Foto: DELFI.ee
Igaunijā plašu rezonansi guvusi kādas angļu valodas skolotājas atlaišana. Keilas skolas pasniedzēja Rīna Muljāra, kas studējusi dažādās universitātēs un strādājusi par pedagogu vairākās valstīs, tika atlaista, jo viņa nav ieguvusi augstāko izglītību Igaunijā, atsaucoties uz laikrakstu "Eesti Paevaleht" vēsta "Delfi.ee".

Muljāra ir strādājusi Somijā, Kanādā un Francijā. Pedagoģe atklājusi, ka skolas lēmums beigt darba līgumu bijis ļoti negaidīts. "Nevarēju iedomāties, ka viņi nepagarinās līgumu. Vēl pavasarī man piedāvājuši ņemt papildu stundas," sacījusi Muljāra.

Pēc Keilas skolas direktores Līvas Sijmā vārdiem, skolotājai bijis īstermiņa līgums, kas 19. jūnijā ir beidzies. "Tā ir īslaicīga vieta, un viss," sacījusi direktore.

Viņa piebildusi, ka līgums netika pagarināts skolotājas nepietiekamās izglītības dēļ. "Viņai [Muljārai] nav angļu filologa izglītības. Mēs nevaram noslēgt beztermiņa līgumu ar personu bez attiecīgās izglītības, tāpēc vienīgā izeja ir īstermiņa līgums," norādījusi Sijmā.

Tikmēr Igaunijas Izglītības un zinātnes ministrija apstiprinājusi, ka pedagogus ar nepabeigtu izglītību drīkst pieņemt darbā tikai ar īstermiņa līgumu. To var pagarināt, taču pirms tam ir nepieciešams izsludināt jaunu konkursu.

Šajā situācijā gan jāuzsver – Muljārai nav Igaunijas augstākās izglītības, taču ir pasaulē atzītais "I-to-I" skolotājas sertifikāts, kas apliecina angļu valodas kā svešvalodas pasniegšanas kvalifikāciju. Tāpat viņai ir Kembridžas pedagoga sertifikāts. Igaunijā šāda veida sertifikāti netiek atzīti.

Ministrija atzinusi – lai valsts atzītu Muljāras kvalifikāciju, viņai jāvēršas attiecīgās iestādēs, par ko viņa, visticamāk, neesot zinājusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!