Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess intervijā BBC krievu programmai trešdien paziņoja, ka Bronzas kareivja piemineklis Tallinas centrā aizskar igauņus, jo tiek uztverts kā piemineklis masu slepkavībām, raksta "Eesti Paevaleht".
"Krievija joprojām nav atzinusi faktu, ka tādās valstīs kā Igaunijā padomju režīms nogalināja un terorizēja cilvēkus," sacīja Ilvess, norādot, ka Maskava apvainojas par to, ka igauņiem pietiek drosmes atgādināt pārējiem vēsturi.

"Runājot par atbrīvošanu no nacistiem, Maskava aizmirst, ka igauņiem, latviešiem, lietuviešiem un poļiem tas nozīmēja simtiem tūkstošu cilvēku deportāciju un desmitiem tūkstošu sodīšanu ar nāvi, un Katiņas [slaktiņu]," teica Ilvess. "To mums nozīmē Padomju Savienība, nevis atbrīvošanu no fašisma."

"Viena bandītu grupa - padomju armija - padzina no mūsu zemes līdzīgu grupu - nacistus," paskaidroja Ilvess.

Komentējot Igaunijas un Krievijas attiecības, Ilvess norādīja, ka tikmēr, kamēr Krievija turpinās glorificēt savu padomju laiku vēsturi, saglabāsies problēmas abu valstu attiecībās, tāpat kā gadījumā, ja Vācija iedomātos glorificēt savu nacistisko pagātni, tai būtu problēmas ar citām valstīm.

"Ja valsts glorificē savu totalitāro pagātni, problēmas ir nenovēršamas," sacīja Ilvess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!