Lietuvas parlaments ceturtdien izteicis solidaritāti ar Igaunijas nostāju par padomju karavīru pieminekļa jeb tā sauktā Bronzas kareivja pārvietošanu, pārceļot to no Tallinas centra uz militāro kapsētu, un aicinājis Krieviju pārtraukt Igaunijas vēstniecības blokādi Maskavā.
"Lietuvas Seims aicina Krievijas Federācijas valdību veikt nekavējošus pasākumus, lai izbeigtu Igaunijas vēstniecības Maskavā blokādi un garantētu tās personāla drošību," teikts parlamenta pieņemtajā deklarācijā "Par notikumiem Igaunijas Republikā".

Dokumentu vienbalsīgi atbalstīja visi 98 klātesošie deputāti.

Lietuvas Seims paziņo, ka "dažu Krievijas politiķu izteikumus uzskata par nepieņemamiem, provokatīviem un kūdīšanu uz turpmākām nekārtībām Igaunijā". Parlamentārieši arī norāda, ka šāda rīcība ir "iejaukšanās Igaunijas iekšējās lietās".

Deklarācijā norādīts, ka katra tieša vai netieša ārvalstu rīcība, lai veicinātu turpmākas nekārtības Igaunijā, "tiek un tiks vērtēta kā nopietns starptautisko tiesību principu pārkāpums".

Dokuments ļauj arī noprast, ka Seims atbalsta Igaunijas varas iestāžu rīcību kārtības atjaunošanai, un uzsver, ka vandalisms un grautiņi nav piemērots līdzeklis domstarpību risināšanai demokrātiskā sabiedrībā.

Lietuvas parlamentārieši izsaka arī grautiņu rīkotāju un izpildītāju nosodījumu.

Seima ārlietu komitejas vadītājs Justīns Kaross deklarāciju novērtēja kā "noteiktas solidaritātes izteikšanu kaimiņos esošajai Igaunijai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!