Lietuvas valdība pēc vairākas nedēļas ilgušas klusēšanas saistībā ar koncerna "Mažeiķu nafta" akciju pārdošanu atzinusi par piemērotāko Polijas naftas kompānijas "PKN Orlen" piedāvājumu, trešdien vēsta Lietuvas radio.
Premjera Aļģirda Brazauska padomnieks Sauļus Spečus atteicies patlaban runāt par poļu piedāvājumu konkrētāk un izpaust, kādu akciju daļu Polijas sabiedrība vēlas iegādāties, vienīgi pastāstījis, ka piedāvājums izstrādāts ļoti detalizēti un ir pievilcīgs arī finansiālā ziņā.

Patlaban 53,7% "Mažeiķu naftas" akciju ar savas struktūrvienības "Yukos International UK" starpniecību kontrolē bankrotējušais koncerns "Jukos". Lietuvas valdībai pieder 40,66% "Mažeiķu nafta" akciju. Valdība kontrolpaketi plāno izpirkt, lai to pārdotu tālāk potenciālajam pircējam kopā ar savām akcijām, tomēr joprojām netiek izslēgts arī variants, ka valdības izraudzītā kompānija pati iegādātos kontrolpaketi tieši no "Jukos" un atpirktu arī visas Lietuvai piederošās akcijas vai daļu no tām.

Uz akciju iegādi līdz ar "PKN Orlen" pretendē arī Kazahstānas kompānija "KazMunayGaz".

Kā ziņots, "Mažeiķu nafta" pagājušajā gadā strādāja ar rekordlielu - 885,714 miljonu litu (180,7 miljonu latu) - tīro peļņu pēc starptautiskajiem finanšu pārskatu standartiem (IFRS), kas ir par 22,8% vairāk nekā 2004.gadā.

Kompānijas apgrozījums pagājušajā gadā sasniedza 11,155 miljardus litu (2,3 miljardus latu), kas ir par 45,6% vairāk nekā 2004.gadā.

Koncernā "Mažeiķu nafta" ietilpst Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīca, Būtiņģes naftas terminālis un Biržu naftas vads. 2005.gadā Mažeiķu rūpnīca pārstrādāja 9,25 miljonus tonnu jēlnaftas - par 6,8% vairāk nekā gadu iepriekš.

Tiek lēsts, ka Latvijas benzīna tirgū "Mažeiķu naftas" daļa ir aptuveni 80%, bet dīzeļdegvielas tirgū tā ir mazāka - aptuveni 30%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!