Raksta sākums www.delfi.lv publicēts 14. martā.

Cēsu rajons

Bezdibeņavots Liepas pagastā. Pārgājiens ar pārbaudījumiem

Bezdibeņavota meklēšana 4 Debespušu komandai izvērsās par īstu ekspedīciju. Lai kā centāmies pierunāt vietējos iedzīvotājus atklāt mums precīzu avota atrašanās vietu, skaidru atbildi tā arī nesaņēmām. Radās iespaids, ka vietējie izjūt klusu bijību pret nostāstiem apvīto ūdenstilpi - katrs uzrunātais centās mūs atturēties no avota meklēšanas, vairākas reizes dzirdējām stāstu par to, kā tajā bez pēdām pazudusi četrus metrus gara kārts. Padomiem, protams, neklausījām un devāmies meklēt avotu, bruņojušies ar pašu bildētu fotogrāfiju - vienīgi Liepas pagasta kartē pie Liepas Ellītes ir attēlota avota atrašanās vieta. Meklējumi bija tiešām aizraujoši, jo izvēlējāmies piekļūt pie avota, dodoties cauri Lodes māla karjeram. Starp citu, Lodes māla raktuvēs ir bruņuzivju iegula, kur atrastās bruņuzivju atliekas savulaik apceļojušas gandrīz visus PSRS muzejos. Bruņuzivīm gan neuzdūrāmies, taču sajūtas karjerā bija diezgan spocīgas - raktuves ir ļoti plašas un vientulīgas, apkārt redzamas vien sarkanu ķieģeļu kaudzes un pa vientulīgam ekskavatoram, kas lēnītēm pārvietojas pa sarkanajiem dubļiem. Uzdūrāmies arī vecam, pamestam benzīntankam. Alas meklējumi bija ilgi un mokoši, un nepienācīgā ekipējuma dēļ avotu varējām apskatīt tikai daļēji. Līču - Laņģu klintīs izplūst astoņi vai deviņi avoti un ir daudz alu un nelielu aizu. Bezdibeņavots atrodas lielajā Laņģu alā un tā nosaukts tāpēc, ka alas dibens nav sataustāms un te savu skumjo galu ņēmusi jau minētā kārts. Jāsaka, ka nu varam pievienoties daudzajiem brīdinātājiem - pastaigas pa alu patiešām var kļūt par diezgan ekstrēmu piedzīvojumu. Kad devāmies atpakaļ pie mūsu auto, jau krēsloja un ķieģeļu fabrikas atvērtajās durvīs varēja samanīt dažus strādniekus un degošas krāsnis. Baisi.

Bezdibeņavots Līču - Laņģu klintīs, Liepas pagastā

Amatas pagasts

 

Kaļļu avots: pastaiga Vidzemes ārēs un sarunas zemnieku pagalmos

Kaļļu avots ir noslēpies biezā krūmu pudurī, kas dīvainā kārtā ir uzaudzis gandrīz klaja lauka vidū. Lai to atrastu, būs jānopūlas, jo norāžu nav un ceļš jājautā vietējiem, tātad tevi sagaida interesantas sarunas un neparastas tikšanās. Visvairāk pārsteidz tas, cik ļoti vietējie ļaudis vēlas norādīt īsto ceļu, bet cik maz tie zina par savu apkārtni.

Kaļļu avots ir viens no jaudīgākajiem Latvijā un savā līkumainajā ceļā pāraug Nedienas upītē. Avots izplūst no zemes krāterveidīgā bedrē. Pirms gadiem 30  tas veidojis gandrīz trīs metrus augstu strūklaku, kas pēc meliorācijas izzudusi. Šobrīd izplūdes vietā var redzēt mazus, omulīgus krāterīšus, kuri vienmēr ir sešarpus grādu vēsi. Brīdinām - jānodrošinās ar pamatīgiem gumijniekiem (vienai no mūsu žurnālistēm pazuda zābaciņš!).

Kaļļu avots Amatas pagastā, Nedienas upītes labajā krastā, 550 m uz DA no Zāģeru dzirnavām

 

Valmieras rajons

Velna Skābumbaļļas avots Mazsalacā

Avota acs Terabitijas viducī

Ala un avots ar tik izteiksmīgo vārdu atrodas ne mazāk interesantā vietā - Mazsalacas Skaņākalna parkā, ko 4 Debespušu komanda vienprātīgi nokristīja par mūsu Terabitiju - ideālu fantāzijas pastaigu vietu. Parks atrodas netālu no Mazsalacas centra, Salacas upes kreisā krasta trešajā stāvā - priežu galotņu augstumā. Brauciens uz Skaņokalnu noteikti aizņems visu dienu, jo, pirmkārt, parks ir diezgan liels - tas stiepjas vairāk nekā divu kilometru garumā gar upes krastu, un, otrkārt, te vai uz katra soļa ir kāda teiksmaina apskates vieta: Bezdelīgu klints, Lībiešu pilskalns ar upuralu, sarkanās Neļķu klintis (kuru smilšakmenī saglabājušās bruņuzivju atliekas!), Mīlestības tiltiņš, Kurbada taka, šarmants velns un daudzas citas interesantas lietas. Velnam te daudz goda dots: skaistākā parka skatu vieta - dabisks balkoniņš 20 metrus augstas smilšakmens klints galotnē - nokristīta par Velna kanceli, kaut gan manas izjūtas, staigājot pa šo kluso vietu un ieelpojot priežu galotņu smaržu, bija pilnīgi pretējas - domas cēlās augstu, augstu. Arī Velna Skābumbaļļas avots parka pirmajā stāvā - pašā Salacas upes krastā - izrādās visai rātns, taču mērķtiecīgs - lai izkļūtu ārpusē, tas alā mēro 18 metrus garu ceļu. Iztekot avots veido mazu, glītu ezeriņu, kura malā izveidota neliela atpūtas vietiņa. Nu īsta Dieva dāvana!

Skābumbaļļa Mazsalacā, Skaņākalna parkā; ceļu pasaka priekšā norādes

Ieejas cena: Ls 0,50 - 1,00

Terabitija - teiksmaina pasaku zeme filmā Tilts uz Terabitiju

Pilnu rakstu, kā arī rakstus par citām pavasara tēmām un maršrutiem lasi ceļveža 4 Debespuses pavasara numurā, kas no 1. marta nopērkams Narvesen kioskos, Rimi un Maxima preses stendos, Jāņa sētas karšu veikalā, Ziemeļu nafta un Sumata DUS, Latvijas grāmatnīcās un Tūrisma informācijas centros.

Foto galerija

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!