Foto: LETA
Lai gan arī Saeimas vēlēšanās uzvarējušās apvienības "Vienotība" valdes sēdē nekāds oficiāls lēmums par nākamo koalīcijas sastāvu nav pieņemts un sarunas turpināsies gan ar Zaļo un Zemnieku savienību, gan ar VL-TB/LNNK, neoficiāli kā iespējamais ticamākais modelis tiek nosaukta "formula 2+2" – "Vienotības" un ZZS koalīcija, kas varētu sadarboties gan ar "Saskaņas centru", gan ar VL-TB/LNNK.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) ceturtdienas vakarā pēc "Vienotības" valdes sēdes paziņoja, ka piektdien "Vienotība" ar tagadējās koalīcijas partneriem – ZZS un nacionālo apvienību VL-TB/LNNK – sāks darbu pie valdības deklarācijas projekta. Tai pat laikā "Vienotība" turpinās gaidīt SC atbildi par piedāvāto sadarbību līgumu, kas varētu ietvert arī kādu ministra amatu.

Dombrovskis atzina, ka jautājums par to, vai Valdis Zatlers viņu nominēs premjera amatam, ir prezidenta ziņā, taču "būtisku pretēju indikāciju nav". Dombrovskis joprojām pauda cerību, ka valdību varētu apstiprināt jau 10.Saeimas pirmajā darba dienā – 2.novembrī.

Lai gan "Vienotības" valdes priekšsēdētājs, "Pilsoniskās savienības" līderis Ģirts Valdis Kristovskis žurnālistiem apgalvoja - nepastāv iespēja atstāt VL-TB/LNNK ārpus koalīcijas, citi "Vienotības" valdes pārstāvji portālam "Delfi" neoficiāli atzina, ka šobrīd aizvien nav izslēgts neviens koalīcijas modelis.

Kāds vadošs "Vienotības" pārstāvis bija skeptisks par to, vai SC pēc pēdējās dienās no abām pusēm publiski izteiktā vēlēsies strādāt nākamajā koalīcijā kopā ar "Vienotību". Taču galīgi šāda iespēja nav izslēgta, ņemot vērā SC līdera Jāņa Urbanoviča teikto, ka SC joprojām atvērts sarunām un neizvirza ultimātus.

Savukārt neoficiāli "Vienotībā" zināms, ka pret VL-TB/LNNK dalībpartijas "Visu Latvijai!" darbu koalīcijā ļoti atturīga attieksme varētu būt Rīgas pilī.

Jau ziņots, ka 10.Saeimas vēlēšanās uzvarēja apvienība "Vienotība", kas ieguva 33 deputātu vietas, SC ieguva 29 deputāta mandātus, ZZS – 22, VL-TB/LNNK – astoņas un arī PLL – astoņas deputāta vietas.

"Vienotības" premjera amata kandidāts, pašreizējais valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (JL) jau sācis sarunas par nākamo Ministru kabinetu ar iepriekšējiem koalīcijas partneriem – ZZS un VL-TB/LNNK, taču pieļāva arī kādu sadarbības formu ar līdz šim opozīcijā esošo SC. Pret tās iesaistīšanu valdībā gan uzreiz iebilda nacionālā apvienība. Sarunas par valdības veidošanu vēl turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!