Foto: AFI
Lietuva ir radījusi vienus no pasaulē labākajiem apstākļiem, lai etnisko minoritāšu pārstāvji varētu saņemt izglītību savā dzimtajā valodā, ceturtdien paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Grībauskaite, runājot ar žurnālistiem Moletu pilsētā, uzsvēra, ka Lietuvā ir vairāk nekā 80 poļu etniskās minoritātes skolu, kurās viņi var sākt un pabeigt izglītības iegūšanu poļu valodā. Tajā pašā laikā pārējās Eiropas valstīs ir 40 tādu skolu un ASV, kur dzīvo apmēram miljons poļu tautības cilvēku, nav nevienas poļu skolas, teica Lietuvas prezidente.

"Es tikai varu vēlreiz uzsvērt, ka Lietuvā ir viena no etniskajām minoritātēm labvēlīgākajām situācijām tieši izglītības sistēmas ziņā. Vēlos novēlēt pārējām valstīm un citām etniskajām minoritātēm dzīvot tādos apstākļos kā Lietuvā," Grībauskaite teica pēc Moletu sākumskolas apmeklējuma, kad žurnālisti lūdza viņai komentēt poļu minoritātes pārstāvju plānus piektdien pie Prezidenta pils Viļņā rīkot protesta akciju.

"Parunāsim par piekāpšanos un parunāsim par to, ka mums visiem jāiemācās valodas, kurās runā mūsu pilsoņi. Es varu runāt gandrīz visu mūsu etnisko minoritāšu valodās un ar to lepojos. Domāju, ka tas parāda cieņu pret mūsu etniskajām minoritātēm," viņa piebilda.

Polijas politiķi Lietuvā kritizē Izglītības likuma jauno redakciju, kas paredz paplašināt mācību priekšmetu mācīšanu lietuviešu valodā nacionālo minoritāšu skolās. Starp šīm skolām ir arī poļu skolas. Tas arī nosaka vienotu centralizēto eksāmenu ieviešanu gan lietuviešu, gan etnisko minoritāšu skolu beidzējiem.

Lietuvas amatpersonas skaidro, ka likums pieņemts, lai pietuvotos Eiropas Savienības standartiem un radītu labākus apstākļus, kas veicinātu, ka etnisko minoritāšu pārstāvji apgūst valsts valodu, kas savukārt paplašinātu viņu karjeras iespējas nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!