Foto: F64
Lietuvā pirmdienas rītā ar četriem šāvieniem nogalināts Kauņas apgabala tiesas Krimināllietu nodaļas tiesnesis Jons Furmanavičs, bet pēcpusdienā atrasta nošauta kāda sieviete.

Šajā lietā meklēšanā izsludināts Kauņas rajona iedzīvotājs Drasjus Ķedis, kas Furmanaviču pirms tam publiski apsūdzējis viņa mazās meitiņas seksuālā izmantošanā, internetā lūdzot sabiedrības atbalstu.

Tomēr vienlaikus tiek izskatītas arī citas nozieguma versijas, kas saistītas ar tiesneša darba pienākumiem, jo viņš izskatījis vairākas smagas krimināllietas. Pieļauta iespēja, ka uz Furmanaviču šāvuši vairāki cilvēki.

Policija slēgusi pilsētu un pārbauda visas mašīnas, kas izbrauc no Kauņas, bet vienlaikus aicinājusi vainīgo padoties pašam. Operācijā iesaistījušies īpašo uzdevumu vienību darbinieki, tiek izmantots arī helikopters.

Policijas darbinieki nekvalificē Ķedi kā aizdomās turēto, bet norāda, ka viņam varētu būt svarīga informācija par šo noziegumu. Viņi uzsvēruši, ka iedzīvotājiem nevajadzētu mēģināt Ķedi aizturēt, jo viņam savulaik izsniegti vairāki pašaizsardzībai domāti ieroči. Viens no tiem atrasts pie nogalinātās sievietes, kas izrādījusies viņa bijušās civilsievas māsa Violeta Naruševičiene. Cilvēki tiek lūgti vienīgi ziņot par viņa iespējamo atrašanās vietu pa tālruni 112.

Septembra vidū Ķedis vērsās pie medijiem, detalizētās vēstulēs citējot savas piecus gadus vecās meitiņas stāstījumu par to, kas ar viņu tiek darīts, kad meitene atrodas pie savas mātes, un apgalvojot, ka varas iestādes nav pilnīgi neko darījušas un atteikušās pat uzsākt izmeklēšanu. Šokētā tēva vēstulē ietvertas apsūdzības pedofilijā ne tikai pret Furmanaviču, bet arī pret Pilsoniskās demokrātijas partijas prezidija locekli, bijušo Lietuvas Seima spīkera Viktora Muntjana sabiedrisko padomnieku un bijušo Darba partijas Kauņas nodaļas vadītāju Andrju Ūsu, kā arī pret kādu Furmanaviča un Ūsa "gaišmataino draugu Aidu".

Ķeda vēstulēs minētie fakti ir šausminoši, detalizēti citēts viņa tolaik četrus gadus vecās meitiņas stāstītais, kas izplatīts arī videoierakstā. Ķedis apgalvo, ka noziegumi pret bērnu notikuši laikā, kad meitene atradusies pie savas mātes. Māte no pedofiliem esot saņēmusi naudu un atstājusi ar viņiem bērnu vienu.

Ķedis raksta, ka viņam nekādi nav izdevies panākt lietas ierosināšanu pret kādu no minētajiem cilvēkiem un nopietnu izmeklēšanu. Viņa meitiņa nopratināta vairākas reizes, tomēr prokurors pat nav nopratinājis Furmanaviču. Beigu beigās krimināllieta par apmelošanu ierosināta pret pašu Ķedi, viņš stāsta vēstulē medijiem.

Policija meklē arī vecu baltu minibusu "Volkswagen Transporter" ar dzeltenu lukturi uz jumta, kas pieder Ķeža darbavietai. Sākotnēji tika ziņots, ka automašīnai priekšpusē un sānos ir uzraksts "Kauno Keliai", taču vēlāk noskaidrots, ka šis uzraksts acīmredzot uzlīmēts maldināšanas nolūkos.

Kā preses konferencē Kauņā pastāstījis Lietuvas ģenerālprokurors Aļģimants Valantins, šobrīd tiek nopratināti liecinieki un veiktas kratīšanas.

Uz ziņu jautājumu, vai tiesībsargāšanas iestādēm nebūtu vajadzējis agrāk uzklausīt Ķedi, kas jau aptuveni pirms gada vērsās Kauņas prokuratūrā, apsūdzot Furmanaviču pedofilijā, Valantins atbildējis, ka par to tiek veikta izmeklēšana Viļņas apgabala prokuratūrā, kur tiek mēģināts noskaidrot, vai šīs apsūdzības ir pamatotas. Minētajā lietā tikusi nopratināta arī Naruševičiene.

Pēc ģenerālprokurora teiktā, tiek izskatītas dažādas versijas, kas varēja pamudināt uz noziegumu vienu vai vairākas personas. Tiek gādāts arī par Ķeža meitiņas un viņas mātes drošību.

Kā vēsta Lietuvas radio, 47 gadus vecais Furmanavičs savā darba praksē izskatījis ne vienu vien smagu krimināllietu, tostarp nesen Bulgārijā aizturētā Kauņas noziedzīgās pasaules barveža Henrika Daktara dēla Enrikam izvirzītās apsūdzības psihotropo vielu kontrabandā.

Savukārt laikraksts "Kauno diena" atgādina, ka pirms trim gadiem Furmanavičs Kauņā aizturēts vadām automašīnu smagā reibumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!