Foto: PantherMedia/Scanpix

Lietuvā reģistrēto kompāniju "Arctic Fishing", kurai piederošo zvejas kuģi "Jūros vilkas" septembrī aizturēja Krievija, šonedēļ piemeklējusi jauna nelaime, piektdien vēsta portāls "Vz.lt". Trešdien vētras laikā Barenca jūrā no otra šai firmai piederošā kuģa "Karalius" pazudis kapteiņa palīgs, Krievijas pilsonis.

Pēc mediju ziņām, atklājot kapteiņa palīga pazušanu, vispirms divas reizes pārmeklēts kuģis, bet, neatrodot viņu, visiem šai rajonā esošajiem kuģiem pārraidīts signāls "cilvēks aiz borta".

Meklēšanas operācija, kurā iesaistījās vēl četri kuģi, turpinājusies 18 stundas, bet tad saskaņā ar Murmanskas ostas glābšanas centra rīkojumu apturēta sakarā ar nelabvēlīgiem laikapstākļiem - snigšanu, vēju, kura ātrums sasniedzis 25-30 metrus sekundē, sešus metrus augstiem viļņiem un zemo ūdens temperatūru, kas nav pārsniegusi plus vienu grādu.

Lēsts, ka tādos apstākļos cilvēkam ūdenī nebūtu cerību izdzīvot ilgāk par divām trim minūtēm, norādījis "Arctic Fishing" direktora vietnieks Dovīds Kodis.

"Arctic Fishing" par notikušo informējusi Lietuvas kuģniecības drošības pārvaldi, Satiksmes ministrijas transporta avāriju un incidentu izmeklēšanas nodaļu un Klaipēdas apriņķa prokuratūru.

Jau ziņots, ka Krievija 18.septembrī aizturēja Lietuvā reģistrēto kuģi "Jūros vilkas" Barenca jūrā, apgalvojot, ka tas iebraucis šīs valsts ekonomiskajā zonā un tur nodarbojies ar nelikumīgu krabju zveju. Kuģis tika ar varu aizvilkts uz Murmanskas ostu, kur tas atrodas joprojām.

Savukārt Lietuva izteica pārliecību, ka Krievija kuģi aizturējusi Ziemeļaustrumatlantijas Zvejniecības komisijas (NEAFC) pārraudzītajā zvejas akvatorijā.

Vēlāk izrādījās, ka NEAFC datubāze neatspoguļo informāciju, ko Krievija sniegusi par izmaiņām savas ekonomiskās zonas koordinātās, un komisija par minētajiem koordinātu grozījumiem nav informējusi nevienu Eiropas Savienības dalībvalsti, tostarp Lietuvu.

Šajā sakarā Lietuva vērsusies pie jaunā ES vides, jūrniecības un zvejniecības komisāra Karmenu Vellas un lūgusi palīdzēt, lai NEAFC uzņemtos atbildību par incidentu, kurā neinformētības dēļ faktiski būtu varējis nonākt jebkuras ES dalībvalsts kuģis.

Kā septembrī vēstīja laikraksts "Komsomoļskaja pravda", lietuvieši jūras delikatešu zveju arktiskajos ūdeņos uzsākuši šopavasar, šai nolūkā iegādājoties divus specializētus kuģus - "Karalius" un "Jūros vilkas" - un nokomplektējot apkalpes, kurās ir speciālisti no Kamčatkas. Kuģu kapteiņi ir lietuvieši, bet apkalpju locekļi - galvenokārt Krievijas un Ukrainas pilsoņi. Tikmēr portāls "Delfi.lt" rakstīja, ka "Arctic Fishing" vienīgais akcionārs ir ASV pilsonis Aleksandrs Jurijs Silagins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!