Lietuvas grāmatizdevēji otrdien rīkoja protesta akciju "Visi uz barikādēm!", iebilstot pret Seima izstrādātajiem nodokļu likumdošanas grozījumiem, kas, viņuprāt, var pazudināt grāmatniecības nozari.
Izdevēji devās simboliskā bēru gājienā no Rakstnieku Savienības uz Seima ēku, kur tika izskatīti grozījumi likumā par pievienotās vērtības nodokli (PVN), nesot sēru vainagus un šķirstus ar grāmatām, no kurām viņi pie parlamenta cēla barikādes.

Seims, kas gatavojas nākamgad vispārējo PVN likmi paaugstināt no 18 līdz 19%, sākotnēji gribēja vispār atcelt šā nodokļa atvieglojumus grāmatām un neperiodiskajiem izdevumiem, tomēr otrdien nolēma līdzšinējās 5% likmes vietā noteikt 9% likmi. Tā tiks attiecināta uz mācību grāmatām, burtnīcām, enciklopēdijām, vārdnīcām, uzziņu literatūru, fotogrāfiju un reprodukciju albumiem, bērnu grāmatām, nošu izdevumiem un kartēm.

Vienlaikus pilnībā atcelti PVN atvieglojumi laikrakstiem, žurnāliem, vietējiem un reģionālajiem izdevumiem, kā arī visu veidu mākslas, kultūras un sporta pasākumiem, muzeju un izstāžu apmeklējumiem.

Par šādiem grozījumiem Seims otrdien balsoja pat trīs reizes. Tos atbalstīja 68 deputāti, pret balsoja divi un atturējās četri parlamenta locekļi.

Kā uzskata grāmatizdevēji, arī atvieglotā PVN likme 9% apmērā var postoši iedarboties uz Lietuvas kultūras dzīvi. Protestētāji atgādinājuši, ka līdztekus šim viņiem nākas maksāt vēl daudzus citus nodokļus.

"Mēs ceļam barikādes ne pret tankiem, bet pret Seimu, kas grib pārbraukt mūsu kultūrai kā ar buldozeru. Šis buldozers ar iecerēto PVN likmi, vienu no augstākajām pasaulē, vēlas sašķaidīt visu Lietuvas kultūru - grāmatniecību, presi, teātri, kino. Tāpēc mēs ceļam grāmatu barikādes," Lietuvas radio un televīzijas ziņu portālam "lrt.lt" sacījis viens no protesta akcijas iniciatoriem, apgāda "Kitos knygos" ("Citas grāmatas") izdevējs Ģedimins Baranausks.

Pēc viņa teiktā, tas tiek darīts bez nopietnas argumentācijas. "PVN ir patēriņa nodoklis. PVN maksā nevis ražotāji, bet grāmatu un avīžu lasītāji. Maksā par to, ka lasa. Mēs sakām, ka kultūru nevar uzskatīt par patērēšanu," piebildis izdevējs.

Grāmatizdevēji atgādinājuši, ka visā Eiropas Savienībā (ES) pievienotās vērtības nodoklim tiek piemērots atvieglojums vidēji 6,75% līmenī, un aicinājuši arī Lietuvā saglabāt šim nodoklim "civilizētu likmi".

Lietuvas autortiesību aizsardzības asociācijas aģentūras LATGA-A vadītājs Valentīns Sventicks uzsvēris, ka lietuviešu valodā izdoto grāmatu noieta tirgus ir tikai Lietuvā. "Tas ir mazs tirgus, un to ir svarīgi saprast, ja vēlamies saglabāt lietuvisko mentalitāti un pilsoniskumu," viņš norādījis.

Protestējošie Lietuvas grāmatu apgādu pārstāvji gatavojas katram Seima deputātam nosūtīt ar melnu sēru lenti pārsietu grāmatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!