Bankrotējošā Krievijas naftas kompānija "Jukos" vērsusies pie ASV tiesas un lūgusi atļaut pārdot tai piederošās Lietuvas koncerna "Mažeiķu nafta" akcijas, kuru pārdošanu tiesa uz laiku bloķējusi.
"Jukos" paziņojusi, ka saņēmusi piedāvājumu pārdot šīs akcijas, kura termiņš beidzas 26.maijā.

Tā norāda, ka piedāvājumus tai iesniegusi gan Lietuvas valdība, gan vēl divi potenciālie pircēji. 15.maijā parafēts viens no šiem piedāvājumiem par aptuveni 1,4 miljardiem dolāru (764 400 miljoniem latu), bet kompānija nenorāda, kurš no trim minētajiem piedāvājumiem tas ir.

Patlaban "Jukos" ar savas struktūrvienības "Yukos International UK" starpniecību kontrolē 53,7% "Mažeiķu naftas" akciju. Vēl 40,66% akciju pieder Lietuvas valdībai, kas kontrolpaketi plāno izpirkt, lai to pārdotu tālāk potenciālajam pircējam kopā ar savām akcijām, tomēr joprojām pieļauj arī variantu, ka valdības izraudzītā kompānija pati iegādātos kontrolpaketi tieši no "Jukos" un atpirktu arī visas Lietuvai piederošās akcijas vai daļu no tām.

13.aprīlī kompānijas "Jukos" pagaidu pārvaldnieks lūdza ASV bankrotu tiesu aizliegt "Jukos" un tā meitasuzņēmumiem pārdot ārvalstīs esošos īpašumus, arī "Mažeiķu naftas" akcijas.

"Jukos" lūgusi tiesu piektdien atcelt aizliegumu, lai darījums varētu notikt. Kompānija brīdina, ka tā var šo darījumu zaudēt, ja tas nenotiks tagad, jo Lietuvas valdība var savu naftas pārstrādes uzņēmumu vienkārši nacionalizēt.

Galvenās pretendentes koncerna iegādei ir Polijas kompānija "PKN Orlen" un Kazahstānas kompānija "KazMunayGaz", bet Lietuvas valdība trešdien pēc vairākas nedēļas ilgušas klusēšanas saistībā ar koncerna akciju pārdošanu paziņoja, ka atzīst par piemērotāko "PKN Orlen" piedāvājumu.

Arī Polijas mediji vēstījuši, ka šai kompānijai ir vislielākās izredzes, kopš savu atbalstu šajā darījumā tai apliecinājusi Polijas valdība, kas iepriekš pauda viedokli, ka tai vajadzētu pirmām kārtām rūpēties par pieeju jēlnaftas resursiem, nevis palielināt pārstrādes jaudu.

Avots, kas informēts par PKN piedāvājumu, ziņu aģentūrai "Reuters" sacījis: "Mums šķiet, ka mēs esam ļoti tuvu "Mažeiķu naftas" iegādei. Mēs piektdien gaidām tiesas lēmumu, kas mums būs izšķirošs."

PKN pirms tam izteikusi gatavību iegādāties tiklab "Jukos" piederošo kontrolpaketi, kā Lietuvas valdības īpašumā esošās akcijas.

Polijas kompānija jau sen vēlējusies iegādāties Lietuvas koncernu, raizējoties, ka tad, ja to nopirks kāda no lielajām Krievijas kompānijām, kurai ir savi naftas resursi, tā viegli pārņems savā ietekmē arī Polijas ziemeļaustrumus.

Analītiķi prognozējuši, ka "Jukos" Krievijas aktīvus var pārņemt Krievijas valsts naftas kompānija "Rosņeftj", kurai pret bankrotējošo kompāniju ir finansiālas pretenzijas aptuveni desmit miljardu dolāru apjomā.

"Mažeiķu nafta" pagājušajā gadā strādāja ar rekordlielu - 885,714 miljonu litu (180,7 miljonu latu) - tīro peļņu pēc starptautiskajiem finanšu pārskatu standartiem (IFRS), kas ir par 22,8% vairāk nekā 2004.gadā.

Kompānijas apgrozījums pagājušajā gadā sasniedza 11,155 miljardus litu (2,3 miljardus latu), kas ir par 45,6% vairāk nekā 2004.gadā.

Koncernā "Mažeiķu nafta" ietilpst Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīca, Būtiņģes naftas terminālis un Biržu naftas vads. 2005.gadā Mažeiķu rūpnīca pārstrādāja 9,25 miljonus tonnu jēlnaftas - par 6,8% vairāk nekā gadu iepriekš.

Tiek lēsts, ka Latvijas benzīna tirgū "Mažeiķu naftas" daļa ir aptuveni 80%, bet dīzeļdegvielas tirgū tā ir mazāka - aptuveni 30%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!