Datorprogrammu ražotāju autortiesību aizsardzības organizācijas "Business Software Alliance" (BSA) Latvijas komiteja otrdien prezentēs īsfilmu par datorpirātismu Latvijā. Līdzīga filma Igaunijā radījusi uzņēmēju sašutumu, kas apsūdz BSA psiholoģiska terora īstenošanā.
"BSA Latvija" izpilddirektore Niluta Marcinkus BNS sacīja, ka Latvijas uzņēmējiem paredzētā īsfilma ir uzņemta Latvijā un ataino situāciju valstī datorprogrammu pirātisma jomā, tajā skaitā filmā stāsta par datorprogrammu legalizācijas nepieciešamību un nelegālu datorprogrammu lietošanas sekām.

"Mūsu jauno ieroci cīņā ar nelegālās programmatūras lietotājiem esam nodēvējuši par asa sižeta filmu. Mūsu mērķis ir mainīt sabiedrības attieksmi pret pirātisku datorprogrammu lietošanu, izmantojot jaunus līdzekļus un komunikācijas veidus," stāsta Valdis Birkavs, BSA Latvijas komitejas valdes priekšsēdētājs, "Filmā ir parādīta pilnīgi iespējama reālas dzīves situācija, kad uzņēmuma vadītājs tiek arestēts tieši pirms došanās atvaļinājumā. Un ne tādēļ, ka kāds būtu par viņu ziņojis. Tādēļ, ka šī informācija tiek atrasta kāda nelegālas programmatūras tirgotāja konfiscētajā datorā."

Marcinkus teica, ka filma tiek demonstrēta jaunās BSA kampaņas ietvaros, kas ir orientēta uz mazajiem un vidējiem uzņēmējiem. BSA filmu Latvijā jau ir sākusi izplatīt.

Viņa uzņēmējiem Igaunijā nosūtīto īsfilmu par datorpirātismu nebija redzējusi, taču, pēc Marcinkus teiktā, Latvijas tirgum domātā īsfilma ir tapusi vienlaikus ar Igaunijai paredzēto un to saturam jābūt līdzīgam.

Avīze "Eesti Paehvaleht" raksta, ka BSA ir sākusi sūtīt uz igauņu firmām videokasetes ar filmām, kuru mērķis ir panākt, lai uzņēmēji neizmantotu pirātiskās programmas.

Pēc laikrakstā sniegtās informācijas, īsas spēlfilmas laikā tiek parādīts uzņēmējs, kurš gatavojas doties atvaļinājumā uz siltajām zemēm, taču, kad biznesmenis ierodas darbā, viņš ierauga birojā policistus, kuri pārbauda firmas datorus. Tā kā programmas izrādās pirātiskas, uzņēmējs plānotā atvaļinājuma vietā dodas uz cietumu.

Pēc igauņu uzņēmēju uzskata, cīnīties pret programmatūras pirātismu ar šādām metodēm nedrīkst, jo to var vērtēt kā tiešu vardarbību un psiholoģisko terorismu.

Latvijā BSA īsfilmas prezentācijas pasākumā ir aicināts piedalīties arī jaunais iekšlietu ministrs Māris Gulbis, kā arī policijas un pašvaldību pārstāvji.

"Business Software Alliance"ir dibināta 1988.gadā ASV, lai cīnītos pret datorprogrammu nelegālu kopēšanu un izplatīšanu. "BSA Latvija" darbojas kopš 2001.gada 17.janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!