Jaunievēlētais Latvijas prezidents Valdis Zatlers varbūt ir labs ārsts, bet starptautiskajā politikā viņš noteikti atradīsies sava Igaunijas kolēģa Tomasa Hendrika Ilvesa ēnā, uzskata Igaunijas parlamenta Eiropas Savienības lietu komitejas priekšsēdētājs Marko Mihkelsons.
"Tagad mēs varam droši paziņot, ka pēc [Latvijas prezidentes Vairas] Vīķes-Freibergas aiziešanas Tomass Hendriks Ilvess kļūst par vislabāk zināmo un vadošo līderi Baltijas valstīs un daudz plašākā mērogā arī Centrālajā un Austrumeiropā. Un kāpēc gan ne pat Skandināvijā," savā blogā raksta Mihkelsons.

Viņš norāda, ka tā ir liela ārpolitikas iespēja un ka mazai valstij to vajadzētu izmantot pēc iespējas labāk. "Protams, Kadriorgu pils saimnieks to lieliski zina," uzskata Mihkelsons.

Tajā pašā laikā igauņu parlamentārietis slavēja Latvijas Saeimas spējas ievēlēt prezidentu bez liela trokšņa un politiskas stīvēšanās, raksta "Postimees Online".

"Koalīcija parādīja savu stabilitāti un arī apņēmību ātri atbrīvoties no prezidentes Vīķes-Freibergas spiediena. Vēl viena lieta, ja ar šo soli viņiem ir izdevies apturēt skandālu padziļināšanos ar galvenajiem partiju finansētājiem un politiskas neskaidrības," norādīja Mihkelsons.

Latvijas Institūta vadītājs Ojārs Kalniņš atzina, ka "Latvijas nākamais prezidents nebūs tik pamanāms, kā Vīķe-Freiberga. Iespējams, ka tagad par vislabāk pazīstamo Baltijas prezidentu kļūs Ilvess".

Vīķe-Freiberga kā valsts vadītāja un diplomāte pēdējo astoņu gadu laikā ir iemantojusi ievērojamu reputāciju ārvalstīs. Vairākas valodas pārvaldošās Latvijas prezidentes apbrīnotāju vidū ir ASV prezidents Džordžs Bušs un Francijas bijušais prezidents Žaks Širaks, raksta aģentūra DPA.

54 gadus vecais Ilvess par Igaunijas prezidentu kļuva pagājušā gada septembrī pēc ārlietu ministra un Eiropas Parlamenta deputāta amatā pavadīta laika.

Janvārī ietekmīgais žurnāls "Economist" Ilvesu nodēvēja par "uzlecošu zvaigzni" un prognozēja, ka viņš 2007.gadā kļūs par agrāk nebrīvo valstu labāko pārstāvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!