Igaunijas Roņu salā pavasarī uz ledus gabala nonākušais lācis pazudis un visdrīzāk aizpeldējis prom, ziņo laikraksts "Eesti Päevaleht".
Pēdējā mēneša laikā Igaunijas vides aizsardzības inspektori ar suņiem vairākkārt pārmeklējuši salu, bet pēdējās divās nedēļās nav atrastas nekādas lāča pēdas, ne arī kādas pazīmes par viņa klātbūtni. Pirms dažām nedēļām atrasti lāča ekskrementi, bet tie jau tad bija vairākas nedēļas veci.

Pirms kāda laika salā atrasts nogāzts koks un vietējie iedzīvotāji cerēja, ka tas ir lāča darbs, taču inspektori koku izpētījuši un secinājuši, ka lācim ar to nav nekāda sakara. Inspektori arī atklājuši, ka skudras atjaunojušas lāča izpostītos pūžņus.

Inspektori uzskata, ka nenotveramais Roņu salas lācis varētu būt pametis salu un aizpeldējis atpakaļ uz Latviju, no kurienes pavasarī ieradies uz ledus gabala. Daži vietējie iedzīvotāji domā, ka kāds salinieks varētu būt slepeni nogalinājis lāci un apēdis, bet šādu notikumu uz nelielās salas būtu grūti paturēt slepenībā.

Kā ziņots, 11.aprīlī kāda zvejnieku laiva pamanīja Rīgas jūras līcī netālu no Roņu salas uz dreifējoša ledus gabala lāci. Igaunijas krasta apsardze nekavējoties uzsāka glābšanas operāciju, taču miglas dēļ lāci atrast tā arī neizdevās.

Dažas dienas vēlāk kāds Roņu salas iedzīvotājs ziemeļu pludmalē pamanīja lāča pēdu nospiedumus, un, tā kā salā līdz tam neviens lācis nebija dzīvojis, secināts, ka salā izpeldējis uz ledus gabala manītais lācis.

Kopš pavasara inspektori vairākkārt mēģināja atrast dzīvnieku nolūkā viņu uz laiku iemidzināt un nogādāt atpakaļ uz kontinentu, baidoties, ka lācis varētu apdraudēt mazās, tikai 12 kvadrātkilometru lielās salas iedzīvotājus un tūristus.

Tomēr lācis uz salas izvairījās no cilvēkiem un nekādus postījumus nenodarīja, tāpēc vasarā viņa sagūstīšanas mēģinājumi pārtraukti.

Roņu sala atrodas 37 kilometru attālumā no Kolkas raga. Tajā dzīvo aptuveni 60 pastāvīgie iedzīvotāji, bet vasaras mēnešos tā piesaista simtiem apmeklētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!