Foto: AFI
Eiropas Komisijas (EK) pretmonopolu amatpersonu otrdien veiktie reidi "Lietuvos dujos" un citu ar Krievijas koncernu "Gazprom" saistīto firmu birojos ir simbolisks sākums Eiropas Savienības (ES) kopīgajai enerģētikas politikai, trešdien paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

"Domāju, ka tas ir gana simboliski. Tas parāda, ka galu galā Eiropas Komisija un Eiropas [Savienības] institūcijas sāk runāt par Eiropas kopīgajām enerģētikas interesēm, un tas arī nozīmē, ka pārbaudes notiek ne tikai Lietuvā, bet arī citās ES valstīs," trešdien Viļņā Grībauskaite teica žurnālistiem.

"Tas nozīmē, ka "Gazprom" darbības ir līdzīgas it visur. Iespējams tāda izmeklēšana, neatkarīgi no tā, kā tā beigsies, ir simboliski nozīmīga un nozīmīga kā sākums kopīgai enerģētikas politikai," klāstīja Lietuvas prezidente.

"Lietuvas dujos", kurā 17,7% akciju pieder Lietuvas valdībai, 37,06% - "Gazprom" un 38,9% - Vācijas enerģētikas koncernam "E.ON Ruhrgas International", apstiprināja, ka otrdien tās galvenajā mītnē tika veikta kratīšana.

Lietuvas valdība ir nosūtījusi Eiropas Komisijai sūdzību par "Lietuvos dujos" līdzīpašnieku un vienīgo dabasgāzes piegādātāju Lietuvai "Gazprom", apsūdzot koncernu iespējamā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā.

Uz jautājumu, vai Lietuva jūtas spēcīgāka pēc šādiem reidiem, Lietuvas prezidente atbildēja, ka "domāju, ka bijām pietiekami stipri arī pirms pārbaudes. Iespējams, vissvarīgākā lieta ir tas, ka esi pārliecināts, ka tev ir taisnība".

Savukārt Lietuvas Seima spīkere Irēna Degutiene trešdien izteica pieņēmumu, ka EK pretmonopolu amatpersonu otrdien veiktie reidi Eiropas gāzes importa firmu birojos ir adekvāta reakcija uz Lietuvas centieniem panākt Krievijas koncerna "Gazprom" piegādātās gāzes cenas samazināšanu.

Degutiene sacīja, ka viņai nav daudz informācijas par otrdien veikto kratīšanu kompānijā "Lietuvos dujos", kas ir viens no šiem reidiem, bet viņa uzskata to par labu vēsti un pieņem, ka Lietuva tuvākajā laikā saņems atbildi no EK.

"Acīmredzot bija pamats šādas pārbaudes organizēšanai, jo vairāk tāpēc, ka mēs lieliski zinām par monopolistu cenām un par šo tematu ne reizi vien esam vērsušies Eiropas Padomē un Eiropas Komisijā. Arī es personīgi visās Eiropas Savienības valstu parlamentu priekšsēdētāju tikšanās reizēs vienmēr uzdodu šo jautājumu: Lietuva ir Eiropas Savienības dalībvalsts un mums nevar noteikt citas cenas, paaugstinātas cenas par "Gazprom" piegādāto gāzi salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm. Es uzskatu, ka reakcija bija adekvāta un ir ļoti labi, ka mums sniegs atbildi," sacīja Seima spīkere intervijā radiostacijai "Žiniu radijas". 

Jau vēstīts, ka EK pretmonopolu amatpersonas otrdien veica reidus Eiropas gāzes importa firmu birojos saistībā ar bažām, ka šīs kompānijas pārkāpušas noteikumus par tirgus konkurences un patērētāju aizsardzību, un šie reidi bija vērsti galvenokārt pret grupas "Gazprom" firmām, paziņoja Krievijas enerģētikas koncerns "Gazprom".

EK oficiālā paziņojumā ir informējusi, ka pārbaudes veiktas apmēram 20 objektos 10 valstīs Centrālajā un Austrumeiropā sakarā ar aizdomām par iespējamu konkurences noteikumu pārkāpšanu. Pārbaudes veiktas arī kompānijās "Latvijas gāze" un "Eesti Gas".

EK pirms tam paziņoja, ka amatpersonas vairākās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs "veica nepieteiktas inspekcijas" kompānijās, kas darbojas dabasgāzes piegādes, pārsūtīšanas un uzglabāšanas jomās.

"Komisijai ir bažas, ka attiecīgās kompānijas var būt iesaistījušās pretkonkurences darbībās, pārkāpjot ES pretmonopolu noteikumus, vai ka tām pieder informācija saistībā ar šādām darbībām," piebilda EK.

EK informēja, ka šī izmeklēšana koncentrējusies uz gāzes piegādi, "kur vienpusējā kārtā vai ar vienošanos starpniecību var būt traucēta vai kavēta konkurence".

Izmeklēšanas uzsākšana nenozīmē, ka noteikti tiks piespriesti naudassodi vai citas soda sankcijas.

ES importē 60% tai nepieciešamās gāzes, un lielākā daļa šī importa tiek veikta no Krievijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!