Foto: Foto: Laura Krampe

Trīs sievietes – kampaņas BioLoģiski! vēstnese, pārtikas pētniece un mamma Laura Grēviņa, kampaņas BioLoģiski! vēstnese, rakstniece Dace Rukšāne un veģetārā uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase nesen pieņēma izaicinājumu – pagatavot piparkūku mīklu, izmantojot tikai bioloģiski sertificētas sastāvdaļas. Uzzini, kāds bija šī kulinārā piedzīvojuma rezultāts.

Daces Rukšānes mammas un mammas mammas bio piparkūkas


Foto: Foto: Laura Krampe

Visas mīklas sastāvdaļas ir 100% bioloģiskas. Garšvielas, kokoseļļu, cukuru un miltus Dace pērk ārzemju interneta veikalos, jo Latvijas bioveikalos sanākot mazliet dārgāk. Bio augļus arī var nopirkt Latvijas bioveikalos. Olas no biosertificētas saimniecības saimniece pieved uz mājām. Medus no pašu dravas, bet Dace rēķināja cenu, par kādu to pārdod klientiem. Kokoseļļas vietā var lietot bioloģiski audzētas cūkas taukus vai sviestu. Dace nevarēja Rīgā atrast vietējo bioloģisko sviestu, tāpēc izmantoja kokoseļļu.
Lasīt vairāk

Ditas Lases veģetārās bio piparkūkas

Foto: Foto: Laura Krampe



Pieņemot bio piparkūku mīklas izaicinājumu, Dita jau zināja, ka tai vajadzīgos bio produktus atrast būs vieglāk par vieglu. Rīgas veikalos pieejams viss, ko sirds kāro. Tāpēc viņas personīgais papildu izaicinājums bija - cik šī mīkla izmaksās. Gribas i zivtiņu noķert, i ķepiņas nesamērcēt - bio, tomēr budžetīgu vai vismaz saprāta robežās. Uzzinot bio sviesta un bio olu cenas, Dita nolēma pameklēt vegānu piparkūku recepti. Jaunatrastajā receptē olas nevajadzēja, bet sviesta vietā parādījās kokosriekstu eļļa. Bio cukuru aizstāja bio medus, jo tā sanāk lētāk. Izpētījusi bio cepamā pulvera sastāvu, Dita saprata, ka vienīgā bio sastāvdaļa tajā ir šķipsniņa kukurūzas cietes. Par to vien maksāt 4x augstāku cenu viņa nebiju ar mieru, tāpēc nolēma izmantot sodu – produktu, kuram nav vajadzīga bioloģiskā sertifikācija.
Lasīt vairāk

Lauras Grēviņas bioloģiskās medus piparkūkas

Foto: Foto:Laura Krampe

Piparkūku recepti Laura Grēviņa izvēlējās no nedaudz noputējušas grāmatas – "Latviešu ēdieni", kas izdota 1969. gadā, P. Strazdiņas redakcijā. Piparkūku garšvielu maisījumu pagatavoja pati. Laura atzīst, ka pagatavot bioloģiskas piparkūkas bija vienkārši, jo gandrīz visas sastāvdaļas viņa iegādājās vienā veikalā. Soda un cepamais pulveris mājās jau bija. Vīrs, pagaršojot galarezultātu, esot atzinis, ka garšo citādāk - labāk.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!