Foto: AFP/Scanpix
Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs ir nodevis Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei vairāku desmitu uz Kazahstānu izsūtītu lietuviešu lietu kopijas, ceturtdien informē portāls "Delfi.lt".

Lietu kopijas tika nodotas Grībauskaites Kazahstānas apmeklējuma laikā.

"Šogad mēs atzīmējam Lielās izsūtīšanas 70.gadskārtu. Kazahstāna arī bija viena no vietām, uz kurieni tika izsūtīti lietuvieši, bet par kuru mums vēl daudz nav zināms. Kazahstānas prezidenta nodotās uz šejieni izsūtīto lietuviešu lietu kopijas veicinās vēsturiskās patiesības noskaidrošanu un kalpos mūsu tautiešu piemiņas cienīgai iemūžināšanai," sacīja lietuvas prezidente

Saskaņā ar neoficiāliem datiem laikā no 1940. līdz 1960.gadam uz Kazahstānu var būt aizvesti apmēram 20 000 politieslodzīto no Lietuvas. Lietuvai ir dati par 7500 uz Kazahstānu izsūtītu lietuviešu.

Kazahstānas prezidents arī uzsvēris, ka viņa tauta ir daudz cietusi staļinisko represiju laikā. Kopīga bēdīgā pieredze vēl vairāk tuvinot tautas.

Grībauskaute arī nodevusi Nazarbajevam kāda Kazahstānas karavīra 1941.gada dienasgrāmatas un fotogrāfiju kopijas. Šī dienasgrāmata un fotogrāfijas glabājas Lietuvā.

Grībauskaite Kazahstānā vēl tiksies ar lietuviešu kopienas pārstāvjiem un atklās piemiņas akmeni lietuviešu izsūtījuma vietā Dzimtenes nodevēju sievu Akmoļinskas nometnē.

Pašlaik Kazahstānā dzīvo apmēram 6000 lietuviešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!