Foto: stock.xchng

Drošības eksperti un bijušās amatpersonas Igaunijas Drošības policijas darbinieka nolaupīšanu pie Krievijas robežas uzskata par Maskavas organizētu provokāciju nolūkā "ierādīt Igaunijai tās vietu" pēc iespaidīgajiem ārpolitiskajiem panākumiem – ASV prezidenta vizītes un NATO samita.

"Nolaupīt nacionālā drošības dienesta virsnieku NATO dalībvalsts teritorijā... Neatceros, ka kaut kas tāds būtu noticis laikmetā pēc Aukstā kara," sarunā ar laikrakstu "Postimees" atzīst izlūkošanas analītiķis un Ēriks Nīless Kross, kurš pārstāv "Tēvzemes" un "Res Publica" savienību (IRL).

"Tā nav tikai brīvības atņemšana, tas it terora akts. Tā mērķis ir politiski ietekmēt valsti. Tas ir uzbrukums Igaunijas Republikai nolūkā iedragāt mūsu apņēmību. Protams, jādara viss, ko var izdarīt augstākajā starptautiskajā līmenī, jo tas ir bezprecedenta solis pret ES un NATO dalībvalsti," laikrakstam savukārt norādījis bijušais aizsardzības ministrs Urmass Reinsalu, kas arī pārstāv IRL.

Viņš piebildis, ka svarīgs ir provokācijas izdarīšanas brīdis – divas dienas pēc ASV prezidenta Baraka Obamas vizītes Igaunijā, kuras laikā viņš ļoti pārliecinoši pauda gatavību nepieciešamības gadījumā aizstāvēt Baltijas valstis, un NATO samita pēdējā diena, kurā alianse apstiprināja pastāvīgas klātbūtnes uzturēšanu dalībvalstīs, kas robežojas ar Krieviju.

Opozīcijā esošās IRL pārstāju viedoklim piebalso arī pie varas esošie politiķi.

Parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Marko Mihelsons sabiedriskajai raidorganizācijai ERR atzinis, ka tā ir "nopietna provokācija pret Igaunijas suverenitāti".

"Tas ir visnopietnākais incidents Igaunijas-Krievijas attiecībās, un nav nekādu šaubu, ka šī notikuma zemteksts ir saistīts ar pieaugušo Rietumu valdību vērību pret Baltijas valstu aizsardzības spējām," piebildis Mihelsons.

Kā ziņots, Tallina piektdien paziņoja, ka pie Krievijas Robežas Igaunijas teritorijā bruņoti cilvēki nolaupījuši Drošības policijas darbinieku Estonu Kohveru, kurš tobrīd pildījis dienesta pienākumus, novēršot pārrobežu noziegumu.

Tikmēr Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) paziņojis, ka Kohvers esot aizturēts Pleskavas apgabala teritorijā aizdomās par spiegošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!