Foto: DELFI
No 18. līdz 22. augustam Dabas muzejā, atzīmējot jaunās sezonas uzsākšanu, ikviens aicināts priecēt acis izstādē "Gladiolu sveiciens rudenim", kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Gladiolu draugu klubu, kam šogad aprit 15 gadi, kopš tā dibināšanas.

Savas ziedu kolekcijas izstādē izrādīs gladiolu audzētāji Laimonis Zaķis, Visvaldis Viņķelis, Juris Bāze, Aija Stūrīte, Raimonds Cīrulis, Ērika Ozere, Raimonds Puriņš, Ilze un Juris Ancāni u.c. Kopumā tajā būs aplūkojamas aptuveni 100 dažādas gladiolu šķirnes, tajā skaitā arī vēlīnās gladiolu šķirnes, kas citus gadus uzzied krietni pēc tradicionālā izstāžu laika.

Šie ziedi, kas daudziem asociējas ar 1. septembri, ir samērā viegli audzējama kultūra, taču jāievēro daži nozīmīgi pamatnoteikumi to audzēšanai, tad šīs puķes neliks sevi manīt kā kaprīzas un prasīgas. Tās var augt dažādās augsnēs, spēj izturēt gan pārlieku sausumu un pārmērīgu augsnes mitrumu, gan arī audzētāja kļūdas mēslošanā, taču gladiolas nedrīkst audzēt vietā, kur tās jau agrāk augušas.

Gladiolu selekcija pēdējās desmitgadēs ir ļoti attīstījusies. Arī Latvijas selekcionāru darbs ir ievērojams un novērtēts. Daudzu audzētāju radītās šķirnes atrodamas dažādos gladiolu katalogos visā pasaulē. Kā arī vairākas tieši Latvijā radītās šķirnes ir ilggadīgas godalgotas čempiones izstādēs.

Aicinām novērtēt Latvijas gladiolu audzētāju veikumu un baudīt krāšņo izstādi, kā arī saņemt lietpratēju konsultācijas.

Izstāde aplūkojama Latvijas Dabas muzejā - Rīgā, K. Barona ielā 4, 2. stāva izstāžu zālē. Atklāšana 18. jūlijā plkst. 12.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!