Foto: LETA
Latvijas Televīzija (LTV) septembrī pārraidīs desmit raidījumu priekšvēlēšanu debašu ciklu un rīkos sociālo kampaņu "Izvēlies nākotni!", lai aicinātu cilvēkus piedalīties 2.oktobrī gaidāmajās 10.Saeimas vēlēšanās.

Lai nebūtu iespējama kāda viena cilvēka ietekme uz raidījuma saturu, LTV priekšvēlēšanu laikā darbosies redakcionālā kolēģija, kurā būs 1.kanāla un LTV Ziņu dienesta vadība un atsevišķu raidījumu vadītāji.

LTV ģenerāldirektors Edgars Kots portālam "Delfi" atklāja, ka debašu raidījumi LTV izmaksās kopumā 20 000 latu, ko televīzija atradusi savā budžetā pēc pusgada finanšu darbības pārskata izvērtēšanas.

LTV pirmā kanāla direktore Baiba Šmite un satura redaktore Sarmīte Plūme ceturtdien žurnālistus informēja, ka katrs debašu raidījums ilgs divas stundas, pieci raidījumi būs veltīti katram no vēlēšanu apgabaliem, bet pieci raidījumi būs tematiskie - par budžetu un finansēm, labklājību, veselību, ekonomiku, izglītību un kultūru.

Raidījumos piedalīsies partijas, kas saskaņā socioloģiskajiem pētījumiem varētu pārvarēt 2% barjeru. Šī robeža izvēlēta, jo šogad spēkā stājušies partiju finansēšanas noteikumi paredz finansējumu piešķirt partijām, kas saņēma vismaz 2% vēlētāju balsis.

Raidījumus nevadīs viens cilvēks, jo, kā uzsvēra Šmite, sabiedriskā televīzija nav zvaigžņu, bet gan komandas televīzija, tāpēc raidījumus vadīs dažādi žurnālisti, šobrīd to piekrituši darīt LTV Ziņu dienesta žurnālisti Jānis Geste, Gundars Rēders, Miroslavs Kodis, Judīte Čunka, žurnāliste Daina Jāņkalne.

LTV piedāvāja atsevišķu raidījumu vadīt Latvijas Radio žurnālistam Aidim Tomsonam, sarunas notiek arī ar iepriekšējo priekšvēlēšanu debašu vadītāju Jāni Domburu, kurš gan noteikti vadīs premjera amata kandidātu diskusiju vēlēšanu priekšvakarā.

LTV pārstāves uzsvēra, ka būtisks nosacījums partijām būs uz katru debašu raidījumu deleģēt citu pārstāvi, izņemot potenciālo premjeru diskusiju.

Ziņu dienesta vadītājs Mareks Gailītis pastāstīja, ka principā jau panākta vienošanās ar "Latvijas Faktiem", ka pēc katra raidījuma tā veiks socioloģisko aptauju par "debašu uzvarētāju" un nākamajā dienā LTV to publiskos ziņu raidījumos.

Savukārt likumā noteikto partiju bezmaksas aģitāciju LTV rādīs pirms dienas ziņām – pulksten 17:30. LTV pārstāves norādīja, ka tas ir ļoti labs laiks un cilvēki varēs noskatīties partiju bezmaksas aģitāciju un tā būs pieejama pēc iespējas plašākai auditorijai.

Savukārt sociālo kampaņu "Izvēlies nākotni!" integrēs citos LTV raidījumos, piemēram, "100.pants", "Panorāma", "De Facto", "Jaunā nedēļa".

Jau ziņots, ka LTV vasaras sākumā paziņoja, ka naudas trūkuma dēļ nerīkos tā dēvētās "Milžu cīņas" jeb politiskās diskusijas pirms vēlēšanām, ko tradicionāli iepriekšējos gados veidoja Jāņa Dombura komanda. Kots pat pieļāva, ka LTV varētu rīkot "politiķu boikotu".

Tas izraisīja politiķu un vairāku mediju ekspertu neapmierinātību, un pēc diskusijām ar Nacionālo radio un televīzijas padomi LTV piekrita tomēr rīkot debates. LTV pieļāva, ka labāko raidījuma koncepciju varētu izvēlēties konkursā, bet tas tā arī nenotika un ceturtdien LTV pārstāvji to vairs nepieminēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!