Foto: EPA/LETA
Mēģinot piespiest opozīciju jeb sarkankreklus pamest aizbarikādēto nemiernieku "pilsētiņu" Bangkokas centrā, Taizemes armija noteikusi "slēgto zonu", bet sadursmēs, kas turpinās arī sestdien, gājuši bojā vēl seši cilvēki. Līdz ar to pēdējās trīs dienās Taizemes nemieru upuru skaits sasniedzis vismaz 22 cilvēkus, ziņo raidorganizācija BBC.

Foto galerija

Apkārt sarkankreklu "pilsētiņai" armija izvietojusi zīmes "Ieeja aizliegta". Pēc militāristu teiktā, viņi ir tiesīgi atklāt uguni pret katru, kurš atrodas "slēgtajā zonā". Armija arī brīdināja, ka gadījumā, ja "sarkankrekli" neizklīdīs, nemiernieku "pilsētiņu" ieņems triecienā.

Sestdien armijas un opozīcijas spēku sadursmēs gājuši bojā vēl seši cilvēki. Līdz ar to kopumā pēdējās trīs dienās, konfliktam saasinoties, Bangkokā zaudējuši dzīvības vismaz 22 cilvēki.

Taizemes varas iestādes paziņojušas, ka kontrolē situāciju Bangkokā. Tomēr pie nemiernieku "pilsētiņas" vēl joprojām dzirdami šāvieni un sprādzieni, norāda BBC.

Jau vēstīts, ka ANO ģenerālsekretārs Pans Gimuns aicinājis Taizemes valdību un opozīciju jeb tā dēvētos sarkankreklus pārtraukt bruņotās sadursmes. Ģenerālsekretārs lūdz abas naidīgās puses "steidzami atsākt dialogu", pausts viņa sekretariāta paziņojumā.

Opozīcija pieprasa premjera Abhisita Vetčačivas atkāpšanos un pirmstermiņa vēlēšanas. Protestējošie sarkankrekli atbalsta bijušo premjeru Taksinu Činavatu, kuru gāza valsts apvērsumā 2006.gadā. Piektdien publiskotā paziņojumā Činavats aicina Taizemes valdību atsaukt armiju no pilsētas centra, nosaucot varas iestāžu rīcību par "rupju cilvēktiesību pārkāpumu un kriminālnoziegumu".

Bangkokas varas iestādes demonstrantu pilsētiņai ir atslēgušas elektrību un ūdensapgādi. Ierobežota sabiedriskā un privātā transporta kustība, apgrūtināti mobilie sakari. Tomēr sarkankrekli, kuri pārsvarā nākuši no Taizemes nabadzīgajiem lauku rajoniem, ir nodrošinājušies ar ēdienu un ūdeni, un, kā norāda BBC korespondents, acīmredzot, ir gatavi ilgstošam aplenkumam.

Situācija Bangkokā saasinājās pēc tam, kad piektdien ar šāvienu galvā smagi ievainoja Taizemes armijas ģenerāli Savasdipolu Hatiju, kas pārgājis opozīcijas pusē. Viņš ļoti smagā stāvoklī nogādāts slimnīcā, un mediķi norāda, ka viņa izredzes izdzīvot ir niecīgas. Lode Hatiju ķēra brīdī, kad viņš sniedza interviju laikrakstam "New York Times".

Sarkankreklu opozīcijas rindās ir kreisie aktīvisti, Demokrātiskās kustības dalībnieki un gāztā Činavata atbalstītāji. Viņus apvieno sauklis par pašreizējās valdības neleģitimitāti, norādot, ka tā nākusi pie varas nevis vēlēšanu ceļā, bet ar politiskām mahinācijām.

Premjers Vetčačiva rosinājis organizēt vēlēšanas 14.novembrī, tomēr pusēm neizdevās vienoties, jo tās nespēja nonākt pie kopīga viedokļa par to, kas vainīgs protestu apspiešanā aprīlī. Uzreiz pēc tam premjers atsauca savu priekšlikumu par vēlēšanām novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!