Britu zinātnieku pētījumā analizēja visus 2002.gadā valstī fiksētos nāves gadījumus no plaušu vēža, išēmiskās sirds slimības un triekas cilvēkiem, kas jaunāki par 65 gadiem. Iegūtos datus salīdzināja ar mājās un darbā tabakas dūmos pavadīto laiku.

Pētījuma autori uzskata, ka patiesie pasīvās smēķēšanas draudi ir vēl lielāki, nekā liecina pētījuma rezultāti. Tas varētu pamudināt britus aizliegt smēķēšanu sabiedriskās vietās.

Bāru un krogu darbinieki ir pakļauti īpaši lielam riskam, un pasīvi ieielpoto dūmu daudzuma dēļ viņiem ir divreiz lielāka iespēja nomirt no iepriekš minētajām slimībām nekā tiem, kuri tabakas dūmiem ir pakļauti mājās.

Smēķētāju aizsardzības biedrība "Forest" gan apšauba pētījumā iegūtos skaitļus, norādot, ka atkal ir runa par teorētiskiem aprēķiniem un "iespējamo risku".

Savukārt zinātnieki iebilst, ka pat pamatīgs kļūdas procents nepadarītu pētījuma rezultātus mazāk biedējošus, turklāt Ņujorkā un Īrijā pieņemtais lēmums aizliegt smēķēt sabiedriskās vietās nav izraisījis nekādu apvērsumu. Pēc zinātnieku domām smēķēšanas aizliegums sabiedriskās vietās palīdzētu ap 300 000 britu pilnībā atmest kaitīgo ieradumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!