Igaunijā gada sākumā uzsāktā cīņa ar autovadītājiem - kukuļdevējiem izrādījusies visai veiksmīga. Vairāki autovadītāji, kas piedāvāja policistiem kukuļus, izcieš nosacītu sodu, savukārt policisti saņēmuši nopelnītās prēmijas, raksta "Postimees".
Kā piemēru avīze norāda gadījumu, kad šā gada februārī kādā Tallinas mikrorajonā Dienvidigaunijas policijas prefektūras policistu uzmanību piesaistīja kāda automašīna, kuras vadītājs - 50 gadus vecais Tallinas iedzīvotājs Vladimirs mašīnu vadīja no vienas ceļa malas uz otru.

Vadītājs vispirms tika uzaicināts uz policijas automašīnu, bet pēc tam viņu veda uz Vismari slimnīcu. Pa ceļam Vladimirs piedāvājis "lietu nokārtot kaut kā citādi?"

Policisti brīdinājuši, ka kukuļa došana policistam ir kriminālnoziegums, un provokācijai nav piekrituši. Savukārt, iereibušais autovadītājs, turpinājis pierunāt nerakstīt protokolu un summu palielinājis no 3000 (135 latiem) līdz 5000 kronām (225 latiem).

Kad Dienvidigaunijas apgabala prokurore Lēleta Kivioja Vladimiru izsaukusi uz pārrunām, tas taisnojies, ka nekādus kukuļus neesot piedāvājis. Vladimirs nezināja, ka pa ceļam uz slimnīcu, policisti bija piezvanījuši uz numuru 110 un neatvienoja telefona sarunu, kas tika ierakstīta.

Tiesa Vladimiram par automašīnas vadīšanu reibumā un par mēģinājumu dot kukuli piesprieda vienu gadu nosacīti.

"Pats galvenais, ka tiesa ņēma vērā telefona ierakstu un, balstoties uz to, atzina Vladimiru par vainīgu," sacīja Kivioja, piebilstot, ka šo gadījumu policisti zināmā mērā var uzskatīt par "mācību materiālu".

Vladimirs bija pirmais, kas tika aizturēts pēc tam, kad gada sākumā Dinvidigaunijas policijas prefektūras vadītājs Raivo Keits pieteica cīņu autovadītājiem - kukuļdevējiem.

Kampaņas gaitā tika notiesāti arī 26 prefektūras policisti, kas bija ņēmuši kukuļus.

"Mēs varam, cik daudz vien vēlamies, sodīt policistus, taču līdz laikam, kamēr mēs atbrīvosimies no padomju laika priekšstata, ka policisti ņem kukuļus, arī sabiedrība pret to izturēsies kā pret normālu parādību, nocirst pūķim tikai vienu galvu nav nekādas jēgas," uzsākot kampaņu, teica Keits, apsolot katram no saviem padotajiem prēmiju 3000 kronu (135 latu) apmērā par katru gadījumu, kad tiks reģistrēts kukuļdošanas mēģinājums, un vainīgais tiks sodīts.

Neraugoties uz to, ka prefektūra kopā ar apgabala prokuratūru izstrādāja detālu plānu, kā noķert kukuļdevēju, Keits tomēr nespēja iedomāties, kādi tam varētu būt rezultāti. Galvenais, par ko viņš baidījās, bija tas, vai tiesa ņems vērā pierādījumus, kas balstījās tikai uz policista un kukuļdevēja sarunu aci pret aci.

Patlaban ir sodīti jau četri autovadītāji, kas mēģinājuši piekukuļot policiju. Tuvākajā laikā tiks pieņemts lēmums par vēl diviem. Divi policisti jau ir saņēmuši apsolīto prēmiju 3000 kronu apmērā, bet vēl divi to saņems tuvākajā laikā. Vēl dažiem policistiem prēmijas tiks piešķirtas pēc tam, kad tiesa paziņos savu spriedumu.

"Sabiedrībai ir jāsaprot, ka ir pienākušas beigas laikiem, kad policistam varēja iedot 500 kronas (22,5 latus) un mierīgi braukt tālāk. Vadītājiem laiks saprast, ka jebkurš mēģinājums atpirkties no pelnītā soda var beigties ar tiesu, " saka Keits.

Dienvidigaunijas policijas prefektūra ir izstrādājusi speciālu instrukciju, pēc kuras policisti var juridiski precīzi noformēt kukuļdošanas mēģinājumu, lai attiecīgo lietu varētu nodot tālāk tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!