Foto: F64
Kaut gan par darbu arī jaunajā koalīcijā vienojušies spēki - "Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - nevēlas runāt par ministru amata kandidātiem, tomēr neoficiāli zināms, ka "Vienotības" līderu vidū, apspriežoties par šo jautājumu, kā arguments tiek minēts, vai tas patiks Ventspils mēram un ZZS sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" līderim Aivaram Lembergam, trešdien raksta laikraksts "Latvijas Avīze".

ZZS premjera kandidāts Lembergs nevēlējās runāt par kandidatūrām, iekams nav simtprocentīgi skaidrs, vai ZZS strādās koalīcijā. Iepriekš viens no ZZS virzītajiem tieslietu ministra amata kandidātiem bija Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) valsts sekretāra vietnieks Artis Stucka, kas balotējās vēlēšanās, bet Saeimā netika.

ZZS ne reizi vien ir uzsvērusi, ka valdībā jāstrādā profesionāļiem, tāpēc nav izslēgts, ka partija turpinās virzīt juristu Stucku, kurš ir ar mieru uzņemties vadīt Tieslietu ministriju (TM), pieļauj laikraksts.

Neoficiāli izskanējis, ka Lembergs cenšoties panākt, lai tieslietu ministra amats būtu ZZS vai tai lojāla kandidāta rokās, pamatojot to ar nepieciešamību nodrošināt ietekmi TM pārraudzītajā Uzņēmumu reģistrā (UR). Ministrs ir tiesīgs izskatīt sūdzības par UR lēmumiem un rīkoties, norāda laikraksts.

Agrāk ZZS kategoriski vērsās pret bijušā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka Alekseja Loskutova un Saeimas deputātes Ilmas Čepānes (pašlaik abi, visticamāk, ievēlēti Saeimā no "Vienotības") virzīšanu par tieslietu ministriem. Loskutovs neslēpj, ka labprāt vadītu TM, bet piebilst, ka, zinot, ar ko beidzās viņa virzīšana iepriekš, šaubās, ka tagad tā izdosies. Savukārt Čepāne nevēlas kļūt par ministri, jo viņai ir liela parlamentārā darba pieredze, kas būs nepieciešama, strādājot jaunajā Saeimā, kad nomainījusies gandrīz puse Saeimas sastāva.

Kā viens no tieslietu ministra kandidātiem minēts "tēvzemietis" Gaidis Bērziņš, kas jau reiz vadīja TM. Bērziņš ir iekļuvis 10. Saeimā, un šis jautājums atkal varētu aktualizēties. Bērziņa partijas biedrs un arī 10. Saeimas deputāts Dzintars Rasnačs sacīja: "Visu Latvijai"-TB/LNNK cer, ka jaunajā valdībā varētu saņemt divus ministru portfeļus. Pats Rasnačs, kas bijis tieslietu ministrs trijās valdībās, par ministru vēl ceturtajā valdībā strādāt nevēlas, jo uzskata, ka viņš vēlētāju labā visvairāk var paveikt, strādājot parlamentā, tomēr šādu iespēju laikrakstam kategoriski nenoliedza.

Patlaban premjers juridiskos jautājumus ir uzticējis savam padomniekam Jānim Bordānam, kas uzskata, ka tieslietu ministram gluži tāpat kā finanšu ministram ir jānāk no premjera pārstāvētās partiju apvienības.

Bordāns uzskata, ka TM ir "jābūt kā vilcējai, nevis lūdzējai", jo tā pārrauga tieslietu sistēmu un rūpējas, lai tai ir stingrs mugurkauls. "Ministram ir jābūt tādai personai, kas ir gatava šeit darīt visradikālākās lietas, lai sabiedrība justu, ka tā patiešām dzīvo tiesiskā valstī," sacīja "Vienotības" pārstāvis Bordāns, kurš no tieslietu ministra amata neatteiktos, ja premjers viņam to piedāvātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!