Foto: LETA

Jūrmalas domes vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvusi šajā pavasarī no amata atceltā Jūrmalas mēra Gata Trukšņa pārstāvētā Zaļo un zemnieku savienība, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Par šo politisko spēku ir nobalsojuši 35,85% no visiem balsotājiem jeb 6371 jūrmalnieki.

Otrajā vietā ir politisko partiju apvienība "Saskaņas centrs", kas saņēmis 17,18% vēlētāju atbalstu - par šo sarakstu kopumā balsojuši 3053 cilvēki. Bet trešajā vietā ir partija "Vienotība" ar 8,78% atbalstu, nedaudz mazāk - 8,68% vēlētāju balsis tikušas partijai "Tev, Jūrmalai". Bet nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" - Tēvzemei un Brīvībai/LNNK pašvaldībā iekļuvusi ar 6,23% vēlētāju atbalstu.

Vairums politisko partiju Jūrmalā nav pārvarējušas nepieciešamo 5% barjeru. Tās ir "Jūrmala-mūsu mājas", no kuras startēja skandalozais kādreizējais Jūrmalas mērs Raimonds Munkevics. Šai partijai pietrūcis gan nedaudz - saņemts 4,62% vēlētāju atbalsts. Tāpat jaunajā sasaukumā nebūs "Reģionu alianse", Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, Reformu partija, "Sabiedriskā komiteja", "Sadarbība", "Tautas kontrole", "Uz priekšu, Latvija", "Alternative", Kristīgi demokrātiskā savienība.

Kopumā Jūrmalas domes vēlēšanās reģistrētas 17 639 derīgas vēlēšanu zīmes, bet balsstiesīgo skaits Jūrmalā ir 35 155. Vēlēšanu iecirkņos kopumā reģistrētas 86 aploksnes, kurās atradusies vairāk nekā viena vēlēšanu zīme, bet 36 aploksnes vēlēšanu urnā iemestas tukšas.

Arī ziņu aģentūras LETA, Rīgas Stradiņa universitātes un sabiedrisko mediju Latvijas Televīzija un Latvijas Radio ar socioloģisko un tirgus pētījumu centra SKDS metodoloģisko atbalstu veiktā vēlētāju aptauja pie iecirkņiem (exitpoll) Jūrmalā liecina, ka pašvaldību vēlēšanās 43,41% vēlētāju savu balsi ir atdevuši par Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

Par politisko apvienību "Saskaņas centrs" Jūrmalā ir nobalsojuši 16,56%, tikmēr par "Vienotību" savu balsi bija atdevuši 9,16% vēlētāju. Tāpat piecu procentu barjeru Jūrmalā bija pārvarējusi nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), par kuru ir vēlējuši 8,20% iedzīvotāju, un partija "Tev, Jūrmalai", par kuru nobalsoja 5,31% vēlētāju.

Zem piecu procentu barjeras bija palikušas partijas "Uz priekšu, Latvija!" ar 4,18% vēlētāju balsu, kā arī "Jūrmala - mūsu mājas" ar 3,05% balsu. Tāpat piecu procentu barjeru nav pārvarējušas "Sabiedriskā komiteja", Tautas kontrole, Reformu partija, "Kristīgi demokrātiskā savienība" un "Mūsu zeme" ar attiecīgi 1,93%, 1,93%, 1,77%, 1,45% un 1,29% balsu.

Truksnis jau vēlēšanu dienā prognozēja, ka viņa pārstāvētā partija vēlēšanās gūs pārliecinošu pārsvaru un solīja, ka pēc vēlēšanām beigsies "vecās Jūrmalas laiki", kas vietējiem iedzīvotājiem ir apnikuši. Viņš atzina, ka sadarboties aicinās visus domē iekļuvušos deputātus.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!