Foto: DELFI.lt

Lietuvas sociāldemokrātu līderis Aļģirds Butkevičs, kam prezidente Daļa Grībauskaite uzticējusi valdības veidošanu, otrdien izteicis ciešu apņēmību attaisnot šo uzticēšanos un pildīt priekšvēlēšanu solījumus. Vienlaikus viņš uzsvēris, ka jaunā koalīcija negatavojas īstenot "nekādas revolūcijas".

Butkevičs solījis arī turpmāk atbalstīt Baltijas valstu elektroenerģijas tirgus izveidi, starpsavienojumu būvi ar Zviedriju un Poliju un kā vienu no prioritātēm gāzes sektorā minējis sašķidrinātās gāzes termināļa celtniecību.

Ārpolitikā potenciālais jaunās valdības vadītājs gatavojas "atteikties no vecām dogmām un bubuļiem" un "vērtēt politiku pēc izdevīguma Lietuvai".

"Mēs, jaunā valdošā koalīcija, centīsimies īstenot nevis sasteigtus, bet noturīgus un paliekošus lēmumus, jo citādi vienā naktī var visu tā sapiņķerēt, ka atpiņķerēšanai nepietiks visa mūsu pilnvaru termiņa," viņš sacījis.

"Pirmām kārtām gribu nodot skaidru vēstījumu visām sabiedrības grupām, galvenokārt, protams, darba cilvēkiem, uzņēmējiem, investoriem, arī valsts ierēdņiem, visiem mūsu pilsoņiem - nekādu revolūciju nebūs. Būs nopietns, atbildīgs darbs, tiks veikta esošo projektu analīze un inventarizācija, izvērtējot to perspektīvas no ilgtspējas viedokļa," uzsvēris Butkevičs.

"Varu stingri apsolīt, ka mēs nevērtēsim, turoties pie primitīvām shēmām, piemēram, "slikts ir viss, ko neesam uzsākuši mēs". Balstīsimies uz objektīviem kritērijiem - profesionalitāti, kompetenci, lietišķu izpratni," viņš piebildis.

Vienlaikus Butkevičs uzsvēris, ka pirmais darbs pēc valdības izveidošanas un apstiprināšanas būs visu ministriju darbības audits un 2013.gada budžeta pārskatīšana, ko veiks īpaša darba grupa.

Pēc viņa sacītā, jaunais kabinets atšķirībā no līdzšinējās premjerministra Andrjus Kubiļus vadītās valdības visu uzmanību veltīs nevis budžeta un citu nacionālo fondu izdevumu samazināšanai, bet "ekonomikas atveseļošanās radīto ieņēmumu palielināšanai".

Par šobrīd galveno traucēkli ekonomikas izaugsmei viņš nosaucis investīciju trūkumu.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka investīciju līmenis nav pietiekams, lai uzturētu turpmāko eksporta attīstību. Tādēļ ir būtiski veicināt investīcijas, piesaistīt gan ārējās, gan vietējās investīcijas, nosakot peļņas nodokļa atvieglojumus tām investīcijām, kuras nes ekonomisku labumu, veicinot (..) ar pamestu rūpnīcu infrastruktūras izmantošanu saistītas investīcijas, nodrošinot investoru konkurētspēju," uzsvēris sociāldemokrātu līderis.

Viņš solījis jau no pavasara izvērst reālus daudzdzīvokļu ēku renovācijas darbus, bet par Lietuvas nacionālās enerģētikas prioritāti nosaucis plašāku biokurināmā izmantošanu.

Butkevičs arī izteicis apņemšanos gādāt par stabilu nodokļu vidi un savlaicīgi informēt uzņēmējus par gaidāmajām nodokļu un citu biznesa nosacījumu pārmaiņām, atbalstīt mazo un vidējo uzņēmējdarbību, radīt labvēlīgākus apstākļus jaunu uzņēmumu dibināšanai.

Par lielāko pārbaudījumu viņš nosaucis nākamgad paredzēto Lietuvas prezidentūru Eiropas Savienībā (ES).

Premjeram 15 dienu laikā jāizveido un jānodod Seima vērtējumam prezidenta apstiprināta valdība un jāiesniedz apspriešanai tās programma. Jaunā valdība var sākt darbu, kad Seima sēde ar klātesošo deputātu balsu vairākumu apstiprina tās programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!