā laikā domāsim, vēlāk arī piepildīsies.

Varat domāt labas un siltas domas par sevi, savu ģimeni, draugiem, radiem un visu pasauli, bet varat jau iekšēji domās sagatavoties un noskaņoties Ziemassvētku vakaram. 24.decembrim pavisam noteikti nevajadzētu būt stresa pārņemtai dienai, kad pa galvu, pa kaklu tiek gatavots ēdiens un vēl iepirktas dāvanas. Svētku dienai nepieciešamie darbi ir jāizdara pirms tam, tāpēc pirmais Adventes vakars ir kā radīts tam, lai sakārtotu savas domas, un mierīgi pārdomātu, kā vēlies sagaidīt svētkus, un kas nepieciešams domu realizēšanai. Pieraksti, ko vēlies gatavot Ziemassvētku vakarā, kādus viesus aicināsi, kā rotāsi māju, kādas tradīcijas vēlies ieviest un kas nepieciešams dažādu tradicionālo aktivitāšu organizēšanai.

Saskaņā ar dabu

Svētku noskaņu var rast, ne tikai klausoties mūziku un skatoties filmas, vēl skaistāk šo sajūtu var rast esot dabā – mežā, pie jūras, pļavā, lauku klajumos, purvu takās, Rīgas izrotātajos parkos – jebkur, kur sirds kāro! Svaigam gaisam piemīt dziedinošas spējas, tāpēc dodies ar ģimeni vai draugiem pie dabas un pilnu krūti ieelpojiet svaigu gaisu.

Pirmo Adventi sagaidot, vari izmēģināt kādu senlatviešu laika vērošanas paņēmienu. Nogriez egles zariņu, nomizo to un iespraud zemē. Ja mazie zariņi ar laiku nolieksies uz leju, tad gaidāms lietus, bet ja uz augšu, - sauss laiks. Esot līdzās dabai, līdz ar Adventes sagaidīšanu tiks vairota Ziemassvētku noskaņa, tāpēc šīs svētdienas ir kā radītas nesteidzīgām pastaigām svaigā gaisā.

24 apņemšanās

Pirmo Adventi sagaidot, vari pārmantot kādu senu tradīciju – uz 24 lapiņām uzrakstīt 24 dažādas, bet noteikti labas apņemšanās, ko katras dienas sākumā atvērt, izlasīt un piepildīt. Šīm apņemšanām nav jābūt lielām, pietiks ar "Es šodien pateikšu komplimentu vismaz diviem cilvēkiem", "Es šodien nedusmošos" vai "Es šodien aiziešu laicīgi gulēt". Šis ikrīta rituāls un apņemšanos pildīšana būs saistoša kā bērniem, tā arī pieaugušajiem.

Izrotā māju!

Izrotātai mājai jābūt ne tikai Ziemassvētku vakarā, bet arī Adventes laikā, tāpēc pirmās Adventes sagaidīšanā māja tiek sakopta, izrotāta, vēdināta un izkvēpināta ar kadiķa zaru, vīraku vai smaržkociņu eļļu. Latviešu tradīcijas liecina, ka pirmajā Adventē mājas tikušas rotātas ar Saules zīmēm, lai Saule būtu klāt šajā gada tumšajā periodā. Vēl kāds pirmās svecītes iedegšanas dienas raksturīgs rotājums ir puzuris – apbrīnojams seno laiku telpu rotājums. Puzuris tiek gatavots no diegos iekārtām niedrēm, smilgām vai auzu stiebriem, atgādinot ģeogrāfiskas un kristālam līdzīgas formas, un tieši vizuālā izskata dēļ tas pielietojams arī meditācijā. Bet ja puzuris nešķiet atbilstošākā rota tavam mājoklim, izveido tradicionālu ziemas pušķi. Tam par pamatu tiek izmantoti dažādi dabas materiāli – egļu zari, paegļi, žagari, smilgas, niedres, salmi, kaķpēdiņas, kaltēti ziedi, sūnas, putnu spalvas, kā arī lina diegi, aukliņas un auduma lentītes, kas palīdzēs saturēt kopā ziemas pušķi. Rotu vari iekarināt pie ārdurvīm, pie lampas, sienas vai arī ielikt vāzītē. Tīrā un kārtīgā mājā arī svētki var tikt godam sagaidīti.

Lai pirmās Adventes sagaidīšana katrā mājā ir prieka, patīkamu pārdomu, ģimenisku sarunu un mājīgu sajūtu piepildīta!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!