Foto: LETA

Igaunijas policija pirmdien Tallinā aizturējusi savulaik uz vietu Eiropas Parlamentā no Tatjanas Ždanokas saraksta kandidējušo itāļu prokremlisko aģitatoru Džuljeto Kjezu, kuram ieceļošana Igaunijā ir liegta.

Kjeza bija iecerējies uzstāties ar Krievijas specdienestiem saistītā "mediju kluba" "Impressum" pasākumā.

"Šodien dienas otrajā pusē Tallinā aizturēts Itālijas pilsonis, kuram iebraukšana Igaunijā ir aizliegta. Viņš tika aizturēts viesnīcas numuriņā un nogādāts policijas iecirknī. Šobrīd tiek noskaidrots, kā viņš ieradies Igaunijā," pirmdien paziņoja Policijas un robežsardzes departamenta preses sekretārs.

Kjezam iebraukšana Igaunijā aizliegta pagājušajā nedēļā, apliecināja Iekšlietu ministrijas preses sekretārs.

Prokermliskais aģitators gatavojies runāt "Impressum" rīkotā pasākumā par tēmu "Vai Eiropai ir jābaidās no Krievijas?". Policija uzskata, ka mediju klubs "Impressum" ir saistīts ar Krievijas ārējo izlūkdienestu.

Kjeza, kas no agras jaunības darbojies komunistiskajā kustībā, 2009.gadā uz vietu Eiropas Parlamentā kandidēja Latvijā Ždanokas saraksta sastāvā, taču netika ievēlēts.

Kā "Impressum" viesis Kjeza ciemojies Igaunijā arī 2008. un 2011.gadā.

2008.gadā Kjeza Tallinā prezentēja savu grāmatu "Zero", kurā viņš apgalvo, ka ar 2001.gada 11.septembra teroraktiem ir saistīta ASV valdība. Šīs viesošanās laikā viņš arī pauda atbalstu noziegumos pret cilvēci apsūdzētajam Arnoldam Meri.

2011.gadā viņš Tallinā prezentēja grāmatu "Latvijas kandidāts", kurā viņš cita starpā raksta arī par Tallinas bronzas kareivja pieminekļa nojaukšanu.

Kjeza aktīvi attaisnojis Krievijas agresiju Gruzijā un pieprasījis atzīt Gruzijas separātisko novadu - Abhāzijas un Dienvidosetijas - valstiskumu. Šogad viņš attaisnojis Krimas "anšlusu", kā arī Krievijas agresiju Ukrainas austrumos.

Kjeza ir prokremlisko biedrību jumtorganizācijas "Pasaule bez nacisma" un ultrakonservatīvās Krievijas apvienības "Izborskas klubs" biedrs.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!