Arvien vairāk cilvēku, kas Igaunijā izvēlas kārtot igauņu valodas pamatlīmeņa eksāmenu, nespēj to sekmīgi nokārtot. Igaunijas Izglītības ministrija pētīs slikto eksāmenu rezultātu iemeslus, raksta igauņu avīze "Eesti Päevaleht".
Iepriekšējā gada laikā tikai nedaudz vairāk par pusi no visiem igauņu valodas pamatlīmeņa eksāmena kārtotājiem to nokārtoja sekmīgi un vidējais eksāmenu rezultāts bija 60 no iespējamiem 100 punktiem. Taču eksāmenu rezultāti turpina pasliktināties, un, piemēram, martā tikai 45% eksāmenu nokārtoja sekmīgi.

"Ja eksāmenu rezultāti ir slikti tik daudziem eksāmenu kārtotājiem, [valstij] tā ir vējā izmesta nauda," sacīja Izglītības ministrijas Valodas departamenta pārstāve Maije Solla.

Tomēr Eksaminācijas un kvalifikācijas centra pārstāve Pilvi Alpa norāda, ka daudz cilvēku eksāmenus izmanto valodas studijām, neko nemaksājot. Vienīgais nosacījums ir tāds, ka nākamo valodas eksāmenu drīkst kārtot ne ātrāk kā pēc trim mēnešiem. Sliktos eksāmenu rezultātus februārī un martā viņa skaidroja ar to, ka šajā laikā vēl neesot beigušies valodas kursi un daudzi kursanti dodas uz eksāmeniem, lai pārliecinātos par kursu laikā sasniegto progresu un novēršamajiem valodas zināšanu trūkumiem.

Alpa arī noraidīja ideju par to, ka eksāmenu kritēriji būtu pārāk augsti. Igauņu valodas eksāmena kritēriji pilnībā atbilstot Eiropas valodu eksāmenu standartiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!