Dzīve virtuālajā pasaulē īpaši neatšķiras no dzīves reālajā pasaulē, jo dažādas briesmas ir gan vienā, gan otrā. Līdzīgi kā cilvēki, kas var saslimt ar visādiem vīrusiem, kas izplatās dažādos veidos – gan kā gaisa pilieni, gan saskarē ar citiem cilvēkiem, arī datori var inficēties ar vīrusiem, jo pašlaik datoru savstarpējai saskarsmei kalpo ļoti daudz dažādu kanālu – gan datu apmaiņa, izmantojot dažādus datu nesējus, gan visbīstamākais līdzeklis – internets, kas faktiski būtu salīdzināms ar masu pasākuma apmeklējumu gripas epidēmijas laikā.
Tīmeklī vienlaikus sērfo cilvēki no visas pasaules, un arī vīrusi nemitīgi tiek izplatīti no dažādām pasaules vietām. Tāpēc patlaban vislielākos draudus jūsu datora drošībai un nevainojamai darbībai rada tīmeklis. To spilgti pierāda arī pēdējo nedēļu laikā plaši izplatījies Mydoom vīrusa divas versijas, sauktas arī par I-Worm.Novarg, kas ne tikai palēnināja elektroniskā pasta saņemšanu, bet arī piesārņoja elektronisko pastu un atvēra lietotāju datoros portus, pa kuriem noteiktos datumos un laikos tika rīkots masveida uzbrukums vairākiem serveriem.

Atverot jebkuru datora portu, tiek palielināta iespēja, ka no ārpuses kāds var piekļūt jūsu datoram, tāpēc šāda situācija ir uzskatāma par bīstamu un iespējami drīzāk jānovērš. Tomēr nav pārlieku jāsatraucas par to, ka internetu lietot būtu nāvējoši, jo programmatūras izstrādes kompānijas ir specializējušās īpašu programmu izstrādē, kas pasargā lietotāja datoru no šādiem ļauniem vīrusiem, kurus radījuši citi programmētāji, kas kaut kādu viņiem vien zināmu iemeslu dēļ ir radījuši programmas, kuras nodara skādi citiem datoru lietotājiem un interneta pakalpojumu sniedzējiem.

Šīs kompānijas operatīvi reaģē uz jaunu vīrusu parādīšanos, un jau pēc neliela brīža lietotājiem ir pieejami atjauninājumi, kas neļauj vairs vīrusam nemanītam iekļūt datorā un nodarīt postījumu. Tāpat tiek radīti speciāli līdzekļi, lai varētu novērst vīrusa veiktās darbības un iztīrīt datoru.

Vērtēšanas kritēriji

Lai varētu vienlīdz labi salīdzināt programmas, testā izvēlējāmies antivīrusu programmas mājas datora lietotājiem, apskatot un novērtējot četras Latvijā populārākās programmas, kuras pieejamas gandrīz vai katrā datorveikalā. Galvenais mājas lietotājiem paredzēto programmu uzdevums ir aizsargāt datora lietotāju no visādu veidu vīrusiem no dažādiem iespējamajiem to piekļuves avotiem. Lai pārbaudītu šo programmu spēju atpazīt, notvert un neitralizēt vai iznīcināt vīrusus, testēšanā izmantojām pēdējā laika un arī agrāk izplatītus vīrusus.

Vīrusu atpazīšanas, notveršanas un iznīcināšanas vai neitralizēšanas kvalitāte kopējā programmatūras novērtējumā veido 60% no vērtējuma. Tā kā mājas datora lietotājam ir svarīgs arī programmas lietošanas ērtums (instalēšana, konfigurācija, vīrusu datu bāzu atjaunošana), tad šis vērtējums veido 20% no kopvērtējuma. 10% kopējā novērtējumā veido programmas dokumentācijas noformējums – pieejamā informācija un rokasgrāmata, kas pievienota programmas iepakojumam, un mājaslapā pieejamā informācija. Atlikušos 10% kopējā vērtējumā veido programmatūras cena, kas arī nav mazsvarīgi, ja mēs iegādājamies kādu preci.

Programmu testēšanai izmantojām datoru, kas aprīkots ar 3,06 GHz Intel Pentium 4 procesoru, 512 MB operatīvās atmiņas un instalētu Microsoft Windows XP Home Edition operētājsistēmu.

Tests

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!