Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) nolēmusi par 19 miljoniem eiro (13,3 miljoniem latu) iegādāties Igaunijas vadošā vēja enerģijas uzņēmuma "Freenergy" akcijas, tādējādi iegūstot savā īpašumā vienu trešdaļu uzņēmuma akciju, informē "PM Online".

Noslēgtā darījuma rezultātā bankas īpašumā nonāks 35% no uzņēmuma akcijām. Šī ieguldījuma mērķis ir palielināt vēja enerģijas ražošanu un izmantošanu Baltijas valstīs. Tiek plānots attīstīt kopumā 15 vēja enerģijas parkus - 11 no tiem atradīsies Igaunijā, trīs Lietuvā un viens Latvijā. Vēja parku operators būs uzņēmums "OÜ Nelja Energia", kura ceturtdaļas īpašnieks ir "Freenergy".

"Atjaunojamās enerģijas izmantošanas attīstīšana ir viena no mūsu prioritātēm Baltijas valstīs. Šis projekts padarīs visu reģionu mazāk atkarīgu no enerģijas importa, kā arī būs labs piemērs veiksmīgam zaļās enerģijas biznesam," teica ERAB Vidus un Austrumeiropas reģiona direktors Peters Reinigers.

15 vēja enerģijas parku plānotā kopējā jauda būs 330 megavati, tādējādi tiks trīskāršota vēja enerģijas izmantošana Baltijas valstīs. Pēc ERAB sniegtās informācijas, šis apjoms veidos trīs procentus no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kopējās enerģijas bilances. Igaunijā atjaunojamās enerģijas avotu īpatsvars pašlaik ir zemāks par vienu procentu, Lietuvā - apmēram četri procenti, bet Latvijā, pateicoties plašajai hidroenerģijas izmantošanai, tas ir virs 40%.

Eiropas Savienība izvirzījusi Baltijas valstīm prasību par atjaunojamās enerģijas īpatsvara palielināšanu. Tāpat vēja enerģijas patēriņa palielināšana būs nozīmīgs guvums pēc Lietuvā izvietotās Ignalinas kodolelektrostacijas slēgšanas.

Kopš savas darbības uzsākšanas Baltijas valstīs ERAB kopumā investējusi 115 reģiona uzņēmumos vairāk kā vienu miljardu eiro (700 miljonu latu). Investīcijas galvenokārt veiktas finanšu, enerģijas un infrastruktūru projektos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!