Foto: EPA/LETA
Trīs cilvēki trešdien Atēnās gājuši bojā degmaisījuma izraisītā ugunsgrēkā kādas bankas ēkā, ziņo "RIA Novosti". Trauku ar degmaisījumu bankā iesvieduši demonstranti, kas protestē pret valdības lēmumu ieviest stingrus taupības pasākumus.

Foto galerija

Traģiskais ugunsgrēks Grieķijas galvaspilsētā nav vienīgais, netālu no parlamenta ēkas aizdedzināta ugunsdzēsēju mašīna, dūmi vērojami arī citviet un ielās notiek sadursmes starp policiju un protestētājiem.

Iepriekš ugunsdzēsēji informēja žurnālistus, ka "bankas ēkā ieslēgti cilvēki, mēs strādājam, lai viņus evakuētu." Nedaudz vēlāk no ēkas izdevās izvest četrus cilvēkus, bet trīs cilvēku dzīvības glābt neizdevās.

Jau ziņots, ka, protestējot pret budžeta izdevumu samazinājumu un nodokļu paaugstināšanu, trešdien Grieķijā streiko sabiedriskā transporta darbinieki, nekursē arī prāmji un gaisa transports.

Policija lēš, ka protesta gājienā uz parlamenta ēku devušies 27 tūkstoši cilvēku, savukārt pēc aculiecinieku aprēķiniem demonstrantu skaits pārsniedz 40 tūkstošus.

Lai nepieļautu valsts maksātnespēju, Grieķijas valdība nedēļas nogalē vienojās ar Eiropas Savienību (ES) un Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par 110 miljardu eiro (77,30 miljardu latu) lielu aizdevumu. Taču apmaiņā pret to, parādu nastas māktajai valstij būs jāievieš stingri taupības pasākumi.

Cita starpā Grieķija apņēmusies pārtraukt prēmiju izmaksas un nepieļaut algu pieaugumu valsts sektorā strādājošajiem. Turpmākos trīs gadus nebūs iespējama pensiju palielināšana. Taupības pasākumiem ietvers arī tā dēvētās 13. un 14. mēnešalgas atcelšanu valsts sektorā strādājošajiem. Pievienotās vērtības nodoklis (PVN) jāpaaugstina no 21% līdz 23%, savukārt nodoklis degvielai, alkoholam un tabakai jāpalielina par 10%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!