Lietuvas valdība gatavojas pati izpirkt no Krievijas kompānijas "Jukos" 53,7% koncerna "Mažeiķu nafta" akciju, lai vēlāk tās pārdotu tālāk, ceturtdien raksta Krievijas avīze "Vedomosti". Eksperti pieļauj, ka "Jukos" varētu pārdot akcijas par saprātīgu cenu - 0,9-1,1 miljardiem dolāru, jo ir ieinteresēta, lai darījums notiktu pēc iespējas drīzāk.
"Jukos" neņem vērā Lietuvas valdības vēlmi, lai koncerna akcijas tiktu pārdotas tādai kompānijai, kura varētu garantēt stabilas naftas piegādes Mažeiķu naftas pārstrādes uzņēmumam, vakar laikrakstam "Lietuvos rytas" izteicies sarunām tuvs avots.

Kompānijai "Jukos svarīgāka ir cena, bet mums - piegāžu garantijas, avīzei "Vedomosti" sacījis avots Lietuvas valdībā.

Pēc "Lietuvos rytas" avota teiktā, šo domstarpību dēļ valdība gatavojas noalgot konsultantus ekonomikas jautājumos sakarā ar "Mažeiķu naftas" akciju pārdošanu.

Viens no "Jukos" menedžeriem apliecinājis laikrakstam "Vedomosti", ka Lietuvas valdība grib pati izpirkt kompānijas akcijas.

Vienošanās ar "Jukos" paredz Lietuvas valdībai pirmpirkuma tiesības, taču tai nāktos maksāt to pašu cenu, kādu būtu gatavs piedāvāt "Jukos" izraudzītais pircējs.

"Jukos" nav nosaukusi cenu, ko kompānija uzskatītu par pietiekamu, bet kompānijas akcionāriem tuvs avots izteicies, ka taisnīga cena būtu aptuveni 1,5 miljardi dolāru.

Kā ziņots, Lietuvas Seims pagājušajā rudenī pieņēma likumu, kas dod valdībai tiesības aizņemties no bankām trīs miljardus litu (1,038 miljardus dolāru jeb 612 miljonus latu), lai izpirktu kompānijai "Jukos" piederošās "Mažeiķu naftas" akcijas.

Pēc Lietuvas premjerministra Aļģirda Brazauska teiktā, otrajai konkursa kārtai pielaistas Polijas naftas kompānija "PKN Orlen" un Kazahstānas naftas kompānija "KazMunayGaz", raksta "Vedomosti".

"Jukos" savukārt neatklāj nedz pieņemto pieteikumu skaitu, nedz pretendentus, un avots, kas tuvs "Jukos" īpašniekiem, uzsvēris, ka pārdevējam arī nav jāatklāj visi pretendenti.

Galvenās pretendentes no Krievijas ir kompānijas TNK-BP un "Lukoil". Lietuvas valdībai no abām pieņemamāka ir pirmā. Pērn Viļņa izvērtēja potenciālos pircējos un lēma pirmām kārtām sākt sarunas ar TNK-BP.

"Mūsu pieteikums ir pie pārdevēja," izteicies šīs kompānijas pārstāvis. Viņš norādījis, ka kompānija turpina sarunas ar visām iesaistītajām pusēm un uzskata, ka "par jebkuru aktīvu jāmaksā saprātīga cena".

"Lukoil" pārstāvis laikrakstam "Vedomosti" sacījis, ka pieteikums ir iesniegts un pagaidām kompāniju neviens no pretendentu skaita nav izslēdzis.

Kā uzskata "Gazprombank" analītiķis Sergejs Suverovs, "Jukos" ir ieinteresēta "Mažeiķu naftas" akcijas pārdot pēc iespējas drīzāk, tāpēc Lietuva varētu pārliecināt kompāniju tās pārdot par saprātīgu cenu - 0,9-1,1 miljardiem dolāru "Lietuvai būtu izdevīgi pašai nopirkt "Mažeiķu naftas" akciju paketi, lai pēc tam nopelnītu, pārdodot tālāk lielāko daļu," uzskata eksperts. Tādā gadījumā akcijas visdrīzāk nonāks TNK-BP vai "Lukoil" rokās - tās ir atklātas kompānijas ar Rietumu akcionāriem, kuras spēs garantēt naftas piegādes koncernam "Mažeiķu nafta", viņš piebildis.

Pašlaik "Jukos" ar Nīderlandē reģistrētā uzņēmuma "Jukos International UK" starpniecību pārvalda 53,7% "Mažeiķu naftas" akciju. Otra lielākā "Mažeiķu naftas" akcionāre ir Lietuvas valsts ar 40,66% akciju.

"Mažeiķu nafta" ir ienesīgākā Lietuvas kompānija, kura 2004.gadā strādāja ar 721,86 miljonu litu (147,26 miljonu latu) neauditēto tīro peļņu pēc starptautiskajiem grāmatvedības standartiem, kas bija vairāk nekā trīs reizes lielāka nekā 220,9 miljonu litu tīrā peļņa 2003.gadā.

2005.gada pirmajos deviņos mēnešos "Mažeiķu nafta" strādāja ar 776 miljonu litu (158,3 miljonu latu) neauditēto tīro peļņu, kas par 73% pārsniedza pagājušā gada attiecīgā laika posma rezultātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!