Foto: Shutterstock

Piparkūku mājiņa ir viens no mīlīgākajiem Ziemassvētku dekoriem, kuru noteikti novērtēs mazākie ģimenes locekļi. Turklāt tā tik jauki smaržo un kārdina, un apsola visgaršīgākos svētkus gadā.

Pirms sāc gatavot piparkūku mīklu, uz kartona uzzīmē un pēc tam izgriez mājiņas sienas un jumta plaknes. Tev vajadzēs uzzīmēt garāko mājiņas sāna sienu, gala sienu, ar trīsstūrveida noslēgumu, uz kura balstīsies jumta plaknes, un jumta plakni.

Pēc tam pagatavo piparkūku mīklu. Izmanto, piemēram, šo vienkāršo piparkūku mīklu vai medus piparkūku mīklas recepti.

Mājiņas detaļu sagatavošana

Kad mīkla gatava, izrullē to samērā biezu, apmēram 5 milimetri. Uzliec uz izrullētās mīklas pagatavotos kartona modelīšus un ar nazi izgriez atbilstošo mājas detaļu. Katra detaļa ir vajadzīga divas reizes: divas sānu sienas, divas gala sienas un divas jumta plaknes. Mājiņas sienās uzreiz izgriež loga un durvju ailes. Izgriezto durvju plakni arī izcep, tādējādi iegūsi mājiņai durvis. Tu vari izcept arī skursteņa plaknītes.

Ja vēlies, glazē ar olu piparkūku plaknes un uzreiz, vēl pirms cepšanas, pielīmē riekstus. Ja mājiņu esi nolēmusi sasiet ar aukliņām, nevis salīmēt ar glazūru, tad piparkūku plaknēs izveido nelielus caurumiņus, caur kuriem vēlāk varēsi izvērt lentītes.

Ja mīkla tiks izrullēta uz cepamā papīra, tad katru detaļu varēsi pārcelt uz pannas uzreiz ar papīru, nemokot un nedeformējot detaļas celšanas brīdī.

Mājiņas detaļas cep cepeškrāsnī, kas sasildīta 180°C, 8–10 minūtes. Pēc tam mājiņas detaļas pilnībā atdzesē. Mājiņu būvē vai nu uz šķīvja, vai kāda dēlīša. Detaļu savienošanai izmanto vai nu aukliņas, vai biezu piparkūku glazūru, kuras recepti lasi šeit.

Mājiņas būvēšana


Lai mājiņa turētos stingrāk, tu vari to pielīmēt ar glazūru arī pie pamatnes. Kamēr mājiņu būvē, izmanto kādas nelielas, pilnas burciņas (ar svaru), lai atbalstītu mājiņas sienas, kamēr salīmē detaļas. Lieto glazūru bagātīgi, tā beigās izskatīsies labi, atgādinot sniegu.

Kad mājiņa salīmēta, izgrezno to, izmantojot gan balto glazūru, gan krāsainas glazūras, dažādus riekstus, konfektītes un citus saldumus, kurus visus vari pielīmēt pie mājiņas, izmantojot glazūru. Noskaties video, lai redzētu, kā uzbūvēt piparkūku mājiņu.

No mīklas, kas palikusi pāri izcep piparkūkas vai dažādus sīkumiņus, ar kuriem izgreznot mājiņas apkārtni – eglītes, dzīvnieciņus un cilvēciņus.

Viegli pagatavojama piparkūku mīkla ar fantastiskiem garšas elementiem

Foto: Shutterstock

Tieši tikko pagatavotu piparkūku smarža ir tā, kas ievieš mājās Ziemassvētku sajūtu. Dažādu smaržu un garšu salikumi, no kuriem sastāv mīkla, ir apbrīnojami. Lieliska un viegli pagatavojama piparkūku mīklas recepte, kas piemērota kā mazākajiem, tā lielākajiem ģimenes pārstāvjiem.

Lasīt vairāk

Foto: Kā pagatavot skaistus piparkūku dekorus?

Foto: Vida Press

Piparkūkas var cept ne tikai saldumu kāres remdēšanai, bet arī dekorāciju veidošanai. Ja uzmanīsi, lai gardie piprkūku dekori netiktu pārlieku ātri apēsti, tos varēsi izmantot iekarināšanai logos, egļu virteņu veidošanā, galda kartīšu papildināšanā un citos svētku sajūtu rosinošos dekoros.

Lasīt vairāk

Vienkāršas piparkūkas ātrai cepšanai

Foto: Shutterstock

Šīs nu ir tā piparkūku mīkla, kuras pagatavošana prasīs pavisam īsu laika sprīdi un nebūs pat jāatdzesē ledusskapī. Rezultātā sanāks garšīgi piparkūkcepumi, ko ātri apēst kopā ar karstu tējas krūzi vai karstvīnu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!