Sadursmēs starp policiju un labējo partiju aktīvistiem, kas pieprasa Ungārijas premjerministra Ference Ģurčana atkāpšanos, naktī no pirmdienas uz otrdienu Budapeštā ievainoti vairāk nekā 150 cilvēki no tiem 102 policisti, ziņo ārvalstu mediji.
Ģurčans otrdien preses konferencē izteicies, ka protesti pārsteiguši policiju nesagatavotu. Savukārt mediji aizvadītās nakts nekārtības apraksta, ka "ilgāko un tumšāko nakti" valstī kopš komunisma beigām 1989.gadā.

Ungārijas premjerministrs preses konferencē paudis, ka izmantošot visus paņēmienus, lai atjaunotu kārtību galvaspilsētā, kur protestētāji ieņēmuši Ungārijas valsts televīzijas ēku.

"Ielu kaujas nav risinājums, tās tikai rada konfliktu un krīzi," Ģurčans teicis valsts ziņu aģentūrai MTI. Ziņu aģentūrai "Associated Press" premjerministrs teicis, ka "mūsu uzdevums ir izbeigt konfliktu un novērst krīzi".

Kamēr notikušas policijas un protestētāju, kas pieprasa Ģurčana atkāpšanos no amata, sadursmes, Ungārijas valsts televīzijas ēku pirmdien vakarā ieskāvuši dūmi un asaru gāze. Policija televīzijas ēku ieņēmusi tikai otrdien.

Policija pret protestētājiem, kas mēģinājuši atkārtoti iekļūt televīzijas ēkā, izmantojusi ūdens lielgabalu.

Ungārijas tieslietu ministrs Jozsefs Petreteijs, kurš arī atbild par policijas spēkiem, pēc vardarbības uzliesmojumiem nekārtību laikā iesniedzis demisijas rakstu, taču to noraidījis Ģurčans.

Nekārtības Ungārijā sākās svētdien, kas valsts radio atskaņoja audio ierakstu, kurā Ģurčans saviem Sociālistu partijas biedriem stāsta, ka viņa valdība ir melojusi par valsts ekonomisko stāvokli divus gadus kopš viņa vadītā kabineta darbības sākuma.

Protestētāji, kas bija pulcējušies pie Ungārijas parlamenta uz televīzijas ēku devās pirmdien pusnaktī. Demonstrācijas pulcēja ap 10 000 cilvēku, kuri pārsvara atbalsta konservatīvus uzskatus.

Ungārijas prezidents Laszlo Solims izteicies, ka premjerministra izteikumi radījuši "morālu krīzi", taču neskatoties uz to un protestiem, Ģurčans, kura vadībā Ungārija iestājās NATO un ES no amata negrasās atkāpties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!